Constantine (2005)

Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο σκοτεινά κόμικ που κατάφερε να βρει τον δρόμο του ως την μεγάλη οθόνη, είναι το αριστουργηματικό Hell blazer της Vertigo Comics. Η κινηματογραφική μεταφορά του, έχει ως τίτλο το όνομα του βασικού ήρωα, Constantine  (John Constantine)  και κυκλοφόρησε στις 18 Φεβρουαρίου του 2005 από την Village roadshow pictures.
 Σκηνοθέτης  ήταν ο Francis Lawrence που έκανε και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με αυτή την horror action κινηματογραφική ταινία. Δύσκολη επιλογή για πρώτη ταινία αλλά δεν τα πήγε και άσχημα. Παίζει άψογα με συμβολισμούς και με φιλμικές αναφορές, χωρίς να φλυαρεί ή να αλλοιώνει το παράξενο και απόκοσμο ύψος του κόμικ.Μυστικισμός, αιρετικότητα και αποκρυφισμός απορρέουν σε όλη την διάρκεια της ταινίας.Στοιχεία που σε παραπέμπουν με επιτυχία στις  χάρτινες σελίδες .Ειδικά τα πλάνα των πελατών του μαγαζιού του Papa Midnite, μοιάζουν να ξεπήδησαν μέσα από τα καρέ του κόμικ.
 Ειδικά εφέ χρησιμοποιημένα σωστά χωρίς υπερβολές, καταφέρνουν να αποτυπώσουν στην οθόνη αρκετά πειστικά υπερφυσικούς χαρακτήρες χωρίς να θέλεις να βάλεις τα γέλια. Τρομερή δουλειά σε ότι αφορά την αισθητική της εικόνας, με αποκορύφωμα την απεικόνιση της κόλασης με τέτοιο τρόπο που ντροπιάζει αρκετά εξώφυλλα δίσκων metal συγκροτημάτων. Η μουσική των Klaus Badelt και Brian Tyler αν και δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, βοηθάει τον θεατή να μπει στην ταινία που λένε. Μουσικό χαλί που συνοδεύει και υποστηρίζει το οπτικό αποτέλεσμα.
Πρωταγωνιστής είναι ο Keanu Reeves. Αν και δεν μοιάζει  εμφανισιακά με τον John Constantine και κατά την γνώμη μου δεν τον διακρίνει τρομερή υποκριτική ικανότητα, καταφέρνει να αποδώσει σωστά έναν τόσο ιδιαίτερο αντι ήρωα στην μεγάλη οθόνη - έργο δύσκολο . Αν μπορούσα να επιλέξω εγώ ηθοποιό, πραγματικά δεν έχω να προτείνω κάποιον. Αφού λοιπόν δεν έχω κάποια πρόταση, ο Reeves μου κάνει και με το παραπάνω.Μάλλον όπως έλεγαν και οι κριτικές που αποκόμισε, ο ρόλος αυτός του ταίριαξε, γιατί και ο ίδιος σαν άνθρωπος δεν είναι και το καλύτερο παιδί της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Όπως και να έχει πάντως, για εμένα αυτός ο ρόλος τον ανέβασε αρκετά στα μάτια μου. Φυσικά από μία ιστορία που σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και μια γυναίκα. Η Rachel Weisz ανέλαβε να υποδυθεί την Angela Dodson αλλά και την δίδυμη αδερφή της Isabel. Εκτός από πάρα πολύ ωραία γυναίκα είναι μια πολύ καλή ηθοποιός. Δίνει τον καλύτερο της εαυτό αλλά προσωπικά δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο υπεύθυνος του Cast. Προσθέτει κάτι πιο κλασσάτο στο κλίμα  της ταινίας που μοιάζει ξένο. Είναι πιο elegance  η persona της  όπως και να το δεις. Ιδανική για πιο εσωτερικούς ρόλους ή για διαφημίσεις γυναικείων προϊόντων ομορφιάς, παρά  για βασική ηρωίδα στην μεταφορά ενός από τα πιο πετυχημένα underground Κόμικ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Το cast συμπληρώνουν ο πιτσιρικάς τότε Shia Labeouf ως Chas Kramer - ο άτυχος sidekick του Constantine, η Tilda Swinton  ως  o ανδρόγυνος άγγελος Gabriel, ο Djimon Hounsou ως Papa Midnite -  ένας πρώην μάγος - γιατρός που κάποτε πολεμούσε την κόλαση και ο Peter Stormare  ως Lucifer σε μια ιδιαίτερη προσέγγιση του διαβόλου που όμως ταιριάζει σε αυτή την ταινία.
Το σενάριο είναι έξυπνα γραμμένο - well told όπως λένε  και οι Άγγλοι. Δεν καταφέρνει να ενσωματώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται  κάποιος ανίδεος θεατής  για να ανακαλύψει την μυθοπλασία που εμπεριέχεται  στο Hell Blazer αλλά είναι ιδανικό για μια απλή και κατανοητή παρουσίαση του. Χωρίς ανόητα μικρά αστειάκια, με cult ατάκες που για κάποιο περίεργο λόγο δεν σε κάνουν να χασμουριέσαι και με ανατροπές που αν  και δεν εντυπωσιάζουν ,σίγουρα δεν σε χαλάνε κιόλας. Οι Kevin Brodbin και Frank Capello που έγραψαν στο σενάριο, βασίστηκαν στις ιστορίες '' Dangerous Habbits'' και '' Original Sins'' που θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες του κόμικ.
 Ας πω εν τάχη και κάποια πράγματα για το κόμικ για όσους δεν το γνωρίζουν. Το Hellblazer  είναι μια σειρά horror που εκδόθηκε για πρώτη φορά από την DC comics ώσπου να μεταφερθεί στην θυγατρική της, Vertigo Comics. Από το 1983 μέχρι και το 2013 όπου σταμάτησε για να κυκλοφορήσει με το όνομα πλέον Constantine,  δεν σταμάτησε να εκδίδεται ποτέ και έτσι έγινε ο μακροβιότερος τίτλος της εταιρίας. O Constantine έκανε την πρώτη του εμφάνιση μέσα από την σειρά '' The Swamp Thing'' όταν έγραφε για αυτήν ο κορυφαίος Alan Moore. Ο Moore δημιούργησε τον ήρωα αυτό ως περιπλανώμενο μάγο πριν γίνει ένας από πιο ικανούς εξορκιστές και πολέμιους της κόλασης. Στο μέλλον θα αναφερθούμε εκτενέστερα για το  κόμικ μέσα από αυτό το blog.
Για εμένα αυτή η κινηματογραφική μεταφορά είναι σίγουρα μια από τις  καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ. Πρώτον γιατί διατηρεί το κινηματογραφικό της format αλλά ενσωματώνει με επιτυχία την ουσία του κόμικ χαρακτήρα που έχει αναλάβει να παρουσιάσει  και δεύτερον γιατί διαφέρει από τους πασίγνωστους Super Hero της Marvel και της DC - τους γουστάρουμε τρελά, αλλά τα κόμικ δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το φάσμα.
 Την επιτυχία αυτής της ταινίας έδειξαν και τα νούμερα των εισπράξεων.. Κόστισε συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια και  έβγαλε 230 και κάτι εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο ενώ οι πωλήσεις του κόμικ ανέβηκαν σχεδόν 20%.
 Η υποδοχή του κόσμου με άλλα λόγια ήταν θερμή. Θετικό γεγονός αφού η Vertigo comics έχει παρουσιάσει τίτλους που κάθε comic lover θα πρέπει να τσεκάρει με την πρώτη ευκαιρία. Ένας από αυτούς είναι και Hell Blazer - Constantine.


3 σχόλια:

  1. Είναι αναντίρρητα πολύ καλή μεταφορά και το λέω με το αβαντάζ ότι είχα διαβάσει ήδη το κόμικ όταν την είδα.
    Δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ τι δε σου έκανε στο cast. Το θεωρώ σα σύνολο ένα από τα πιο επιτυχημένα που έχω συναντήσει αλλά και σα μονάδες οι επιλογές ήταν καταπληκτικές. Η Swinton κι ο Stormare ως επιλογές, αναδεικνύουν το μεγαλείο και την τέχνη του Casting. Ακόμα κι ο Labeouf, η σύγχρονη ντροπή της 7ης τέχνης, πείθει σ' αυτό που κάνει.
    Ο Reeves είναι σ' ένα μέτριο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους αν και τον συμπαθώ πολύ. Στον ρόλο, θα μου πήγαινε ίσως περισσότερο ο James Purefoy που έπαιξε έναν θεματικά πολύ κοντινό ρόλο με τον Constantine, τον Solomon Kane.

    Όχι, δηλώνω πλήρως ικανοποιημένος από την ταινία και το σενάριο στο σύνολό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Tiefling δεν διαφωνούμε κάπου. Και εγώ είπα πως αυτή είναι μια απο τις καλύτερες μεταφορές που έχουν γίνει. Σε ότι αφορά το cast το μόνο που ανέφερα ήταν η επιλογή της weisz που αν και παίζει πάρα πολύ καλά και με ικανοποιεί στον ρόλο της, έχω την εντύπωση πως μια άλλη persona ίσως να ταίριαζε καλύτερα. O Reeves μου ειναι και εμένα συμπαθής ενώ η Swinton θεωρώ πως είναι μια απο τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Όσο για τον Stormare δεν νομίζω να έχω χάσει κάποιο βήμα της καριέρας του. Ισως η γόνιμη αυτή διαφωνία μας να υπήρχε αν αναφέραμε σε ποιά σειρά θα τοποθετούσαμε αυτή την ταινία σε κάποιο Top 5 καλύτερων κινηματογραφικών μεταφορών ή αν θα έμπαινε στο Τop 5.
    Είναι πολύ θετικό να ανταλάζουμε γνώμες πάντως και By the way χάρηκα που έδωσες το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη Rachel την άφησα εκτός επί τούτου >:). Είναι χάρμα οφθαλμών, όπου κι αν μπει. Αλλά όχι στο στυλ πχ Megan Fox - που κάνεις διάλειμμα από την ταινία για να παρακολουθήσεις, χμ, soft porn. Το άλλο στυλ, που συμμετέχει στην ταινία με τις όποιες υποκριτικές δυνατότητες. Δεν είναι κακή, ακόμα και στη συγκεκριμένη ταινία μια χαρά κράτησε τους δυο ρόλους.

    Μπα, κάτι άλλο κρύβεις μέσα σου, δε φταίει η Rachel. Έχω μύτη γι αυτά τα πράγματα και δε θα σταματήσω μέχρι ν' ανακαλύψω τι τρέχει (Κεραυνός, σατανικό γέλιο, δοκιμαστικός σωλήνας που σπάει, εκνευρισμένη γάτα, σκοτάδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή