V For Vendetta (2005)


«Remember, remember, the fifth of November, The Gunpowder treason and plot! For I see no reason why the gunpowder treason ,Should ever be forgot».
 Όταν αποφάσισα να γράψω για το ''V For Vendetta'', βρισκόμουν σε δίλημμα για το αν έπρεπε να μιλήσω για αυτό,  σαν comic ή σαν κινηματογραφική ταινία.Μιας και όμως θεωρώ πως είναι μια από τις καλύτερες μεταφορές comic book που έχουν γίνει ποτέ στην μεγάλη οθόνη,  κατέληξα στο να μιλήσω για το ''V For Vendetta'' με γνώμονα την ταινία. Με αυτό τον τρόπο εγκαινιάζω μια νέα κατηγορία σε αυτό το blog. Την κατηγορία ''Κινηματογραφικές μεταφορές'' που φυσικά θα έχει σαν περιεχόμενο τους ήρωες των κόμικς που έκαναν την μετάβαση τους στον κινηματογράφο, πότε με επιτυχία και πότε όχι.
Το ''V For Vendetta'' είναι μια mini σειρά διάρκειας δέκα τευχών που δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο Alan Moore και τον σχεδιαστή David Lloyd. Τα πρώτα τεύχη κυκλοφόρησαν ασπρόμαυρα μεταξύ του 1982 και του 1985 στο Warrior, μια βρετανική ανθολογία κόμικς, της εταιρείας  Quality comics. Όταν σταμάτησε να εκδίδεται το Warrior, τα δικαιώματα πέρασαν στην DC COMICS που επανέκδοσε όσα τεύχη είχαν κυκλοφορήσει έγχρωμα αυτή τη φορά, μέσα απο την θυγατρική  της εταιρεία Vertigo comics.Η Vertigo, συνέχισε και την σειρά από το σημείο που είχε σταματήσει, καθώς είχε διακρίνει την αγάπη του κοινού για την σειρά.
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της ''συνομωσίας της πυρίτιδας'' οπού ο εμπνευστής Γκάι Φοκς - ένας καθολικός στρατιώτης απο το York,  μαζί με τους συνεργάτες του προσπάθησαν να ανατινάξουν το παλάτι του Γουέστμίνστερ ή το σπίτι του κοινοβουλίου όπως ήταν γνωστό. Απέτυχαν όμως και στης 31 Ιανουαρίου του 1606, οδηγήθηκαν στην αγχόνη και κατόπιν διαμελίστηκαν για παραδειγματισμό.Από τότε η εικόνα - μορφή του Γκάι Φόκς, αποτελεί σύμβολο αγωνιστικότητας εναντίον κάθε είδους εξουσίας και καταπίεσης.
 Με αυτή την ιστορία ως πηγή έμπνευσης οι δημιουργοί του κόμικ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τίτλο που πούλησε εκατομμύρια τεύχη  και να γίνει αγαπητός από ακόμα περισσότερους.
Το story διαδραματίζεται σε μια ουτοπική μεγάλη Βρετανία, όπου ο μυστηριώδης μασκοφόρος (η μάσκα είναι προσωπείο  του Γκάι Φόκς) με το όνομα ''V''προσπαθεί να ανατρέψει το απολυταρχικό καθεστώς του φασιστικού κόμματος Norsefire.

 Η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη έγινε το 2005 απο την Warner Bross,  που είχε προγραμματίσει να βγει στις αίθουσες στης 4 Νοεμβρίου του 2005 ( μια μέρα πριν από την 400η επέτειο του γεγονότος της συνωμοσίας της πυρίτιδας.Οι Άγγλοι την ονομάζουν Guy Fawkes Night. 
Καθυστέρησε όμως και έκανε την πρεμιέρα της στης 17 Μαρτίου του 2006. Ο Alan Moore που είχε απογοητευτεί από τις μεταφορές δυο ακόμα δημιουργημάτων του στον κινηματογράφο,  ( From Hell & The League of Exraordinary Gentlement),  μόλις διάβασε το σενάριο αρνήθηκε να πάρεβρεθεί στην πρώτη προβολή και αποστασιοποίησε τον εαυτό του από την ταινία.
 Σκηνοθέτης είναι ο James McTeigue και το σενάριο  έγραψαν οι αδερφοί  Wachowskis που ήταν και παραγωγοί της ταινίας.
Πρωταγωνιστές είναι ο Hugo Weaving  και η  Natalie Portman. Για τον ρόλο του  ''V'' προοριζόταν ο James Purefoy,  αλλά επειδή δεν μπορούσε να παίξει λόγο της μάσκας,  τον αντικατέστησε ο Weaving που κατάφερε όχι μόνο να αποδώσει τον ρόλο,  αλλά και να του προσδώσει ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά όπως η άρτια άρθρωση με την οποία μιλούσε ο ''V''.
Η Portman ξύρισε το κεφάλι της για τις ανάγκες της ταινίας και παρακολούθησε ειδικά μαθήματα γλωσσολογίας για να αποδώσει την αγγλική προφορά. Θυσίες που της βγήκαν σε καλό αφού αποκόμισε τα καλύτερα σχόλια από ειδικούς και μη,  για αυτή της την ερμηνεία.
Οι δύο τους κατάφεραν να παρουσιάσουν την περίπλοκη και ιδιαίτερη σχέση των δυο βασικών ηρώων με το καλύτερο τρόπο,  αν και αυτή η σχέση εμφανίστησε σχεδόν επιδερμικά μέσα από την ταινία σκηνοθετικά.
Ιδιαίτερη αισθητική εικόνας που δημιουργεί το κλίμα που αρμόζει στην ταινία, καθόλου ξένο με το κόμικ. Δυναμικό νοηματικό μοντάζ,  με παράλληλη δράση σε κάποιες σκηνές. Επιτυχημένα και ουσιαστικά ειδικά εφέ, χωρίς προσπάθεια για εντυπωσιασμό. Κουστούμια που κανείς δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει αποτυχία αν σκεφθεί, πόσες στολές ''V'' πουλήθηκαν μετά την ταινία.
Από όποια πλευρά και να το δεις, είτε αγαπάς την 7 είτε την 9 τέχνη , για αυτή την ταινία δεν μπορείς να πείς άσχημα σχόλια.
Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ του film και του κόμικ. Για παράδειγμα η ιστορία στο κόμικ διαδραματίζεται την δεκατία του 90,  ενώ στην ταινία  μεταξύ του 2028 και του 2038. Αν και η κυριότερη διαφορά είναι ότι στο κόμικ,  ο ''V'' παρουσιάζεται ως αδίστακτος, ικανός να κάνει τα πάντα για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Στην ταινία βλέπουμε ένα πιο ρομαντικό μαχητή Υπέρ της ελευθερίας που δείχνει ενδιαφέρον για την άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Η επιτυχία της ταινίας και με την μορφή των εισπράξεων αλλά και με την μορφή της κοινωνικης επιρροής,  οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτή την προσέγγιση. Χάρη σε αυτήν,  ένα τεράστιο  εύρος κοινωνικών ομάδων όπως φιλελεύθεροι, αναρχικοί  κ.α ,  ταυτίστηκαν με τον ήρωα και υιοθέτησαν την μάσκα και ότι  αυτή συμβολίζει .Για παράδειγμα η ακτιβιστική ομάδα Anonymous , που την έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετές από τις δράσεις της.
Όταν  οι σκηνές μιας ταινίας, φτάνουν στο σημείο να εκφράζουν κοινωνικά γεγονότα, αυτό σίγουρα δείχνει την  τεράστια επιτυχία της  αλλά και την λιγοστή φθορά της από τον χρόνο. Όσα χρόνια και να περάσουν πάντα θα σημαίνει κάτι για λίγους η για πολλούς.
Είναι σίγουρα μια ταινία που παραμένει πιστή στην τέχνη της, στο μέσο που υπηρετεί και αυτό δεν είναι άλλο από τον κινηματογράφο. Μπορεί να μην αποτελεί πιστή μεταφορά του κόμικ αλλά δεν αλλοιώνει την σημασία του και ότι αυτό πρεσβεύει. Το αντίθετο θα έλεγα. Χάρη στην ταινία  οι πωλήσεις του κόμικς έφτασαν στα ύψη και o ''V'' και όλο το σύμπαν της μυθοπλασίας του, έγινε γνωστό και αγαπητό όχι μόνο σε αναγνώστες και λάτρεις των κόμικς αλλά και στο ευρύτερο κοινό.  Είναι γεγονός άλλωστε πως δεν γίνεται να μην ταυτιστείς η να μην συμπαθήσεις τον ''V''. Ειδικά αν σκεφθείς πως ο Γκάι Φοκς ίσως παραμένει ο μόνος άνθρωπος που μπήκε ποτέ σε Κοινοβούλιο έχοντας ειλικρινείς προθέσεις…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου