Todd McFarlane

Στις14 Μαρτίου του 1961, έρχεται στην ζωή στο Κάλγκαρι του Καναδά, ένας από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς σχεδιαστές των τελευταίων δεκαετιών. Ο Todd McFarlane. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια, μεταξύ Καναδά και Καλιφόρνιας , μέλος μιας τυπικής αστικής οικογένειας. Από μικρός έδειξε πως είχε κλίση στο σχέδιο αφού ο ήρωας - δημιούργημα, που απογείωσε την καριέρα του, ο Spawn, γεννήθηκε από την πένα του όταν ήταν ακόμα 16 χρονών. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Spawn, πατώντας Εδώ
 Το σχέδιο ήταν μια ασχολία - χόμπι για αυτόν,  καθώς σκόπευε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την άλλη μεγάλη του αγάπη, το baseball. Κάτοχος αθλητικής υποτροφίας ( λόγο baseball) αποφοίτησε από το Eastern Washington University κάπου στις αρχές του 80, αλλά ένας τραυματισμός στον αστράγαλο ,σταμάτησε τα σχέδια του για καριέρα στο άθλημα που τόσο αγαπούσε. Παράλληλα με τον αθλητισμό, σπούδαζε σχέδιο, έτσι απο τον τραυματισμό του αποφάσισε να επικεντρωθεί σε αυτό. Ευτυχώς για εμάς.
 Οι απορρίψεις από τα περιοδικά και τους εκδοτικούς οίκους ξεπέρασαν τις 700 όπως είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος μέχρι να καταφέρει να κλείσει την πρώτη του δουλειά. O Sal Amendola της DC ήταν ο πρώτος που του απάντησε συμβουλεύοντας τον και ο Steve Englehart ο πρώτος που τον προσέλαβε για να σχεδιάσει μια back up story για τον τίτλο Coyote ,το 1984. Αυτή ήταν και η ευκαιρία που χρειαζόταν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να σχεδιάζει για την DC, την Epic  αλλά και για την Marvel.  Infinity inc., Detective Comics και πιο συγκεκριμένα Batman : year twoIncredible Hulk και Scorpio Rose είναι κάποιοι από τους τίτλους, με τους οποίους αρχίζει να δείχνει το ξεχωριστό του ταλέντο.
Batman  Year Two 

Incredible Hulk
Μεγάλο βήμα στην καριέρα του όμως ,ήταν το πέρασμα του από τον τίτλο του : The Amazing Spider man. Επάνω σε σενάρια του David Michelinie, σχεδιάζει τον Spider man με  στοιχεία που δεν έχει ξανασχεδιάσει ποτέ κανείς , με αρχή το τεύχος 298. O ιστός που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος - αράχνη,  παρουσιάζεται με ένα μοναδικό τρόπο (Spaghetti webbing) και η φιγούρα του γίνεται πιο σκοτεινή, πιο εκδηλωτική στον θυμό , με περισσότερες γωνίες και δυναμικές γραμμές. Παράλληλα είναι ο πρώτος που σχεδιάζει την πρώτη εμφάνιση, του Eddie Brock - η άλλη εκδοχή του Venom, για όσους δεν γνωρίζουν. Η δουλειά του σε αυτό τον τίτλο είναι απλά μια τεράστια επιτυχία. 
 Το αποτέλεσμα είναι να αποκτήσει η σειρά το δικό της περιοδικό  και να γίνει ο McFarlane  ένας Super Star στην βιομηχανία των κόμικς. To εξώφυλλο που σχεδίασε το 1989 για το The Amazing Spiderman #313,  κόστισε 700 $ ενώ το 2010 πουλήθηκε για 71.200 $ !!!!! To 1990, αποφασίζει να παραιτηθεί, γιατί βαρέθηκε να σχεδιάζει ιστορίες που έχουν δημιουργήσει άλλοι. O  εκδότης του, Jim Salicrup, πρότεινε στον  McFarlane την δημιουργία ενός νέου τίτλου, με απλά το όνομα Spider man, με σχεδιαστή και σεναριογράφο εκείνον. Το Spider- man # 1 πούλησε 2.5 εκατομμύρια αντίτυπα !!! Ίσως βέβαια βοήθησε και το γεγονός πως κυκλοφόρησε με αρκετά διαφορά εξώφυλλα έτσι ώστε οι συλλέκτες να αγοράσουν πάνω από ένα τεύχος... 
 Ο Mc Farlane δούλεψε σε αυτόν το τίτλο μέχρι το τεύχος 14, όπου μετά από ένα τσακωμό με τον νέο του εκδότη, Danny Fingerroth αποχώρησε για να κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του.  Μέσα στις ιστορίες που έγραψε σε αυτά τα 14 τεύχη, κάνουν το πέρασμα τους αρκετοί άλλοι χαρακτήρες , όπως ο Wolverine, o Ghost rider κ.α. Δεν χρειάζεται να αναφέρω  πως είναι συλλεκτικά..
  Όλα αυτά τα χρόνια ο McFarlane δεν σταματάει να κυνηγάει το αληθινό του όνειρο, που δεν είναι άλλο, από το να δημιουργήσει τον δικό του ήρωα, για το οποίο θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος.  Πράγμα πολύ δύσκολο στον χώρο των Αμερικανικών κόμικς που άρχουν οι μεγάλες εταιρείες. Για αυτό αποφασίζει  το 1991 να ιδρύσει μαζί με άλλους έξι γνωστούς καλλιτέχνες την εταιρεία Image Comics, που πλέον έχει καταφέρει να εδραιώσει την θέση της στην παγκόσμια βιομηχανία των κόμικς. Το 1992 κυκλοφορεί και το πρώτο τεύχος του Spawn που φτάνει τα 1.7 εκατομμύρια σε πωλήσεις, αριθμό ρεκόρ για ανεξάρτητο τίτλο που ακόμα και σήμερα δεν το έχει ξεπεράσει κανείς. Για το τεράστιο κεφάλαιο  της καριέρας του που αφορά τον Spawn, μπορείτε να μάθετε και άλλα μέσα από το  link που υπάρχει στην αρχή του άρθρου. 

 Τον Φεβρουάριο του 1998 , στο τεύχος #70 του Spawn ,αποχωρεί από την σχεδίαση του και επικεντρώνεται στις δυο εταιρείες του,  McFarlane Toys και Todd McFarlane Entertainment αναλαμβάνοντας διευθυντικά εταιρικά καθήκοντα. Είναι από τους πιο πετυχημένους εμπορικά σχεδιαστές όλων των εποχών ,με ιδιαίτερο ύφος και άκρως αναγνωρίσιμο σχέδιο, αγαπητό από εκατομμύρια αναγνώστες. Τώρα πια που το σχέδιο δεν αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του, ασχολείται και με την άλλη μεγάλη του αγάπη, το baseball. Έχει μια από τις πιο γνωστές συλλογές με μπάλες του baseball ....Κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να βγάλει πολλά λεφτά από αυτό και τώρα να εισπράττει αυτή του την επιτυχία... Πάρτε το παράδειγμα του όλοι εσείς οι σχεδιαστές εκει έξω και που ξέρεις ....

2 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω και εγώ με τη σειρά μου ότι αφου σταμάτησε να σχεδιάζει το Spawn την θέση του σχεδίου ανελαβε ο George Cappulo(Χαρισματικότατος και φαίνεται) και έπιτα ο Dwayne Turner ενώ ο Τodd ασχολήθηκε για αρκετό καιρό με τους χρωματισμούς του Comic επικεντρωμένος όπως ανέφερες περισσοτερο στις εταιρίες του(Πολλα λεφτα φίλε!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο αρθρο Mr Comic αναλυτικότατο και με τόσα που πρόσφερε ο Κος Todd στο χώρο,του αξιζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή