JOKER

Αν ρωτήσεις κάποιον που διαβάζει κόμικς να σου πει τους 5 αγαπημένους «κακούς» σούπερ ήρωες, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου αναφέρει τον Joker. Από τους πιο γνωστούς εχθρούς του Batman, ο αρχι-γελωτοποιός του εγκλήματος, είναι ένας από τους top αντιήρωες της DC Comics.

Δημιουργήθηκε από τον Jerry Robinson, έναν κόμικ σχεδιαστή, φίλο του Bob Kane, την άνοιξη του 1940. O Bob Kane αφού είχε σχεδιάσει και γράψει ιστορίες με έναν καινούργιο σούπερ ήρωα για λογαριασμό της DC, τον Batman, ζητά από τον Robinson έναν εχθρό για να τον αντιμετωπίσει.

Ο Robinson εμπνέεται από τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας του 1928 το The Man Who Laughs και σχεδιάζει έναν κλόουν, εγκληματική μεγαλοφυΐα με ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό του.

 Η μορφή αυτή θα εμφανιστεί πάρα πολλές φορές απέναντι στον σκοτεινό ιππότη, θα σχεδιάσει άπειρα εγκλήματα και θα εδραιωθεί σαν το αντίθετό του. Φορώντας ένα μωβ κουστούμι, με πράσινα πυκνά μαλλιά, κατακόκκινα χείλια, χαμόγελο και συνεχές γέλιο, σκορπίζει τον τρόμο στην Gotham City.

Για το πώς δημιουργήθηκε ο Joker έχουν γραφτεί αρκετές ιστορίες, αλλά η επικρατέστερη είναι αυτή που αναφέρεται στο Batman: The Killing Jokeτου 1988 που γράφτηκε από τον Alan Moore και σχεδιάστηκε από τον Brian Bolland. Σε αυτό είναι μηχανικός σε ένα εργοστάσιο χημικών που παρατάει την δουλειά του για να δοκιμάσει την τύχη του σαν stand-up κωμικός. Εκεί όμως αποτυγχάνει παταγωδώς και για να βοηθήσει την έγκυο γυναίκα του μπλέκεται στο έγκλημα. Όταν όμως μια προσπάθεια του, μαζί με δυο άλλους παρανόμους, δεν πάει καλά, για να ξεφύγει από τον Batman πηδά σε μια δεξαμενή με οξύ με αποτέλεσμα να αποκτήσει, άσπρο δέρμα, πράσινα μαλλιά, μόνιμο χαμόγελο και σχιζοφρένεια. Σε άλλα κόμικ είναι ένας μικροκακοποιός που ονομάζεται Jack που ανεβαίνει σιγά σιγά και γίνεται αρχηγός μεγάλης συμμορίας, αλλά η βουτιά στο οξύ μετά από μια σύγκρουση με τον Batman τον μεταμορφώνει σε Joker.

O Joker σαν χαρακτήρας είναι ευφυής, χαρισματικός με αρκετές γνώσεις στην χημεία και την μηχανική. Έχει κατασκευάσει διαφόρων ειδών όπλα, που μπορεί να θυμίζουν άκακα παιχνίδια ή φάρσες, στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνα. Σαν παράδειγμα είναι το λουλούδι που έχει στο πέτο του που πετάει οξύ, ιπτάμενες πίτες γεμάτες με δηλητήριο, πούρα με νιτρογλυκερίνη, ηλεκτροφόρα buzzer χεριού, αέρια που προκαλούν μόνιμο χαμόγελο στα θύματα του και πολλά άλλα θανατηφόρα.

Ανάλογα με τον συγγραφέα μπορεί να είναι ικανός μαχητής που μπορεί παλέψει ισάξια με τον Batman και ακόμα να τον νικήσει. Συνήθως όμως εμφανίζεται αδύνατος σωματικά και προτιμά να κλέψει σε μια μάχη, να επιτεθεί ύπουλα και να κοροϊδέψει τον αντίπαλό του. Μόνος ή με μια συμμορία που άνετα την εγκαταλείπει οργανώνει τα εγκλήματα του.

Έχει ξεγελάσει πολλές φορές τον θάνατο γιατί μπορεί να τον έχουν πυροβολήσει, να τον έχουν ρίξει από ψηλά, σε φωτιά ή και σε οξύ πάντα επιστρέφει δριμύτερος για περισσότερα. Οι ατάκες του έχουν πάντα ένα ανέκδοτο ή ένα αστείο αλλά είναι ταυτόχρονα τρομαχτικές και μόνο γέλιο δεν προκαλούν στους εχθρούς του.

Στην τηλεοπτική σειρά ”Batman” του 1960 τον Joker ενσαρκώνει ο Cesar Romero. Ο Joker του Romero είναι παιχνιδιάρης, υπερκινητικός και κάνει συνεχώς φάρσες με σκοπό να ταλαιπωρήσει τον Batman και τον Robin. Άλλωστε η σειρά είναι περισσότερο κωμική και λιγότερο σκοτεινή οπότε ο ρόλος του ήταν αρκετά κοντά στο κλίμα της. Το 1989 ο Tim Burton γυρίζει την δική του εκδοχή του Batman και βάζει τον Jack Nickolson να κάνει τον Joker. Ο Nickolson δίνει μια πιο σκοτεινή, με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ, έκδοση του εχθρού του Batman. Αρκετά κόμικ χαρακτήρας με ατάκες που «σκοτώνουν» ο Nickolson δίνει έναν από τους καλύτερους του ρόλους στην μεγάλη οθόνη. Τέλος στο «The Dark Knight» του 2008, ο Heath Ledger μας δίνει ένα πιο παρανοϊκό και ψυχοπαθή Joker. Ψυχικά άρρωστος με παραμορφωμένο χαμόγελο, εμφανίζεται, σπέρνει τον πανικό σε ότι κάνει και χαρίζει Oscar δεύτερου ρόλου στον άτυχο Ledger.

Κόμικ με τον Joker που αξίζει κανείς να διαβάσει είναι τα: «Batman: A Death In The Family» του 1988 όπου ο Joker σκοτώνει τον Jason Todd, τον δεύτερο Robin, «Batman: The Killing Joke», «Jokers Last Laugh», «Under the Hood» και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου