X-MEN (2000)

Το 1994 η 20th Century Fox και ο παραγωγός Prawan Singh αγόρασαν τα εμπορικά δικαιώματα του τίτλου των X-Men,  με σκοπό φυσικά την μεταφορά αυτού του κορυφαίου τίτλου στην μεγάλη οθόνη. Ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν έδειξαν αρκετοί σκηνοθέτες, όπως ο James Cameron. Τελικά το project ανέλαβε ο σκηνοθέτης Bryan Singer και μετά απο γυρίσματα ενός χρόνου στο Toronto,  η ταινία κυκλοφόρησε στις 14 Ιουλίου του 2000. Η τεράστια δυσκολία - Γολγοθάς που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Singer , ήταν να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των  fans των X-MEN που περίμεναν καρτερικά την πρώτη οπτικοποίηση των μεταλλαγμένων ηρώων της Marvel. Αν και ο ίδιος δεν γνώριζε πολλά για τους  X-MEN  πριν αναλάβει να την σκηνοθετήσει, στην πορεία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους fan, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Πραγματικά θα ήθελα να δω το αποτέλεσμα αν ήταν αναγνώστης του κόμικ.....
Το σενάριο έγραψαν οι : David Hayter, Tom Desanto  και ο Singer  που δοκίμασε τις δυνάμεις του για πρώτη φορά και ως σεναριογράφος. Το story  ξεκινάει με εναν γερουσιαστή του κογκρέσου που προσπαθεί να περάσει τον νόμο : Mutant Registration Act με τον οποίο όλοι οι μεταλλαγμένοι θα πρέπει να δηλώσουν δημόσια  το  όνομα τους, τις  ικανότητες τους κτλ.  Απο το άλλο στρατόπεδο τώρα, ο Magneto και οι ακόλουθοι του προσπαθούν να φτιάξουν μια μηχανή που θα μεταλλάξει όλους τους κατώτερους Homo Sapiens σε Homo Superiors (μεταλλαγμένους). Κάπου στην μέση, βρίσκεται και ο Professor Charles Xavier και η σχολή του για προικισμένους νέους. Ένα καταφύγιο στο οποίο κάθε μεταλλαγμένος μπορεί να καταλάβει, να αναπτύξει τις ικανότητες του και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος της ανθρωπότητας. Εκεί θα καταλήξουν και η Rogue και ο Wolverine και όπως είναι αναμενόμενο σε μια Super hero  movie , στο τέλος θα σώσουν τον κόσμο. Σε γενικότερα πλαίσια το σενάριο δεν ξεφεύγει από το κόμικ και παρουσιάζει με αρκετή πειστικότητα και ρεαλισμό, το πολύπλοκο και σύνθετο σύμπαν των X-MEN. Μπορεί να προσεγγίζει  σχεδόν επιδερμικά όλα τα ηθικά και κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα που συνυπάρχουν στη δομή των περιπετειών τους, αλλά τι να πρωτοδείξει κανείς σε μια ταινία διάρκειας 104 λεπτών ; Και μην ξεχνάμε άλλωστε πως μιλάμε για μια Hollywood Movie.

Σε ότι αφορά το Cast , πιστεύω πως δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή ηθοποιών. Ο Hugh Jackman σαν Wolverine, πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις. Αν και είναι αρκετά πιο ψηλός σε σχέση με τον χάρτινο ήρωα, ο Wolverine όπως τον παρουσίασε, κέρδισε και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ίσως σε αυτό να βοήθησε και το γεγονός πως δεν τον έντυσαν (ευτυχώς) με κίτρινο σπαντέξ κολάν. Ο Patrick Steward σαν Professor X και ο Ian McKellan  σαν Magneto απλά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με αποτέλεσμα όχι μόνο να πείθουν στο ρόλο τους αλλά και να προσδίδουν κύρος και εσωτερικότητα στην ταινία..
Τα ειδικά εφέ είναι άκρως πετυχημένα, με άψογο σχεδιασμό και χωρίς υπερβολές. Αν και καταβάθος θα ήθελα να δω περισσότερα - στην τελική είναι μια X-MEN movie. Σίγουρα όμως είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από σκηνές δράσης... Οι σκηνές που διαδραματίζονται στο Liberty Island εκτός από κορυφαίες, νομίζω πλέον είναι κλασσικές.
Το X-MEN αποκόμισε μόνο θετικές εντυπώσεις, ήταν μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία (λογικό- τόσοι comic lovers περίμεναν πως και πως να το δουν) και κατάφερε να δημιουργήσει ενα Franchise που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με Sequels και Prequels. Εκτός αυτού ως μια από τις πρώτες μεταφορές comic στον κινηματογράφο της προηγούμενης δεκαετίας, άνοιξε τον δρόμο για τις επόμενες και καθιέρωσε τα comics στην 7 τέχνη, ως μια θεματολογία που αν την προσεγγίσεις σωστά πετυχαίνει να μην φθαρεί από το  χρόνο και φυσικά να σπάσει τα ταμία.
Σαν ταινία, παραμένει πιστή στο πνεύμα του κόμικ και το παρουσιάζει με πολύ ωραίο τρόπο μέσω του κινηματογράφου. Κατά την γνώμη μου είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες μεταφορές που έχουμε δεί μέχρι σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου