Moebius

Στις 8 Μαΐου του 1938 γεννιέται στο Nogent ( προάστιο του Παρισιού)  ό Jean Henri Gaston Giraud. Το  πραγματικό του όνομα  μπορεί σε  πολλούς  να είναι άγνωστό. Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο όμως που υιοθέτησε από το 1969 και μετά,  πιθανότατα  να είναι γνώριμο σε αρκετούς. Μιλάω φυσικά για τον Moebius, έναν από τους βασικούς και πιο εμπνευσμένους σχεδιαστές - δημιουργούς της σχολής BDs ( Bande dessinée franco-belge - κόμικς που απευθύνονταν ειδικά στο αναγνωστικό κοινό της Γαλλίας και του Βελγίου ). Αλλά και  έναν από τους κορυφαίους κομίστες όλων των εποχών. Κέρδισε τον σεβασμό χιλιάδων αναγνωστών και τα εύσημα από ανθρώπους όπως , ο Stan Lee, o Frederico Fellini κ.α.
 Σπούδασε στην Ecole des Arts Applique, μια από τις πιο αναγνωρισμένες σχολές σχεδίου στην Ευρώπη και τα πρώτα του κόμικ, που είχαν ως θέμα την άγρια δύση (western) είδαν το φως της δημοσιότητας το 1955 στο περιοδικό "Coeurs Valiants". Συνεργάζεται σταδιακά και με άλλα περιοδικα στα οποία εκδίδει ιστορίες όπως "Frank et Jeremie", "King of the Buffalo" και "a Giant with the Hurons", ενώ παράλληλα ασχολείται με την διαφήμιση και την μόδα. 
 Το 1961 μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στον πόλεμο της Αλγερίας - που ακόμα και εκεί σχεδιάζει για το περιοδικό  5/5 Forces Françaises,  γίνεται μαθητής του Jije , που εκείνη την εποχή είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των κόμικς σε όλη την Ευρώπη. Μαθητεύοντας στο πλάι του, αρχίζει να ξεδιπλώνει το καλλιτεχνικό του ταλέντο και να υιοθετεί το ύφος του δασκάλου του χωρίς να το αντιγράφει,  με αποτέλεσμα να συνεργαστούν μαζί σε αρκετούς τίτλους όπως το : Jerry Spring - The Road to Coronado κ.α.
Το 1963 δημιουργεί για το περιοδικό Pilote ένα τίτλο που θεωρείται  από τους κλασικότερους όλων των εποχών. Το Blueberry. Εκεί συνεργάζεται με τον  Jean - Michel  Charlier που γράφει το σενάριο και εμπνευσμένος από την φιγούρα του γνωστού Γάλλου ηθοποιού Jean -Paul Belmondo,  σχεδιάζει τον χαρακτήρα του Υπολοχαγού Bluebery. Η σειρά γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ο Moebius σε κάθε νέο album αρχίζει και προσθέτει στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν πια το ύφος της τεχνοτροπίας του. Επηρεασμένος απο τα spageti western του Sergio Leone  και τον σκοτεινό ρεαλισμό του Sam Peckinpah,  προσδίδει  ξεκάθαρα στην σειρά ένα πιο ενήλικο χαρακτήρα που στοχεύει και σε ανάλογους αναγνώστες.  Επίσης διευρύνει την θεματολογία που αγγίζουν οι ιστορίες της. To 2004 είδαμε και την μεταφορά του κόμικ στην μεγάλη οθόνη αλλά καλύτερα να μην το κάναμε.

Ecole des Arts Appliqué Πηγή: www.lifo.gr
την Ecole des Arts Appliqué Πηγή: www.lifo.gr
την Ecole des Arts Appliqué Πηγή: www.lifo.gr
 Παράλληλα συνεργάζεται με το  σατυρικό περιοδικό Harakiri εκδίδοντας εικονογραφήσεις επιστημονικής φαντασίας. Εργασία που για κάποιο χρονικό διάστημα τον αποτράβηξε από τα κόμικς.  Το 1974 όμως θα κάνει την μεγάλη επιστροφή και μαζί με τους : Jean Pierre Dionne, Phillipe Druillet και Bernard Farkas ,  θα ιδρύσουν τις εκδόσεις Humanoides Associetes. Το πρώτο τους εκδοτικό εγχείρημα είναι το περιοδικό Metal Hurlant ή Heavy Metal όπως είναι γνωστό στις αγγλόφωνες χώρες. Μέσα από τις σελίδες του θα κυκλοφορήσουν σειρές όπως : Airtight  Garaze,  The Long Tomorrow, και το κορυφαίο κατα την γνώμη μου Arzach. Το Metal Hurlant,  παραμένει εως σήμερα ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία των κόμικς.
Νομίζω πως αξίζει να αναφέρω πως το Arzach  είναι κόμικ χωρίς λόγο (speech balloons). Έχει μόνο σχέδιο . Και αυτό ως επιλογή. Ως προσπάθεια  να επαναπροσδιοριστεί ο χαρακτήρας της 9 τέχνης που εκείνη την εποχή είχε κατακλυστεί από τους Αμερικάνους Super Heroes. Το story διαδραματίζεται σε ενα κόσμο γεμάτο από μεσαιωνικά αλλά και φουτουριστικά στοιχεία οπού ο ομώνυμος ήρωας ταξιδεύει επάνω στον πτεροδάκτυλο του. 
To 1980 σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη -ηθοποιό- σεναριογράφο κόμικ Alexandro Jodorowsky που είχε στο μυαλό του την βασική ιδέα, δημιουργεί - σχεδιάζει  το  L'incal (Inkal) ή Ινκάλ όπως κυκλοφόρησε στην χώρα μας. Μια ακόμα σειρά επιστημονικής φαντασίας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και του έδωσε χώρο να παρουσιάσει πιο ώριμος πια τα σχέδια του.
Μεταξύ 1984 και  1989,  ζεί στο Λος Αντζελες. Εκεί συνεργάζεται με την MARVEL COMICS  και σχεδιάζει επάνω σε σενάριο του Stan Lee, μια mini σειρά με πρωταγωνιστή τον Silver Surfer (δυο τεύχη).  H σειρά αν και βραβεύτηκε με το Eisner Award το 1989,  θεωρείται πως έχει παρεκκλίσεις από την αυθεντική ιστορία για αυτό και στην πορεία ονομάστηκε ως : Silver Surfer: Parable. Με αυτό τον τρόπο η ιστορία αναφέρεται σε έναν εναλλακτικό  Silver Surfer από  ενα εναλλακτικό σύμπαν και όχι στον αυθεντικό της Marvel.
Τυχερός όποιος έχει στα χέρια του αυτά τα τεύχη. Δεν χρειάζεται να πω, πως είναι συλλεκτικά....
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Silver Surfer πατήστε    Εδώ
 Όπως προανέφερα o Moebius έχει ασχοληθεί και με εικονογραφήσεις για περιοδικά και βιβλία. Μία από  τις δουλειές του που αξίζει να αναφέρω είναι ο Αλχημιστής του Paulo  Coelho.
Παραγωγικότατος και εφυέστατος,  έχει δουλέψει και στην βιομηχανία του κινηματογράφου ως σχεδιαστής storyboard και Concept design.
 Κάποιες από τις ταινίες+ ταινίες κινουμένων σχεδίων, που έχετε δει την δουλειά του  και πιθανόν να μην το ξέρετε είναι : Alien (το πρώτο), TronThe Fifth Element, Star Wars V, Dune,  Masters of the UniverseSpace Jam.

Τον Οκτώμβριο του 2012 έφυγε από την ζωή, λίγους μήνες πρίν κλείσει τα 74 του χρόνια. Η απώλεια του ήταν μεγάλη για την 9 τέχνη. Εκπληκτικός σχεδιαστής που επηρρέασε πολλούς μεταγενέστερους του.Ήταν και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα,  ένας από τους μεγαλύτερους  καλλιτέχνες στην ιστορία της 9ης τέχνης.





1 σχόλιο:

  1. Δεν είχα πληροφορηθεί για το τέλος του, έλεγα ότι είναι ακόμη μαζί μας. Προχώρησε υποθέτω.

    http://25.media.tumblr.com/tumblr_mb4vcqNfXV1rhge4ro1_1280.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή