Paolo Eleuteri Serpieri

Στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, γεννιέται στην Βενετία ο σχεδιαστής  Paolo Eleuteri Serpieri . Είναι φημισμένος για  την ικανότητά του στον σχεδιασμό ερωτικών κόμικ ( θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο), καθώς και  για το ύφος των σχεδίων του που διακρίνονται από την υψηλής ποιότητας απόδοση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών.
 Σπουδάζει στην Ακαδημία Καλών τεχνών της Ρώμης έχοντας την τύχη να έχει δάσκαλο τον γνωστό ζωγράφο Renato Guttuso. Μόλις αποκτήσει το πτυχίο της σχολής καλών τεχνών, θα συνεχίσει τις σπουδές του και στον κλάδο της αρχιτεκτονικής . Από το 1966,  αφοσιώνεται στη ζωγραφική ενώ από το 1967 διδάσκει  οπτικές τέχνες στο Lycee Artistique της Ρώμης. Το 1975 ανακαλύπτει τα κόμικς και ξεκινάει συνεργασία με το ιταλικό περιοδικό κόμικ Lanciostory.
Σαν λάτρης των ιστοριών της “Αγριας Δύσης”, ο Serpieri συνέβαλε στη δημιουργία της σειράς “Η Ιστορία της Δύσης” ("L'Histoire du Far-West "),  μιας σειράς που δημιούργησε μαζί με τον συγγραφέα Raffaele Ambrosio, και η οποία δημοσιεύτηκε στα περιοδικά Lancio Story και Skorpio. Κάποιοι από τους τίτλους της σειράς ήταν “Ο λευκός Ινδιάνος” (L'Indiana Bianca) και “Ο θεραπευτής” (L'Uomo di Medicina). Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Serpieri συνεργάστηκε σε σειρές όπως η γαλλική Découvrir la Bible (Η Αποκάλυψη της Βίβλου), και με περιοδικά όπως τα L'Eternauta (Αιωνιότητα), Il Fumetto (Μπουρμπουλήθρες) και Orient-Express.
Το 1985, δημοσίευσε το Morbus Gravis, (έτσι λεγόταν στην αρχή η σειρά), την πρώτη εργασία του,  όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά το  πασίγνωστο έπος ερωτικής επιστημονικής Φαντασίας με ηρωίδα μια από τις πιο σέξι γυναίκες των κόμικς. Αν όχι η πιο σέξι, σίγουρα πάντως η πιο χυμώδης. Η σειρά είναι αξιοσημείωτη για την ρεαλιστική γραφιστική απόδοση σκηνών που περιέχουν βία και σεξ καθώς η πένα του Serpieri καταφέρνει με τον δικό  της τρόπο να απεικονίζει στεγνά και ξεκάθαρα, ερωτικές πράξεις και διαστροφές χωρίς να προσβάλει. Παράλληλα το σχέδιο - σιλουέτα  της βασικής πρωταγωνίστριας Druuna, γίνετε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία της σειράς, πρότυπο γυναικείας σεξουαλικότητας.

 Με την πάροδο του χρόνου ο Serpieri ανακαλύπτει το προσωπικό του ύφος που συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο,  μπαρόκ ρεαλισμό και ιδιαίτερη ικανότητα στην απεικόνιση σκιών. Έτσι αναγνωρίζεται ως μεγάλο σχεδιαστικό ταλέντο και γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα των ευρωπαϊκών κόμικς.
Σεναριακά, ο Serpieri βάζει δύσκολα στην ηρωίδα του.  Μέσα από τα comic books , ζει περιπέτειες στις οποίες  πρέπει να βρει την ρίζα του Μανδραγόρα, να ζευγαρώσει με ανθρώπους και τέρατα για να πετύχει τον εκάστοτε στόχο της  ενώ της  έχει προσδώσει και έναν σχεδόν ανέφικτο έρωτα. Όλες αυτές όμως οι δυσκολίες που βιώνει η Druuna,  κέρδισαν το αναγνωστικό κοινό, αφού ήταν κάτι καινούργιο για τα δεδομένα της εποχής και αρκετά ενδιαφέρον.
H Druuna πρωτοδημοσιεύτηκε στο Γαλλικό Charlier Mensuel και αργότερα στο Pilote et charlier και Pilote.  Κάποια από τα Comic Book  που ξεχωρίζουν είναι το Carnivora (1992),  Mandragora (1995),  και Aphrodisia (1997).Τα βιβλία της σειράς γνώρισαν  παντού μεγάλη επιτυχία πουλώντας περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα, σε 12 γλώσσες.
Χωρίς αμφιβολία ο Serpieri  είναι ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς ερωτικών κόμικς και ένας απο τους προτεργάτες της σταδιακής απενοχοποίησης τους. Αν και ακόμα και στις μέρες μας αρκετός κόσμος δεν εγκρίνει την ύπαρξη τους. Ισως αυτό να ωφείλεται και στο γεγονός  πως  η Druuna παραμένει μια άκρως σκανδαλιστική φιγούρα.....



 

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρός να αναπροσαρμόσεις τις top sexiest female figures.
    Ή τουλάχιστον να ψηφίσουμε. Κρίμα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν Top five Sexiest female superheroes για αυτό δεν υπήρχε μέσα η Druuna. Το επόμενο Top 5 λοιπόν ας είναι sexiest female figures. Feel free όποιος θέλει να το ετοιμάσει ή αν θέλετε το γράφω και εγώ.Όπως λέει και ο παναγιώτης ο καθένας έχει και το δικό του Top 5..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τότε μπορεί να διαχωριστεί ώς εξής: Top 5 γδυμνών ηρωίδων και Top 5 με "στολή" ή "κάτι σα ρούχο" (ίνες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ αυτή η Druuna!Σκανδαλίζει τα πάντα.Ωραίο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή