Rom - The Space Knight

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω για πιο λόγο  η σειρά με τις περιπέτειες του ήρωα που θα σας παρουσιάσω σήμερα δεν αναγνωρίστηκε ως μία από τις καλύτερες σειρές ΕΦ(επιστημονικής φαντασίας). Ο λόγος για την σειρά με πρωταγωνιστή τον Rom ή όπως είναι γνωστός στον κόσμο των κόμικς : Rom - The Space Knight. Είναι δημιούργημα του  Bill Mantlo ( William Timothy Mantlo )  και του  Sal Buscema .  Ο Mantlo είναι επίσης γνωστός για την σειρά : The Micronauts  ενώ ο Buscema για τα δέκα χρόνια που ζωγράφιζε στο  The Incredible Hulk . Ο Rom Κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1979 μέσα απο τις σελίδες του ROM Spaceknight #1.
Ο ROM για όσους δεν γνωρίζουν, προϋπήρχε σαν παιχνίδι, σαν action figure,  πριν κάνει την μετάβαση του στην 9 τέχνη. Το αρχικό του όνομα ήταν COBOL ( από την γλώσσα προγραμματισμού) αλλά τελικά άλλαξε στο ROM ( από την μνήμη του υπολογιστή). Δημιουργοί αυτού του προηγμένου για την εποχή παιχνιδιού,  ήταν οι : Bing McCoy, Scott Dankman, Richard Levy,  που πούλησαν τα εμπορικά του δικαιώματα στους αδερφούς Parker - κατασκευαστές επιτραπέζιων παιχνιδιών ( Monopoly, Cluedo κ.α) . Οι Parker Brothers για να αυξήσουν την δημοτικότητα του παιχνιδιού αλλά και τις πωλήσεις του, υπέγραψαν στην Marvel να εκδώσει μια σειρά βασισμένη επάνω στην φιγούρα - παιχνίδι. Κόμικ κατά παραγγελία που λένε. Την σειρά ανέλαβαν οι προαναφερόμενοι σχεδιαστές, δημιούργησαν την μυθοπλασία και τους συμπληρωματικούς χαρακτήρες  και έτσι κυκλοφόρησε και το κόμικ που είχε πολύ καλύτερη πορεία από ότι το παιχνίδι. 
 Η φιγούρα πούλησε 200.000 - 300.000 χιλιάδες αντίτυπα και έτσι οι Parker Brothers,αφού την θεώρησαν αποτυχία, σταμάτησαν την παραγωγή της και επέστρεψαν στην παραγωγή μόνο επιτραπέζιων παιχνιδιών. Στις μέρες μας φυσικά θεωρείτε συλλεκτική και κοστίζει αρκετά λεφτά για να την αποκτήσεις.
Το κόμικ κράτησε για 75 τεύχη . Λίγο παραπάνω από 7 χρόνια δηλαδή. Μάλιστα απέκτησε φανατικούς οπαδούς και λόγω των  τακτικών αναμετρήσεων του Rom με άλλους ήρωες και κακοποιούς της Marvel, έγινε κομμάτι του σύμπαντος των ιστοριών της. Για ευνόητους όμως λόγους, μετά και από την απόσυρση της φιγούρας η Marvel απόφασισε να μην διατηρήσει την σειρά. Παραμένει όμως ένας από τους αγαπημένους τίτλους αρκετών comic lovers της δεκαετίας του 80.
 Το Story του  Rom - The Space Knight, που είναι κατά την γνώμη μου και το πιο δυνατό του  σημείο, μας μεταφέρει στον πλανήτη Galador.  Ένα προηγμένο τεχνολογικά πλανήτη στον οποίο άκμαζε ο πολιτισμός των Galadorians. Αντιμέτωπος με την απειλή της καταστροφικής φυλής των Dire Wraiths , ο κυβερνήτης του Galador Prime Director, ζήτησε  νεαρούς εθελοντές ( αγόρια και κορίτσια) που θα θυσίαζαν την ανθρώπινη υπόσταση τους (με την υπόσχεση πως θα μπορούσαν να  την αποκτήσουν ξανά) για να χρησιμοποιήσουν το υπέρτατο όπλο του Galador. Cyborg  άτρωτους εξωσκελετούς. Ο κάθε εθελοντής είχε ξεχωριστή πανοπλία,  όπλο, δυνάμεις και κωδικό όνομα.. Συνολικά υπήρξαν 1.000 εθελοντές με πρώτο τον  Rom ,στον οποίο δόθηκε και ο τίτλος του αρχηγού του τάγματος των Space Knights όπως επίσης και το πιο δυνατό όπλο, που είχε το όνομα  the Neutralizer. Με αυτό, ο Rom μπορούσε να εξορίσει τους αντίπαλους του στην εφιαλτική διάσταση Limbo για πάντα.
 Οι εθελοντές έδωσαν όρκο πως θα υπερασπίσουν τον Galador με την ζωή τους και έτσι ξεκίνησε και η μεγάλη μάχη που είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα  και την φυγή των Dire Wraiths.
Ο Rom αποφάσισε να κυνηγήσει τους Dire Wraiths μέχρι τον πλανήτη τους, Wraithworld για να  τους σταματήσει μια για πάντα, αλλά τον ξεγέλασαν χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία και διασκορπίστηκαν στο διάστημα. Ο Rom ένιωσε υπεύθυνος, ορκίστηκε πως δεν θα ξαναγίνει άνθρωπος πριν το είδος των Dire Wraiths εκλείψει  και αποφάσισε να τους κυνηγήσει. Την ίδια απόφαση πήραν και άλλοι συμπολεμιστές του, όπως η Starshine και ο Terminator.
Έτσι 200 χρόνια μετά, εμφανίζεται  και στον πλανήτη μας . Για να μην μακρηγορήσω θα πω πως απλά η σειρά που για μένα είναι έπος, τελειώνει με τον Rom να επιστρέφει στον Galador. Happy end με άλλα λόγια.
Μέσα στις σελίδες του Rom χρησιμοποιείται με αριστουργηματικό τρόπο ο φουτουρισμός της εποχής που πρωτοκυκλοφόρησε . Η τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πιο narrow minded και οπισθοδρομικές απόψεις ( επιστήμη vs μαγεία). Έντονο είναι και το στοιχείο της εξερεύνησης του σύμπαντος ( εξωγήινοι λαοί) .Άλλωστε δεν είχαν περάσει και πολλά χρόνια από όταν ο άνθρωπος πρωτοπάτησε στο φεγγάρι. Η φιγούρα του Rom  που παραπέμπει σε ένα μεγάλο robot ,  οι cyborg εξωσκελετοί, ακόμα και το όνομα του που εμπνεύστηκε από τους υπολογιστές, αποτελούν  χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου που ατένιζαν εκείνη την εποχή το μέλλον. 
Επίσης αποτελεί και παράδειγμα της εταιρικής δύναμης της Marvel εκείνης της εποχής. Αξιοποιούσε κάθε ιδέα, κάτι αρκετά πρωτοποριακό  και την μετέτρεπε σε κόμικ που πούλαγε, Για αυτό και είχε κατακλύσει την αγορά με δικούς της τίτλους. Εποχή που άκμαζε πραγματικά.
 Χωρίς κανένα δισταγμό προτείνω σε όλους τους λάτρεις των κόμικς που τους αρέσει η επιστημονική φαντασία, αν δεν έχουν διαβάσει ποτέ τις περιπέτειες του Rom, του πρώτου από τους ιππότες του διαστήματος, να το κάνουν. Η σειρά θεωρείται πια κλασσική και για μένα είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες του είδους.

3 σχόλια:

  1. Πράγματι, καταπληκτικό και αγαπημένο κόμικ! Μπράβο για την ολοκληρωμένη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το σχόλια και για τα καλά σου λόγια adamsjim :D

    Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν Έλληνες που τρέφουν την ίδια αγάπη για τα κόμικς, όπως και εμείς. Καιρός να γνωριστούμε λοιπόν :)

    Καλως ήρθες στην παρέα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα, παιδιά! Ευτυχώς, όσο πάμε και πληθαίνουμε στον χώρο και αυτό είναι καλό. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι ότι γενικότερα είμαστε λίγοι. Πιστεύω ότι μόνο οι καλές σχέσεις μεταξύ μας θα προάγουν το μέσο και θα το κάνουν ευρύτερα γνωστό και αποδεκτό...
      Σε κάθε περίπτωση εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια σε σχέση με το blog και την βελτίωσή του, μπορώ να βοηθήσω. Στείλτε μου mail...
      Καλή συνέχεια!...

      Διαγραφή