Super Goof

Συγχωρέστε,  αλλά αν δεν κάνω λάθος,  οι Σούπερ  Ήρωες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν  την μυστική τους ταυτότητα , σωστά ; Πρώτος και καλύτερος φυσικά, ο Superman. Από το 1938 και μετά κανένας δεν έχει καταφέρει να μάθει ποιος είναι πραγματικά, εκτός φυσικά από τους αναγνώστες του. Με τα χρόνια πολλοί χάρτινοι super heroes έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του. Όλοι αυτοί λοιπόν,σκέφτονται απίθανους τρόπους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην ανακαλύψει κανένας ποια είναι η ταυτότητα τους, όταν δεν φορούν την στολή. Τουλάχιστον όσοι διαθέτουν Secret alter ego.Νομίζω πως μέχρι εδώ τα λέω καλά. Δεν νομίζω να κάνω κάπου λάθος.  Έλα όμως που υπάρχει ένας Υπέρ ήρωας που  όταν έκανε την παρθενική του εμφάνιση δεν έδινε δεκάρα για το αν, ανακαλύψουν ποιος είναι πραγματικά αφού και ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για να το κρύψει. Σε μετέπειτα ιστορίες αυτό βέβαια άλλαξε. Η Disney αναγνώρισε την  επιτυχία της σειράς που παρωδούσε εμφανώς τον Superman και   αποφάσισε να αντιγράψει πιστά το story του αλλά και να δημιουργήσει και ένα κλώνο του Batman με την μορφή του Paperinik ή Φάντομ Ντάκ, όμως ονομάζεται στην Ελλάδα.


Επίσης αδιαφορούσε παντελώς για το στερεότυπο της στολής που αρμόζει σε ένα Super Hero. Αυτός έβαλε το κατακόκκινο  ολόσωμο και  ζεστό  εσώρουχο  του ( σίγουρα κάποια νούμερα μεγαλύτερο του)  έβαλε και μια μπλε κάπα που έφτιαξε από τσουβαλόπανο και όρμησε μέσα από τις σελίδες των κόμικς να αποκτήσει μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας. Όπως καταλάβατε μιλάω για τον αξιαγάπητο Σούπερ Γκούφυ, όπως είναι γνωστός στην χώρα μας.
Και λέω στην χώρα μας γιατί η ονομασία του από χώρα σε χώρα διαφέρει και μάλιστα αρκετά, σε σημείο που νομίζω αξίζει να αναφέρω κάποιες από αυτές. Στην Βραζιλία τον λένε Super pateta, στην Γαλλία Super Dingo, στην Δανία Super Mule, στην Ιταλία Super Pippo, στην Φινλανδία Super Hessu,  στην Αμερική  Super Goof και στην Νορβηγία Super Langbein....Ανατρεπτικός υπέρ ήρωας ακόμα και στην ονομασία του.
Αν και ως απλός Γκούφυ είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις χάρτινες σελίδες το 1932, η αναβάθμιση του σε Υπέρ ήρωα έγινε το 1956. Δημιουργοί του ήταν ο σχεδιαστής Paul Murry( ένα από τους σημαντικότερους της Disney) και ο σεναριογράφος Del Connel. Μέσα απο αυτή τους τη συνεργασία, ο Γκούφυ εκτός από καλός φιλαράκος του Μίκυ Μάους, ανέλαβε και τον ρόλο του ιπτάμενου τιμωρού του εγκλήματος.
Σε αντίθεση με τον Superman , δεν όφειλε τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του στην κρυπτονιανή του φυσιολογία, αλλά σε μια φιστικιά που βλάστησε τυχαία μέσα στην αυλή του. Δεν ήταν βέβαια μια απλή φιστικιά αλλά μια φιστικιά που απορρόφησε την ακτινοβολία ενός μετεωρίτη που προσγειώθηκε μέσα στον κήπο του και με αυτό τον τρόπο  έδινε SUPER ΦΙΣΤΙΚΙΑ..
Τρώγοντας αυτά τα φιστίκια ο Γκούφυ γινόταν  ιπτάμενος  εκδικητής και υπερασπιστής της δικαιοσύνης.  ΤΑΝΤΑΧ !!! όπως είναι και η χαρακτηριστική κραυγή του κάθε φορά που μεταμορφώνεται.Οι δυνάμεις του δεν είχαν πολλές διαφορές από αυτές  του Superman εκτός από μια, αλλά πολύ σημαντική . Έχουν χρονικό Deadline .Διαρκούν αναλόγως με το πόσο δυνατό είναι το φιστίκι...Για αυτό και κρύβει αρκετά κάτω από το χαρακτηριστικό του καπέλο.

Μας πρωτοσυστήθηκε μέσα από την Ιστορία The Phantom Blot #2  που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1965 .Στην ιστορία αυτή, ο απλός Γκούφυ ονειρευόταν πως είναι Super Hero. Το όνειρο του αυτό έγινε πραγματικότητα τον Ιούλιο του 1965 μέσα από το τεύχος του Donald Duck #102 στην ιστορία All's well that ends awful. Βέβαια εκεί οι δυνάμεις του προέρχονταν από μία ειδική κάπα που έφτιαξε για αυτόν ο Κύρος Γρανάζης. Έκτοτε απέκτησε μόνιμη θέση στο οπισθόφυλλο του περιοδικού. Η σειρά είχε τεράστια επιτυχία με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 1965 να αποκτήσει τον δικό της τίτλο μέχρι το 1984 που σταμάτησε να εκδίδεται χωρίς αυτό να σημαίνει  πωςδεν εμφανίζεται άλλο πια. Έχει πολύ συχνή παρουσία μέσα από άλλα περιοδικά.
Κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει αρκετούς εγκληματίες της μυθοπλασίας της Disney. Κάποιοι απο αυτούς είναι ο Phantom Blot , ο Black Pete,  κ.α. Παρά τις τρομερές του δυνάμεις, παραμένει ντροπαλός και αθώος , γκαφατζής και καλόκαρδος.  Παραμένει ο καλοσυνάτος Γκούφυ που δεν γίνεται να αντιπαθήσεις. Όλα  αυτά τα χρόνια έχει αγαπηθεί πολύ από το αναγνωστικό κοινό και έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε δημοτικότητα,  ήρωες πολύ πιο ικανούς από αυτόν.Δεν ξέρω για εσάς αλλά κάθε φορά που διαβάζω μια από τις περιπέτειες του, μου έρχεται  όρεξη για φιστίκια, εσάς ;

1 σχόλιο: