SPAWN

Aren't there any normal people left on Earth? Or is everybody just back from Hell? 

 Με αυτού του τύπου τα quotes, ο χαρακτήρας που θα σας παρουσιάσω σήμερα κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να αποκτήσει εκατομμύρια αναγνώστες και να αγαπηθεί όσο λίγοι.
Μιλάω φυσικά για τον Spawn (σύντμηση του Hellspawn) που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως γόνος της κολάσεως.
Δημιουργία της πένας του εφυέστατου και ιδιαίτερα ταλαντούχου Tod McFarlane, που την δεκαετία των 80's κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει διάσημος στην βιομηχανία των κόμικς, μέσα από τις δουλειές που έκανε για την MARVEL. Σίγουρα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει με ευκολία την αναβίωση και την τεράστια εμπορική ώθηση που έδωσε στον Spider Man, μέσα απο το σχέδιο του. Μια διαφορετική ματιά - άποψη του ανθρώπου αράχνη, που αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία.
Το 1991 αποχωρεί από την MARVEL και μαζί με έξι ακόμα συνεταίρους ιδρύει την εταιρεία Image Comics. Ένα χρόνο μετά, για την ακρίβεια στις 5 Μάιου του 1992, κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Spawn. 
Ο Albert Francis Simmons (Al Simmons) γεννημένος στο Michigan  του Detroit, υπήρξε  ένας από τους πιο ταλαντούχους αξιωματικούς των Αμερικανών πεζοναυτών. Κάνοντας το επόμενο βήμα στην καριέρα του, εντάχθηκε στην CIA, όπου επιλέχθηκε από τον Διευθυντή Jason Wynn, να  γίνει μέλος μιας άκρως επίλεκτης και  απόρρητης ομάδας με το όνομα U.S Security Group.
Κατά την διάρκεια μιας μυστικής αποστολής στην Botswana, ο Simmons δολοφονήθηκε από τον συνάδελφο του Bruce Stinson, αλλιώς γνωστό ως Chapel, ύστερα από διαταγή του διευθυντή Wynn. Πεθαίνοντας, πάει στην κόλαση αφού όσο ζούσε υπήρξε επαγγελματίας δολοφόνος και εκεί, κλείνει μια συμφωνία με τον δαίμονα Malebolgia, έναν από τους άρχοντες της κολάσεως.
Οι όροι της συμφωνίας ήταν απλοί, αν και όχι  τόσο ευνοϊκοί για τον Simmons. Για να επανέλθει όμως στη ζωή και να ξαναδεί  τον έρωτα της ζωής του, την γυναίκα του Wanda Blake, δέχθηκε.
Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να υπηρετεί τις δυνάμεις της κολάσεως στην γη και να εκτελεί τα θελήματα του νέου του αφέντη Malebolgia.
Ο Δαίμονας, λοιπόν, τον επαναφέρει στη ζωή με λιγοστή μνήμη από την προηγούμενη ζωή του και άσχημα παραμορφωμένο από εγκαύματα. Έχει όμως πια τις δυνάμεις του ως Spawn.
Κάτω από την επίβλεψη ενός δαίμονα με το όνομα Violator (clown), που επιβλέπει αν ο Simmons τηρεί από την μεριά του την συμφωνία, ανακαλύπτει πως έχουν περάσει πέντε χρόνια από τον θάνατο του. Χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να αποκτήσει την προηγούμενη του μορφή, γνωρίζοντας πως αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μόνιμο και πάει να δει την γυναίκα του έστω για μια τελευταία φορά. Εκεί ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει παντρευτεί τον καλύτερο του φίλο, τον Terry Fitzerald και πως έχουν ήδη μια κόρη, την Cyan....

Γεμάτος από αισθήματα προδοσίας και απογοήτευσης γίνεται ένα συναισθηματικό ράκος και το μόνο που μένει για αυτόν, είναι αν θα αποφασίσει να κρατήσει την συμφωνία του με την κόλαση.
Σκοτεινός ήρωας με πολυποίκιλες δυνάμεις που προέρχονται από το necroplasm, μια ουσία που έχει αντικαταστήσει την σάρκα στο σώμα του και από την στολή του, η οποία στην ουσία είναι ένας ζωντανός συμβιωτικός οργανισμός, που μπορεί - ως σπόρος της κολάσεως - να τραφεί από την κακή ενέργεια που υπάρχει στον κόσμο.
 Γραμμένος στις μαύρες λίστες της κόλασης και εχθρός του παραδείσου, δυστυχισμένος και βασανισμένος αντιήρωας ο Spawn, αναζητά μια νέα ταυτότητα και ένα νέο  σπίτι μέσα στα βρώμικα σοκάκια της Νέας Υόρκης, παρέα με άστεγους και περιθωριακούς χαρακτήρες.
Αυτό το δραματικό σενάριο, που σίγουρα απευθύνεται σε πιο ώριμο κοινό, μαζί με το πολύπλοκο μπαρόκ και έντονα δυναμικό σχέδιο του McFarlane, αποτελούν και τα πιο δυνατά χαρτιά της σειράς. Είναι γεγονός πως πρόκειται για μια από τις επιτυχημένες σειρές που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια, αφού, μόνο το πρώτο τεύχος, πούλησε ενάμιση εκατομμύριο αντίτυπα. Στις μέρες μας, μετά από μια δεκαετία και παραπάνω δηλαδή, το κάθε τεύχος πουλάει σχεδόν 900.000 τεύχη!!!
Έχουν κυκλοφορήσει και άλλοι πετυχημένοι τίτλοι μέσα από το Spawn, όπως το Angela και το Curse of the Spawn. Υπάρχει και το Ιαπωνικό Manga, Shadows of Spawn.
Έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 1997 με σκηνοθέτη τον Mark A. Z. Dippe, με όχι και τόση επιτυχία κατά την γνώμη μου. Πρώτον γιατί στην ταινία είδαμε μόνο ένα μικρό κομμάτι από την ατμόσφαιρα του σύμπαντος του Spawn και δεύτερον γιατί αυτό λένε και τα νούμερα των εισιτηρίων που έκοψε. Όταν το κόμικ πουλάει και η ταινία όχι, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά...
Η μεταφορά όμως που έγινε σε animation τηλεοπτική σειρά, από το κανάλι HBO, κέρδισε καλά σχόλια και υψηλά νούμερα τηλεθέασης, κατά την διάρκεια των δυο χρονων που παιζόταν (1997 -1999).

Οι καλοφτιαγμένες και λεπτομερείς φιγούρες της σειράς έχουν εδραιώσει την McFarlane Toys στην παγκόσμια αγορά και έχουν αποφέρει εκατομμύρια κέρδη στον δημιουργό του Spawn. Για αυτό το λόγο κατάφερε να πληρώσει όταν έχασε (και του άξιζε) την νομική διαμάχη που είχε με τον συγγραφέα Neil Gaiman, για τα πνευματικά δικαιώματα των χαρακτήρων του Cogliostro, της Angela και του Medieval Spawn.
Κατά καιρούς στην δημιουργική ομάδα της σειράς έχουν ενταχθεί κορυφαίοι σεναριογράφοι και σχεδιαστές όπως: Alan Moore, Frank Miller, Neil Gaiman, Angel Medina, David Hine κ.α.
Φυσικά και έχει κυκλοφορήσει σε video game και μάλιστα σε αρκετούς τίτλους, ενώ κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας την ταινίας το 1997, εμφανίστηκε και σε διαφημιστικά της εταιρίας Taco Bell.
Το story της σειράς, εκτός από εκατομμύρια αναγνώστες, έχει εμπνεύσει  και τους Iced Earth να ηχογραφήσουν ένα concept album, βασισμένο πάνω της, με τον τίτλο Dark Saga που θεωρείται από πολλούς ένα από τα κορυφαία τους. Αν και, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, εκτός από το εξώφυλλο δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν ονόματα στους στίχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου