Batman: Death in the Family


Ένα από τα καλύτερα graphic novels της δεκαετίας του 80 και ιδιαιτέρως σημαντικό για την ζωή του Σκοτεινού Ιππότη μέσα στις σελίδες των κόμικ, είναι αναμφίβολα το Batman: Death in the Family. Κυκλοφόρησε το 1988-1989 στα τεύχη 426-429 του Batman. Υπεύθυνοι ήταν ο Jim Starlin (σενάριο), Jim Aparo (μολύβια), Mike DeCarlo (μελάνι), Adrienne Roy (χρώματα), και ο John Costanza (γράμματα). Τα εξώφυλλα σχεδιάστηκαν από τον γνωστό από το Helboy, Mike Mignola. Το κόμικ αυτό είναι ιδιαίτερο γιατί πεθαίνει ο δεύτερος Robin, Jason Todd. Ο χαρακτήρας του δεύτερου Robin δεν ήταν τόσο δημοφιλής, έτσι η DC αποφάσισε να τον βγάλει από την μέση με έναν δραματικό τρόπο, ώστε να επηρεάσει αρνητικά τον Batman, μέσα από μια πολύ συναρπαστική ιστορία.
Στο σενάριο βρίσκουμε τον Batman και τον Robin να κυνηγούν κάποιους εγκληματίες και τον Robin να ενεργεί τελείως απερίσκεπτα και να διακινδυνεύει χωρίς να σκέφτεται καθαρά. Ο Robin συζητώντας με τον Batman του λέει ότι την ζωή του την βλέπει σαν παιχνίδι και δεν έχει νόημα πια αν θα πάθει κάτι κακό. Μετά από παρότρυνση του Batman και με την εύρεση κάποιων παλιών γραμμάτων του πατέρα του θα προσπαθήσει να αναζητήσει την βιολογική του μητέρα. Με την βοήθεια του bat-computer θα βρει 3 πιθανά ονόματα στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Αμέσως ξεκινά για να τις βρει.
Την ίδια περίοδο ο Joker δραπετεύει από το Arkham Asylum και κλέβει ένα πυρηνικό πύραυλο που σκοπεύει να το πουλήσει σε τρομοκράτες. Ο Batman τον ακολουθεί μέχρι τον Λίβανο όπου συναντά τον Robin και οι δυο τους αποτρέπουν μια επίθεση Αράβων τρομοκρατών που σκοπό είχε να καταστρέψει το Τελ Αβίβ με όπλο που είχαν αγοράσει από τον Joker.
Στη συνέχεια μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες βρίσκουν την μητέρα του Jason, την Sheila Haywood, να εργάζεται σαν γιατρός στην Αιθιοπία. Ο Jason συγκινημένος της αποκαλύπτει ότι είναι ο Robin και την καλεί να επιτρέψει μαζί του στην Gotham City.
Αυτό όμως που δεν ξέρει είναι ότι ο Joker έχοντας ανακαλύψει βρώμικα μυστικά για το παρελθόν της Sheila την εκβιάζει και την αναγκάζει να παρασύρει τον Robin σε παγίδα. Εκεί τον χτυπάει βίαια μέχρι που τον ρίχνει αναίσθητο.
Μετά τον δένει μαζί με την μητέρα του ένα υπόστεγο στην έρημο και τους εγκαταλείπει με μια ωρολογιακή βόμβα. Ο Batman δεν προλαβαίνει να φτάσει εγκαίρως στο μέρος όπου κρατούνται και η βόμβα σκάει με αποτέλεσμα να σκοτωθούν.
Συντετριμμένος ο Batman γυρνάει στη Gotham City με το πτώμα του Jason. Εκεί σε μια λιτή τελετή τον κηδεύει.
O Joker συναντιέται με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί όπου του προσφέρει την θέση του διπλωμάτη του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Batman το μαθαίνει και φτάνει στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την εκδίκηση. Συναντά τον Superman ο οποίος θα προσπαθήσει να τον λογικέψει και να μην ξεκινήσει διπλωματικό επεισόδιο.
