Donald Duck

Πραγματικά αμφιβάλω αν υπάρχει άνθρωπος επάνω σε αυτό τον πλανήτη που να μην γνωρίζει το πιο δύστροπο, νευρωτικό, οξύθυμο και εριστικό παπί που υπάρχει στην ιστορία των κόμικς  και των καρτούν. Αυτό θα σας παρουσιάσω σήμερα. Μπλε  ναυτικό καπελάκι και μπλε πουκάμισο - τύπου ναυτικής ποδιάς με ένα μικρό κόκκινο παπιγιόν να κάνει την χρωματική αντίθεση. Χαρακτηριστικότατη φωνή που μπορείς με δυσκολία να καταλάβεις τι λέει, αλλά  αυτό δεν σε αποτρέπει καθόλου από το να συμπαθήσεις η να αγαπήσεις αυτή την  φιγούρα. Φυσικά μιλάω για τον αξιαγάπητο Donald Duck.
Η πρώτη του εμφάνιση - παρουσίαση ήταν σε μορφή κινουμένου σχεδίου,στην ταινία του 1934 : Wise Little Hen,  ενώ η δεύτερη  εμφάνιση  (που του άνοιξε και τον δρόμο για την τεράστια επιτυχία του) ήταν στην ταινία : Orphan's benefit. Αυτές οι δύο ταινίες είχαν ως αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να λατρευτεί απο εκατομμύρια θεατές. Σαν λογικό επακόλουθο, λίγους μήνες μετά,  έκανε την εμφάνιση του και στις σελίδες των κόμικς. Για την ακρίβεια , στις 16 Σεπτεμβρίου του 1934 παρουσιάστηκε από την εφημερίδα Silly Symphonies Sunday pages η μεταφορά της ταινίας  Wise Little Hen σε κόμικ, που δημιούργησαν οι Ted Osborne και Al Talliafero. Επόμενος σταθμός ; Η εμφάνιση του μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Mickey Mouse, όταν του παραχωρήθηκε 1/3 της σελίδας για να ξεδιπλώσει το ιδιόρρυθμο ταμπεραμέντο του .Αυτό έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του 1935 και τον σχεδιασμό - σενάριο ανέλαβαν οι Ted Osborne και Floyd Gottfredson.

Στις 23 Αυγούστου του 1936 απόκτησε και την προσωπική  του σειρά . Η πρώτη επίσημη ιστορία - περιπέτεια όμως  που φέρει το όνομα του, κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου του 1936 και έχει τον τίτλο Donald and Donna ( η πρώτη εκδοχή του ονόματος της Daisy Duck, της μεγάλης του αγάπης). Η καθιέρωση όμως της τεράστιας επιτυχίας αυτού του γκαντέμη, κυκλοθυμικού και τρομερά αδέξιου πάπιου, ήρθε όταν ανέλαβε τον σχεδιασμό και το σενάριο του, ο κορυφαίος
 Carl Barks. Το όνομα του  αυτού του καταπληκτικού δημιουργού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί με του Donald.
 Η πένα του Barks, προσέδωσε σταδιακά σε αυτό τον ανήσυχο πάπιο, όλα τα χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Νευριάζει με εντυπωσιακή ευκολία αλλά ως αντίθεση δεν σταματάει να ατενίζει την ζωή με αισιοδοξία. Μπλέκει πάρα πολύ εύκολα σε καυγάδες και είναι τρομερά επιρρεπής σε τσακωμούς αλλά δεν φοβάται να αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο του.  Τα έχει βάλει με καρχαρίες, άγριους τράγους, ακόμα και με φαντάσματα.... Μην ξεχνάτε πως με την πάροδο του χρόνου απέκτησε και superhero alter ego, αυτό του Phantom Duck.
Αν προσπαθήσει κανείς να αναφέρει τις διακρίσεις που έχει κερδίσει αυτός ο πάπιος σίγουρα δεν  θα καταφέρει να τις συμπεριλάβει όλες γιατί απλούστατα είναι πάρα μα πάρα πολλές.
Αξίζει όμως να αναφερθώ για τις 12 υποψηφιότητες και το βραβείο Oscar που έχει κερδίσει για το αντιπολεμικό  : Der fuehrer's face  του 1943. Άλλη κορυφαία τιμητική διάκριση ήταν το να βάλει τα αποτυπώματα του στην λεωφόρο των αστεριών στο Hollywood. 13 διεθνή βραβεία για ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί, τιμητικές πλακέτες,  εκατοντάδες βραβεία απο οργανισμούς και περιοδικά  αλλά και τα εκατομμύρια  που αποφέρουν οι πωλήσεις των προϊόντων που φέρουν την εικόνα του, είναι μόνο κάποια από τα δείγματα τις τεράστιας επιτυχίας του.
 Απο την  θέση του σχεδιαστή των ιστοριών του Donald, έχουν περάσει κορυφαία ονόματα δημιουργών όπως οι Taliaferro, Barks,Kinney κ.α . Καθένας από αυτούς έχει βάλει το λιθαράκι του στον εμπλουτισμό της μυθοπλασίας του Donald. Μία μόνο παρουσίαση δεν αρκεί για να παρουσιάσεις έστω τα βασικά στοιχεία που γέννησε η φαντασία του καθενός απο αυτούς. Στο μέλλον, σε αυτό το blog θα ξαναμιλήσουμε για τον Donald (αφού είναι και από τους αγαπημένους μας Disney characters). Αυτή είναι και η δύναμη αυτού του πάπιου άλλωστε... Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να μην τον συμπαθήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου