BERSERK - by Kentaro Miura

Σε όλες τις κατηγορίες από video games μέχρι ταινίες και comic υπάρχουν κρυμμένα διαμάντια που κάποιοι από εμάς έχουν σταθεί αρκετά τυχεροί ώστε να "σκοντάψουν" πάνω τους και να μείνουν συνεπαρμένοι για την υπόλοιπη ζωή τους απ αυτά.Το berserk είναι ένα τέτοιο διαμάντι και είμαι ευγνώμον που "σκόνταψα" πάνω του το 1997,έχοντας τότε 7 χρόνια κυκλοφορίας και μία Anime series 25 επεισοδίων.Θεωρείτε ως ένα απ τα πιο βίαια και σκληρά manga στην Ιαπωνία.Ας τα πάρουμε όμως όλα απ την αρχή... Μιάς και με αυτό το post  κάνω την αρχή - εγκαινιάζω και την κατηγορία Manga σε αυτό το blog.

Μια σκοτεινή ιστορία που δεν μοιάζει με τις άλλες


Ο δημιουργός Kentaro Miura ξεκίνησε το Berserk το 1988 φτιάχνοντας ένα πρότυπο του βασικού χαρακτήρα σε μια αυτοτελή μεσαιωνική ιστορία φαντασίας αλλά το πρώτο τεύχος της σειράς που κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα εκδόθηκε το 1990 απ την Hakusensha και έπειτα από 3 volumes(περίπου 16 τεύχη) απ την Young Animal το 1992.Ναι-ναι 23 χρόνια και συνεχίζει!Αυτό που διαφοροποίησε το Berserk απ τα υπόλοιπα manga ήταν ότι διαδραματιζόταν σε ένα φανταστικό κόσμο παρόμοιο με τον δυτικό μεσαίωνα πράγμα το οποίο δεν πραγματεύονταν πολλοί mangakas.Οι Ιάπωνες ως γνωστόν στα comic/manga και anime είναι μάγοι σε μια κουλτούρα δικιά τους.Robot,Ninja,samurai,φουτουριστικά μοτίβα ή μεσαιωνική Iαπωνία .O Miura απέδωσε κάτι το οποίο δεν συνήθιζαν πολλοί Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Α. Επιβλητική σκοτεινή ατμόσφαιρα,δυνατές προσωπικότητες και ένα manga που στέκεται επάξια δίπλα σε γίγαντες της Δύσης όπως o Conan και Εlric και σας πληροφορώ ότι ο Gutts(o κεντρικός ήρωας) δεν  έχει τίποτα να ζηλέψει από κανέναν.
Ξεκινώντας το Berserk γνωριζόμαστε με τον Gutts(Gatsu),τον πρωταγωνιστή,έναν ογκώδες τύπο που κουβαλάει ένα ΤΕΡΆΣΤΙΟ πραγματικά σπαθί,του λείπει το δεξί του μάτι και το αριστερό του χέρι το οποίο το έχει αντικαταστήσει με ένα μεταλλικό(!?). Εκτός απ τις αμέτρητες ουλές του ο χαρακτήρας του φαίνεται και αυτός σημαδεμένος.Γεμάτος θυμό,αδίστακτος χωρίς να υπολογίζει κανένα στο διάβα του περιφέρεται από πόλη σε πόλη αποκαλούμενος "The Black Swordsman" και για κάποιο λόγο θέλει να σκοτώσει τους άρχοντες των πόλεων. Αυτοί αποκαλύπτονται ως δαίμονες εν τέλει και ο Gutts να αναζητάει εκδίκηση από κάποιους Demon Lords ονόματι Godhand και πιο συγκεκριμένα απ τον Aρχηγό τους τον Femto.Ο ήρωας μας φαίνεται να αψήφα ακόμα και το κόστος της ίδιας του της ζωής για να σκοτώσει τον Femto Αποτυγχάνοντας και μένοντας αιμόφυρτος μεταξύ ζωής και θανάτου.Εδώ ο Miura με την μαγική του πένα θα μας γυρίσει πίσω στο παρελθόν του ήρωα.Θα δούμε έναν Gutts ως έφηβο μισθοφόρο να περιφέρεται από πεδίο μάχης σε πεδίο μάχης μέχρι να γίνει μέλος μιας ομάδας μισθοφόρων ονόματι "Band of the Hawk"(Taka no Dan) με ηγέτη ένα χαρισματικό νέο τον Griffith(Griffishu).Εδώ μας παρουσιάζεται ένας κόσμος με επίκεντρο τον 100ετή πόλεμο μεταξύ 2 βασιλείων(Midland vs Chuddar).Υπάρχουν στρατιές να συγκρούονται,δολοπλοκίες και μια μεγάλη διαφορά στα κοινωνικά στρώματα όπως άλλωστε και στον δικό μας μεσαίωνα.
Δεν υπάρχουν όμως ούτε δαίμονες ούτε τέρατα,όλα φαίνεται πως ανήκουν όπως και στον κόσμο μας σε δεισιδαιμονίες. Τι γίνεται λοιπόν??Αυτός είναι ο τρόπος που με κέρδισε το εν λόγο manga.Είμαι από αυτούς που μ'αρέσει όταν μια ιστορία ξεκινάει από την μέση ή το τέλος σε γεμίζει όλα αυτά τα ερωτήματα για το τι γίνεται και στα απαντάει με μια τόσο καλά δομημένη ιστορία απ το παρελθόν των πρωταγωνιστών.Βλέποντας λοιπόν έναν άνθρωπο στην κατάσταση του Gutts στα πρώτα τεύχη γεμάτο θυμό, ανεξέλεγκτο,παράτολμο στα όρια της παράνοιας αφού ουκ ολίγες φόρες φαντάζει να έχει χάσει ένα ανθρώπινο κομμάτι του μην υπολογίζοντας κανένα στο διάβα του σε κάνει ακόμα πιο περίεργο για το τι έγινε σε αυτόν τον άνθρωπο.Και εκεί είναι που θέλω να σας προετοιμάσω για μια ιστορία που σίγουρα δεν έχετε ξαναδιαβάσει. Κατατάσσεται στην κατηγορία Dark Fantasy/Drama/Horror και τα καταφέρνει άψογα σε όλους του τομείς.Ερωτήματα για το αν η ανθρώπινη φύση είναι καλή ή κακή,μέσα από σκηνές που βλέπουμε τις πιο καλές αλλά και της πιο άσχημες και κακές πτυχές της.Εμπιστοσύνη,φιλία,αγάπη όλα ανακατεύονται και ανακρίνονται σε ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων καθώς αναρωτιόμαστε τι μπορεί να είναι σωστό ή λάθος όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με συντριπτικές καταστάσεις?Πώς δικαιολογείς τις πράξεις ενός αγαπημένου φίλου όταν γνωρίζεις ότι είναι κακές?Είναι κακές όμως και με τι κριτήρια?Αγάπη,φιλία,μίσος,εκδίκηση είναι όλα εδώ σε πακέτο ευκαιρίας. 


Σχέδιο
Δεν είμαι ειδικός στο σχέδιο και δεν μπορώ να αναλάβω επάξια μια θέση κριτικού πάνω σε ένα σκίτσο,σχέδιο ή πίνακα ζωγραφικής και να αναλύσω σε μεγάλο βαθμό.Είμαι όμως άνθρωπος της λεπτομέρειας και αυτό με βοηθάει κάπως.
Το Berserk όπως κάθε manga είναι ασπρόμαυρο και όπως κάθε manga/comic στα πρώτα του τεύχη το σχέδιο φαντάζει "φτωχό".Προσοχή Όχι άσχημο απλά λίγο φτωχό και αυτό στα πρώτα τεύχη... Έπειτα βελτιώνεται σε τέτοιο βαθμό που πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει μια εικόνα σκεπτόμενος πόσο βάθος στη λεπτομέρεια έχει απ τα ραγίσματα μιας πανοπλίας μέχρι τους κορμούς των δέντρων.Το σίγουρο είναι oτι η "μαγική" πένα του Miura ζωντανεύει μια σκοτεινή και επιβλητική ατμόσφαιρα που σε αιχμαλωτίζει στις σελίδες του και καθώς της ξεφυλλίζεις νιώθεις συναισθήματα των χαρακτήρων και τις σκέψεις τους να ακούγονται ψιθυριστά στα αυτιά σου.Μια εικόνα εδώ δεν είναι μόνο όσο χίλιες λέξεις αλλά και άλλα χίλια συναισθήματα.



Anime Adaptation

Τον Οκτώβριο του 1997 και μέχρι τον Μάρτη του 1998 έγινε μια μεταφορά του manga σε animation και προβαλλόταν στην βραδινή ζώνη της Ιαπωνικής τηλεόρασης λόγο της βιαιότητας του.Κάλυπτε τα πρώτα 13 volumes(τα θεμέλια όλης της ιστορίας) και παρά τις κάποιες παραποιήσεις το θεωρώ ένα πολύ καλό starter για τους πιο οπτικοακουστικούς τύπους αν μπορούν να παραβλέψουν το κάπως παλαιό σχέδιο.Το anime κλείνει στο 25 επεισόδιο αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα...Τα καλά όμως όσοι διαβάσαν/ζούν το manga  ξέρουν ότι ξεκινάνε αμέσως μετά...
Εν έτη 2012 η Warner Bros έκανε την παραγωγή για 3 ταινίες animation βασισμένες και αυτές στα 13 πρώτα volumes (Θεμέλια είπαμε) για τις οποίες ελπίζω να κάνω ένα μίνι αφιέρωμα κάποια στιγμή μια και για εμένα Γ****Ε!!!Γκουχ,χμ,χμ,χμ...Είναι αρκετά καλές ήθελα να πώ...Περιμένουμε με αγωνία την τρίτη και τελευταία της τριλογίας γύρω στα τέλη Μαρτίου ευελπιστώντας ότι θα δούμε και συνέχειες...Μα τον Crom και τον Μίτρα να βρέξει φωτιά στα κεφάλια τους αν δεν συνεχίσουν!!!

In The End

Θεωρώ το Berserk ένα αριστούργημα στον χώρο τον comics/mangas σε πολλούς τομείς και σίγουρα ότι και να γράψω είναι στην κρίση του καθενός να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.Το σίγουρο είναι ότι είναι κάτι διαφορετικό και η πλοκή του σε συνεπαίρνει .Μέχρι τώρα μέσα στα λιγοστά "θαμμένα" διαμάντια που βρήκα σε ταινίες,comic και games το Berserk ξεχωρίζει σεναριακά...Τόσο καλό που για εμένα ξεπέρασε το Final Fantasy VII. Όποιος έχει γνώση καταλαβαίνει για τι μιλάω.Το συνιστώ σε κάθε ψαγμένο comic fan, σίγουρα δεν θα απογοητεύσει κανένα.Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 37 volumes.Μπορείτε να τα βρείτε online και για ανάγνωση.Δεν έχει σταματήσει η κυκλοφορία του αλλά δεν υπάρχει συνοχή όσον αφορά την κυκλοφορία...Εννοώ ότι δεν βγαίνει κάθε βδομάδα,ούτε μήνα αλλά...όποτε χιονίζει στην κόλαση...Ήδη πάνε 2 μήνες απ το τελευταίο τεύχος.Υπομονή...Παρέχω Links βοηθητικά, και από εμένα καλά ταξίδια!

Keep on reading και στο μέλλον ακόμα περισσότερα Manga/Comics Reviews από κρυμμένα διαμάντια μέχρι Κολοσσούς  του είδους.

'Till next time!

http://www.younganimal.com/berserk/
http://www.berserkfilm.com/index.php
http://www.dmpbooks.com/books/?author=157




7 σχόλια:

  1. Nice work για πρώτο post Mr Νίκος Yatamura Κωσταράς. Καλή αρχή και καλωσήρθες στην παρέα μας :D :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. People bring the small flames of their wishes together …since they don’t want to extinguish the small flame…they’ll bring that small flame to a bigger fire. A big flame named Griffith. But you know… I didn’t bring a flame with me. I think I just stopped by to warm myself by the bonfire.
    Guts (Berserk)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ Mr Comic,τιμή μου να βρίσκομαι στην ομάδα σας.Μα τον Crom είμαι πολύ συγκινημένος,κλαψ-σνιφ (φύσημα μύτης);P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Welcome Νίκο.
    Το Berserk με σημάδεψε από πολλές απόψεις. Κυρίως λόγω δραματικής ιστορίας αλλά και για ένα 2ο λόγο, που από τότε μ' έκανε να προσέχω τι αρχίζω: Το animation δεν τελείωσε ποτέ, κόπηκε και μας άφησε σύξυλους.
    Και ξέρω ότι αν δεν ήταν τόσο καλό δε θα με εκνεύριζε έτσι, αλλά ήτανε πολύ καλό το ρημάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χεχε...αν δεν με άφηνε σύξυλο όπως είπες το anime δεν θα γνώριζα ποτέ το manga.Για μένα βγήκε σε καλό.Cheers!Nice to be around παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βγηκε το 3! http://www.phianimetv.info/berserk-golden-age-arc-iii-descent/

    ΑπάντησηΔιαγραφή