Σαν Bruce Wayne τότε, αποκτά πρόσβαση στην αίθουσα συνεδριάσεων και βλέπει τον Joker να εμφανίζεται με την ιδιότητα του διπλωμάτη του Ιράν. Ο Joker τον βλέπει, για μερικά δευτερόλεπτα ανταλλάζουν ματιές και αρχίζει να γελά χωρίς να διευκρινίζεται αν ανακάλυψε ότι ο Bruce Wayne είναι στην πραγματικότητα ο Batman.
Μετά παίρνει τη θέση του σαν ομιλητής και ξεκινά μιλά για του Ιρανούς που ο κόσμος τους αντιμετωπίζει σαν τρομοκράτες και ότι πρέπει όλα αυτά να τελειώσουν τώρα. Αμέσως απελευθερώνει το δηλητηριώδες αέριο γέλιου με σκοπό να σκοτώσει όλους τους διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Superman όμως έμφανίζεται και ρουφά όλο το αέριο και καθαρίζει την αίθουσα. Ο Batman κυνηγά τον Joker που ξεφεύγει με ελικόπτερο που μετά από μάχη πέφτει στην θάλασσα. Τελευταία στιγμή ο Superman σώζει τον Batman ο οποίος ψάχνει χωρίς αποτέλεσμα να βρει τον Joker που έχει χαθεί.
Η DC τόλμησε να κάνει κάτι που δεν είχα ξανακάνει στο παρελθόν. Να σκοτώσει έναν βασικό ήρωα. Μάλιστα έδωσε την ευκαιρία στους αναγνώστες να αποφασίσουν για την τύχη του Robin/Jason Todd. Στο τέλος του δευτέρου τεύχους που σκάει η βόμβα έκανε έναν τηλεφωνικό διαγωνισμό όπου όποιος ήθελε τηλεφωνούσε σε δυο αριθμούς και διάλεγε αν ο Robin επιζούσε της έκρηξης ή όχι. Έτσι κρίθηκε η τύχη του ήρωα.
Επίσης το Batman: Death in the Family έχει και άλλα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Βλέπουμε τον Batman πιο θυμωμένο και βίαιο από ποτέ να θέλει να πάρει εκδίκηση και να σκοτώσει τον Joker για τον θάνατο του Jason. Έτσι γίνεται η έχθρα τους πιο προσωπική, παρόλο που ο Joker έχει δολοφονήσει εκατοντάδες αθώους στο παρελθόν. Επίσης γίνεται αναφορά σε αρκετά πολιτικά και εθνικά ζητήματα της εποχής της κυβέρνησης Ρήγκαν, όπως ο εμφύλιος στη Λιβύη, ο Αραβο-ισραηλινός πόλεμος, η πείνα στην Αιθιοπία, η διαφθορά και άλλα. Σε μετέπειτα εκδόσεις του Batman: Death in the Family η χώρα του Ιράν που ο Joker γίνεται διπλωμάτης αντικαθιστάται από την φανταστική χώρα Qurac για ευνόητους λόγους.
Δίνεται μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο Joker ξέρει την μυστική ταυτότητα του Batman, o Jason αποκαλύπτει στην μητέρα του ότι είναι ο Robin, ο θάνατος του γίνεται γρήγορα και όχι μετά από μάχη όπως γίνεται συνήθως και ότι ο Joker προσπαθεί να σκοτώσει τον Batman μαζί με πολύ κόσμο στην αίθουσα των Ηνωμένων Εθνών και όχι σχεδιάζοντας κάτι αποκλειστικά γι‘ αυτόν.
Είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία, από τις καλύτερες που έχουν γραφτεί για τον Σκοτεινό Ιππότη μέχρι σήμερα.

2 σχόλια:

  1. Παρα πολυ καλη επιλογη το Death in the family κ για οσους θελουν να δουν μια πιθανη συνεχεια (καθως κ αυτο εχει βγει σε Κομικ)σε animation η Dc εχει βγαλει το Under the red Hood Οπου δειχνει το Jason Todd στο ρολου του αντι ηρωα Red Hood.
    Για ακομα μια φορα συγχαρητηρια στον Παναγιωτη Για το Post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks. Σωστός για το Under the red Hood.
    Μπορεί μην είμαι τόσο φαν του Robin, αλλά σε μερικές ιστορίες σαν και αυτή είναι πολύ καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή