Hell Boy (2004)

Όταν ένας σκηνοθέτης δηλώνει δημόσια fan ενός κόμικ και είναι και σεναριογράφος σε κάποιες από τις ιστορίες της σειράς, όπως το :Hellboy: Conqueror Worm, τότε σίγουρα είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μεταφέρει αυτό το κόμικ στην μεγάλη οθόνη. Αναφέρομαι στον Guillermo del Toro και στην οπτικοποίηση  του Hell Boy, που έκανε για τον κινηματογράφο το 2004.Η ταινία είναι βασισμένη στο : Hellboy - Seed of Destruction του Mike Mignola.
 Για όσους δεν γνωρίζουν το βασικό story αυτού του κόμικ της Dark Horse,  θα κάνω ένα γρήγορο resume. O βασικός ήρωας είναι ένας μεγάλος κόκκινος δαίμονας ( γεννημένος και προορισμένος να φέρνει μόνο την καταστροφή) που τράβηξαν με το ζόρι στην διάσταση μας οι Ναζί.  Αυτό έγινε μέσω κάποιου paranormal πειράματος που έκαναν την διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το 1944.  Ευτυχώς για την ανθρωπότητα,  υιοθετήθηκε από την Αμερικανική κυβέρνηση και ανατράφηκε σαν θνητό παιδί  με κάποιες ιδιαιτερότητες βέβαια... Στην πορεία έγινε μέλος της άκρως μυστικής οργάνωσης Bureau for Paranormal Research and Defence (BPRD) και από τότε δουλεύει για να κρατάει τον κόσμο ασφαλή από paranormal απειλές.
 Η ταινία δημιουργήθηκε στα Revolution Studios και η διανομή της έγινε από την Columbia pictures.  Για το cast  δεν επιλέχθηκαν τρανταχτά ονόματα - κράχτες,  κάτι που τελικά λειτούργησε θετικά για την ταινία. Τον ρόλο του Hellboy ανέλαβε ο Ron Perlman και δέχθηκε  άκρως θετικές κριτικές για αυτή του την ερμηνεία.  Ειδικά ο τρόπος που καπνίζει το πούρο του, νομίζω είναι καλύτερος και από το κόμικ.  Ορίστε και το υπόλοιπο cast, που αξίζει να αναφερθώ : John Hurt (Trevor “Broom” Bruttenholm), Selma Blair (Liz Sherman), Doug Jones (Abe Sapien).
Ο Del Toro καταφέρνει με επιτυχία να προσδώσει στην ταινία την ιδιότροπη  και ιδιόμορφη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το κόμικ αρκετά πιστά.  Για αυτό άλλωστε όλοι οι λάτρεις αυτού του χάρτινου ήρωα έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα για αυτόν.  Παίζει με τα χρώματα και το φως για την αισθητική της ταινίας με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι καταφέρνει να τονίσει και την μίξη του grotesque baroque με στοιχεία απλής καθημερινότητας που χρησιμοποιεί στην ταινία.  Σε όλη την ταινία υπάρχει ένας υπαινιγμός παραξενιάς και διαστροφής, άσεμνη βία και ένα κλίμα αποκρυφισμού. Τα κύρια στοιχεία που συναντά κανείς στις σελίδες του κόμικ. Με άλλα λόγια - επιτυχημένη μεταφορά κατά την γνώμη μου. Ακόμα και στο δυσκολότερο κομμάτι αυτής της μεταφοράς δεν τα πάει άσχημα -  να δείξει πως κάτω από όλη αυτή την σκληρή και δαιμονική φιγούρα του Hellboy,  κρύβεται μια  ψυχή που κάνει απελπισμένες προσπάθειες για αποδοχή  και αγάπη. Για αυτό και βλέπουμε πινελιές συναισθηματισμού εκεί που χρειάζεται. Σίγουρα δεν ήταν ανάγκη να ρίξει τόση ζάχαρη σε κάποιες σκηνές αλλά παρ' όλα αυτά δεν υπερβάλει.
 H ταινία κόστισε 66 εκατομμύρια δολάρια και μέσα σε έξι μήνες ξεπέρασε τα 99 εκατομμύρια - με άλλα λόγια ήταν μια εισπρακτική επιτυχία. Ήταν υποψήφια για 4 Saturn Award το 2005. Μια από τις  κατηγορίες ήταν και το best fantasy film. Τελικά πήρε το Best Make-Up award.
Επιτυχημένη μεταφορά κατά την γνώμη όπως έγραψα και πιο πάνω. Ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει η δεν σου αρέσει η μυθοπλασία του Hellboy, αν αγαπάς τα comics σίγουρα θα περάσεις ευχάριστα την ώρα σου κατά την θέαση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου