Batman VS Dracula

Όταν είδα τον τίτλο της συγκεκριμένης animation ταινίας, Batman vs Dracula  μου ήταν δύσκολο να κρατηθώ και να μην βάλω τα γέλια.. Μάλλον μου φάνηκε παιδικό εώς αστείο. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως δεν είμαι καθόλου προκατειλημμένος με τα animations - το αντίθετο μάλιστα. Μου αρέσουν ,αναγνωρίζω την δουλειά που κρύβεται πίσω από αυτά και δεν θα με χάλαγε καθόλου αν κάποτε η  χώρα μας  μπορούσε να παράγει και δικές της παραγωγέςΊσως για αυτό το λόγο αποφάσισα να μην κρίνω το βιβλίο από το εξώφυλλο και να καθίσω να την δω. Δεν μετάνιωσα καθόλου και θα σας εξηγήσω τους λόγους παρακάτω.

Κυκλοφόρησε απευθείας σε DVD  στις 18 Οκτωβρίου του 2005 , μαζί με το  Batman Begins του Christopher Nolan. Είναι μεταφορά σε ταινία  της βραβευμένης 6 φορές με daytime Emmy Awarrds  τηλεοπτικής σειράς, The Batman που παιζόταν στο Kids WB από τον Σεπτέμβριο του 2004 μέχρι τον Μάρτιο του 2008.  Όμως το story είναι βασισμένο στην Ιστορία ''Batman & Dracula - Red Rain'' που έγραψαν οι Doug Moench, Kelley Jones, και Malcolm  Jones που κυκλοφόρησε κάτω από το logo της Elseworlds. Για όσους δεν γνωρίζουν η εταιρεία - εκδοτικός οίκος Elseworlds είναι θυγατρική της DC και παρουσιάζει ήρωες της μαμάς εταιρείας κάτω από μια τελείως διαφορετική οπτική από αυτή που τους έχουμε συνηθίσει.  Η ιδέα όμως αυτής της τόσο ιδιαίτερης διαμάχης, ιντρίγκαρε τους δημιουργούς αλλά και το αναγνωστικό κοινό εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο δύο φορές. Η μία ανεπίσημα το  1965 με το Batman Dracula του Andy Warhol  και το 1967 με το Batman fights Dracula του Leody M.Diaz.
Όλα ξεκινάνε όταν ο penguine  και ο Jocker , βρίσκονται ελεύθεροι για άλλη μια φορά στους δρόμους της Gotham City. Στην προσπάθεια τους να βρουν έναν τάφο γεμάτο με χρήματα στο νεκροταφείο της πόλης, ανακαλύπτουν τυχαία τον τάφο του Κόμη Δράκουλα .Ο
penguine τον επαναφέρει κατά λάθος στην ζωή, γίνεται ο φύλακας - υπηρέτης που φυλάει τον τάφο του  και από εκεί και πέρα η Gotham City  κατακλύζεται από βαμπίρ. Οι αρχές ενοχοποιούν τον Batman για τις μαζικές ξαφνικές εξαφανίσεις των πολιτών, ύστερα από την μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα ότι ο ένοχος ήταν μια μεγάλη νυχτερίδα.. έτσι ο Batman προσπαθεί να υπερνικήσει ένα φαινομενικά ανώτερο αντίπαλο αλλά και να βρει θεραπεία στην αρρώστια - ιό που μεταδίδει ο Δράκουλας μέσω του δαγκώματος του.Η πλοκή πάνω κάτω είναι αναμενόμενη αν εξαιρέσεις τον αποτυχημένο θάνατο του Jocker, και την επανεμφάνιση του αργότερα ως Jocker βαμπίρ. Παρ' όλα αυτά έχει απλή και στρωτή ροή στο ξεδίπλωμα της, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή . Οι διάλογοι είναι καλοδουλεμένοι και ουσιαστικοί, με αποκορύφωμα την ατάκα του Κόμη Δράκουλα : You cant outbat me , αναφερόμενος στον αντίπαλο του.
 Σε ότι αφορά το σχέδιο , πραγματικά θα έλεγα πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Αρκετά ρεαλιστικό, τρομακτικό και εκφραστικό  και καταφέρνει να υπηρετήσει επάξια το κλίμα της ταινίας. Αρνητικά σημεία ίσως να είναι o σχεδιασμός του  κεφαλιού  του Batman - Bruce Wayne και αυτή η εκδοχή του Jocker , που ξεφεύγει αρκετά από το γνωστό μοτίβου του δολοφονικού γελωτοποιού που όλοι ξέρουμε.
Τα εύσημα όμως νομίζω πως πρέπει να τα αποδώσω στην σκηνοθεσία. Ο Sam  Liu, ο Brandon Vietti και ο Seung Eun Kim  καταφέρνουν να αποτυπώσουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Μου θύμισε τις κλασικές ταινίες τρόμου με πρωταγωνιστή τον Kristofer Lee  στον ρόλο του Δράκουλα. Γοτθικός λυρισμός  και ένα αίσθημα φόβου που υποβόσκει, ταιριάζει γάντι  σε μια ταινία που αναφέρεται στον Πρίγκηπα του σκότους που αντιμετωπίζει τον σκοτεινό ιππότη. Στα θετικά να προσθέσω και την  ανατριχιαστική  μουσική που παίζει ως χαλί σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Προσθέτει σε κάθε σκηνή αυτό ακριβώς που χρειάζεται.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω πως η ταινία τελικά στοχεύει σε ενήλικο κοινό. Θάνατος, αίμα, τρόμος είναι σίγουρα κάποια στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Τα τελειώματα σε κάθε σεκάνς, η προσεκτική προσέγγιση κάθε θεματικής ενότητας, οι πετυχημένα σκηνοθετημένες σκηνές μάχης και ο ενδιαφέρον συνδυασμός της ιστορίας του Bram Stoker  με αυτή του γνωστού σε όλους μας μασκοφορεμένου ήρωα , είναι αν μη τι άλλο ένας καλός λόγος που τελικά αξίζει να δεις αυτήν την ταινία.
 Το καστ του σπικάζ επίσης είναι επιτυχημένο με κορυφαίο τον Peter Stormare ως Κόμη Δράκουλα. Ειδικά η σκηνή που συστήνεται ως Dr  Alucard  ( ανάποδα το Dracula) είναι όσο creepy χρειάζεται.  Η αποδοχή της ταινίας κέρδισε αρκετά  θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια. Θα συμφωνήσω με αυτά που θα ήθελαν την ταινία ακόμα πιο τρομακτική αφού απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Ασχέτως όμως κριτικών η ταινία θεωρήθηκε επιτυχία αφού απέφερε τα έσοδα που ήθελαν οι υπεύθυνοι αλλά και ικανοποίησε την επιθυμία αρκετών fan που ήθελαν να δουν στην οθόνη αυτή την διαμάχη. Και πιστέψτε με ήταν πολλοί. Κάτι αντίστοιχο με όσους ήθελαν να δουν το Predator vs Aliens π.χ.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα πω απλά πως αυτή αυτή η ταινία έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την δημιουργία horror animation ταινιών... Πολλές εταιρείες παραγωγής έχουν σχεδιάσει κυκλοφορίες για το μέλλον, αφού είδαν έδαφος για έσοδα... Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου