The Rocketeer movie

O Dave Stevens το 1982 δημιουργεί έναν ήρωα επηρεασμένος από τον Commando Cody, χαρακτήρα ταινιών φαντασίας της δεκαετίας του 50. Έτσι γεννιέται ο Rocketeer, ένας ήρωας που πετάει με την βοήθεια ενός jetpack και μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες αντιμετωπίζοντας πολυάριθμους εχθρούς. Το κόμικ κυκλοφορεί στην αρχή με σενάριο και σχέδιο του Dave Stevens αλλά στην συνέχεια σκυτάλη παίρνουν ο John Cassaday, o Mike Allred, o Mike Migola, Dave Stewart και Alex Ross.

 Από το 1983 ο Dave Stevens είχε πουλήσει τα δικαιώματα για ταινία στην Disney και μετά από αρκετές αλλαγές σκηνοθετών καταλήγουν, το 1990, στον Joe Johnston. Ο λόγος που άργησε τόσο, ήταν ότι κανένας δεν ήθελε να επενδύσει αρκετά χρήματα για μια ταινία μεταφορά από κόμικ. Έπρεπε να δούνε την επιτυχία του Batman και του Dick Tracy για να αρχίσουν να ασχολούνται, τα στούντιο, με τους σούπερ ήρωες.
O Johnston, ο οποίος ήταν και φαν του κόμικ, ήθελε να κρατηθεί όσο περισσότερο γίνεται η ταινία στο ίδιο επίπεδο με το κόμικ. Η Disney ήθελε να αλλάξει το κράνος του Rocketeer και να προσλάβει ηχηρά ονόματα για το cast. Ευτυχώς ο Johnston κατάφερε και έπεισε το στούντιο να μην αλλάξουν πολλά πράγματα και να ακολουθήσουν τις δικές του προτιμήσεις για τους πρωταγωνιστές.
Η ταινία διαδραματίζεται το 1938, όπου μια μυστηριώδη εφεύρεση που έχει κλαπεί από τον Howard Hughes, φτάνει τυχαίως στα χέρια ενός πιλότου αεροπλάνων, τον Cliff Secord.  Ο Cliff μαζί με τον φίλο του και μηχανικό Peevy, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα jetpack όπου φορώντας το κανείς μπορούσε να πετάξει.
Εντωμεταξύ ο Neville Sinclair ένας αστέρας του κινηματογράφου, που δουλεύει μυστικά σαν πράκτορας των Ναζί, βάζει γκάνγκστερ να του βρουν την συσκευή.
Σε ένα σώου με αεροπλάνα, γίνεται κάποιο ατύχημα στον αέρα και κινδυνεύει να πέσει αεροσκάφος στο κοινό που παρακολουθεί.
Ο Cliff αρπάζει την ευκαιρία και σαν παράτολμος που είναι, φοράει το jetpack και ένα κράνος σχεδιασμένο από τον Peevy και σώζει ηρωικά τον πιλότο. Αμέσως στα μάτια του κόσμου γεννιέται ένας νέος ήρωας, ο Rocketeer όπως τον ονομάζουν. Όμως τον βλέπουν και οι γκάνγκστερ του Sinclair όπου αναγνωρίζουν το jetpack που ψάχνουν.
O Cliff, επισκέπτεται την κοπέλα του και ηθοποιό, Jenny και της λέει για την καινούρια του ιδιότητα. O Sinclair που ακούει την συζήτηση, την καλεί αργότερα για δείπνο με σκοπό να της αποσπάσει πληροφορίες. Ο Cliff το μαθαίνει και την ακολουθεί γιατί νομίζει ότι κινδυνεύει. Μετά από παρέμβαση των κακοποιών ο Rocketeer εμφανίζεται αλλά δεν κατορθώνουν να τον πιάσουν. Ο Sinclair όμως απαγάγει την Jenny και εκβιάζει τον Cliff για να του δώσει την συσκευή.
O Howard Hughes εξηγεί στον Cliff και στον Peevy, ότι σκοπός του Sinclair είναι να παραδώσει το πρωτότυπο αυτό jetpack στους Ναζί, οι οποίοι θα κατασκευάσουν πολλά και θα τα χρησιμοποιήσουν σαν όπλα για να κατακτήσουν τον κόσμο. Έτσι ο Rocketeer θα χρειαστεί να δώσει την λύση. Μετά από μια σκηνή μάχης πάνω σε ένα zeppelin που καταστρέφεται, ο Sinclair θα χάσει και τα σχέδιά του θα γίνουν κυριολεκτικά στάχτη.
Για τον ήρωα Cliff Secord, η Disney είχε υπ’ όψιν τους Kevin Costner, Dennis Quaid, Kurt Russel, Bill Paxton μέχρι και τον Johnny Depp. Ο Johnston τους απορρίπτει όλους και ρισκάρει με τον άγνωστο τότε Billy Campell. Ο Campell παρόλο που δεν ξέρει το κόμικ και έχει υψοφοβία, μπαίνει στο πετσί του ρόλου και δείχνει ότι είναι ο καταλληλότερος Cliff Secord. Όσο για την φιλενάδα του Cliff, Jenny αντί για τις Kelly Preston και Diane Lane τον ρόλο κερδίζει η Jennifer Connely. H χημεία τους στην οθόνη βοηθήθηκε στο ότι ήταν και ζευγάρι με τον Campell εκείνη την εποχή. Τον βοηθό του Cliff, Peevy έπαιξε ο Alan Arkin και γι τον κακό της ιστορίας, Neville Sinclair αντί για τον Jeremy Irons και Charles Dance τον ρόλο κέρδισε ο τότε James Bond, Timothy Dalton.
Η ταινία βγήκε το 1991 και απέσπασε καλές κριτικές. Απέδωσε αρκετά καλά τον κόσμο του Rocketeer και σεβάστηκε το κοινό που τον γνώρισε από το κόμικ. Εισπρακτικά δεν πήγε τόσο καλά όσο θα περίμεναν. Μπορεί πολλοί να είδαν το logo της Disney και πίστεψαν ότι είναι παιδική ταινία ή το ότι βγήκε ταυτόχρονα με το Robin Hood: Prince of Thieves που ήταν επιτυχία. Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και την βάζω μέσα στις 10 καλύτερες μεταφορές από κόμικ σε κινηματογράφο.

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ταινία .....θυμάμαι ότι ήταν ο πρώτος ήρωας που με έβαλε στην πρίζα να φτιάξω jetpack με αλουμίνιο για action figure που είχα Γιανα παίζω.......αχ καλές εποχές!!!Μέχρι κ την τσίχλα είχα βάλει ..
    Πολύ καλή επιλογή Παναγιώτη για ακόμα μια φορά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντα είχα την απορία πως δεν παίρνει φωτιά το παντελόνι του ενώ πετάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή