Gambit

Ένας απο τους πιο ολοκληρωμένους ήρωες που σχεδιάστηκαν την χρυσή για τα Αμερικάνικά κόμικ, δεκαετία του 90 είναι ο ο Remy Etienne LeBeau  ή όπως είναι γνωστός στους comic lovers  Gambit. Μέλος της ομάδας μεταλλαγμένων υπέρ ηρώων της Marvel Comics Χ-ΜΕΝ. Χαρακτηριστική καπαρντίνα και στολή,  μεταλλικό Bo σαν όπλο, μακρύ μαλλί με αφέλειες και έντονο μωβ χρώμα σε κάθε καρέ του, κρύβει πάντα έναν άσσο στο μανίκι του.
 Έκανε την παρθενική του εμφάνιση μέσα από τις σελίδες του Uncanny X-MEN Annual #14 το 1990 αν και η κανονική- ολόκληρη παρουσίαση του, έγινε λίγους μήνες μετά , τον Αύγουστο του 1990, μέσα απο το Uncanny X-MEN #266. Δημιουργοί του είναι ο Αμερικανός Chris Claremont, γνωστός και για άλλους χαρακτήρες των X- MEN που έχει συνδημιουργήσει, όπως η Rogue, η Psylocke, η Mystique, η Emma Frost, ο Sabretooth κ.α και ο Jim Lee, δημιουργός της ομάδας Wild C.A.T.S και ένας απο τους ιδρυτές της Image comics.


O Rémy LeBeau γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Τον απήγαγαν απο το νοσοκομείο που γεννήθηκε και έτσι μεγάλωσε μέσα στους κύκλους της LeBeau Clan Thieves Guild - μιας κάστας κλεφτών. Μεγάλωσε σαν ορφανό, μέσα στους δρόμους και εκεί έγινε ένας από τους καλύτερους κλέφτες της συμμορίας. Από μικρό τον φώναζαν ''Le Diable blanc'' (λευκό διάβολο) για τις ιδιαίτερες ικανότητες που είχε. Όταν προσπάθησε να κλέψει τον Jean -Luc LeBeau, τον πατριάρχη της κάστας, αυτός τον πήρε υπό την προστασία του και τον υιοθέτησε. Οι μεταλλαγμένες του δυνάμεις εκδηλώθηκαν λίγο πρίν την εφηβεία του αλλά ο ίδιος δεν της φανέρωσε σε κανέναν.  Όταν ήταν 15 χρονών συνόδευσε τον ξάδερφο του Etienne Marceaux στην αποστολή μύησης του στην κάστα LeBeau (Tithing).Η αποστολή τους ήταν να κλέψουν ένα πολύτιμο αντικείμενο απο την Candra, χωρίς  φυσικά να γνωρίζουν πως ήταν μια αθάνατη και υπέρ δυνατή μεταλλαγμένη. Αυτή τους αιχμαλώτισε και τους πούλησε στο σκλαβοπάζαρο μικρών παιδιών του κακάσχημου μεταλλαγμένου Pig. Εκεί ο Remy ανακάλυψε και την σήμα κατατεθέν επίθεση του, όταν μάζεψε από το πάτωμα κάποια τραπουλόχαρτα, τα φόρτισε με ενέργεια και τα πέταξε στο πρόσωπο του Pig. O Pig έμεινε τυφλός και τα δυο παιδιά επέδρασαν πηδώντας στην θάλασσα από ένα λόφο. Ο Etienne πνίγηκε και τον Remy τον έσωσε η κάστα του που τον μάζεψε απο την θάλασσα. Λίγα χρόνια μετά, ο Mr. Sinister προσέλαβε την Thieves Guild να του φέρουν τα ημερολόγια του προγράμματος Weapon X. Ο Remy πήγε στις εγκαταστάσεις, μόνο για να δεί τον Wolverine να το σκάει.. Εκεί αποφάσισε πως τα ημερολόγια είναι πολύ επικίνδυνα και έτσι τα έκαψε. Όταν γύρισε όμως πίσω κανείς από την φατρία του δεν το ήθελε. Σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τον σεβασμό της κάστας των κλεφτών, παντρεύτηκε την Bella Donna Boudreaux, εγγονή του αρχιδολοφόνου της κάστας. Μετά τον γάμο τους όμως ο αδερφός της Julien τον προσκάλεσε σε μονομαχία. Ο Remy σκότωσε τον Julien και έτσι τον εξόρισαν για πάντα από την πόλη και την κάστα, τελειώνοντας με αυτό τον τρόπο και τον γάμο του. Μετά από αυτό γύρισε όλο τον κόσμο και έγινε ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες κλέφτες. Σε κάποιο από τα ταξίδια του , γνώρισε την Storm και την βοήθησε να νικήσει τον Shadow King. Έτσι έγινε και η πρώτη του επαφή με τους X- MEN.
Αρκετά μέλη των X-MEN δεν τον ήθελαν στην ομάδα τους και δεν το εμπιστευόντουσαν αφού ήταν επαγγελματίας κλέφτης, ειδικά όταν ανακάλυψαν τις επαφές του με τον Mr Sinister.Στην πορεία όμως άλλαξαν γνώμη καθώς είδαν πως ο Gambit ζητάει πραγματικά εξιλέωση απο το εγκληματικο παρελθόν του. Σε αρκετές ιστορίες παρουσιάζεται ως ''γυναικάς'' αν και στην πορεία του προσδώσανε ένα πιο μονογαμικό χαρακτήρα λόγω της τρυφερής και ιδιαίτερης σχέσης που ανέπτυξε με την Rogue. 
O Gambit έχει την ικανότητα να παίρνει την ενέργεια που συσσωρέυεται σε ένα αντικείμενο και να την μετατρέπει σε καθαρή κινητική ενέργεια μωβ χρώματος. Φορτίζοντας ένα αντικείμενο μπορεί να το κάνει να εκραγεί. Όσο πιο μεγάλο το αντικείμενο, τόσο πιο μεγάλος ο χρόνος της φόρτισης για αυτό και χρησιμοποιεί τα αγαπημένα του τραπουλόχαρτα. Επίσης αυτή του η ικανότητα του δίνει υπερφυσική δύναμη, ευκινησία, ταχύτητα, αντοχή και ισορροπία. Το σώμα του παράγει ασταμάτητα τεράστιες ποσότητες κινητικής ενέργειας για αυτό και έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ακροβατικό πολεμικό στύλ. Επίσης έχει την ικανότητα να δημιουργεί δυναμικά πεδία γύρω απο το κορμί του και έτσι μπορεί να προστατευτεί απο τους μεταλλαγμένους που μπορούν να μπουν στο μυαλό του. Όταν το κάνει όμως αυτό, δεν μπορεί να φορτίσει αντικείμενα. 
Σε κάποιες ιστορίες έχει παρουσιάσει και την ικανότητα του υπνωτισμού. Μπορεί να υπνωτίσει - επηρεάσει τους αντιπάλους του κατά βούληση. Είναι εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες και ειδικότερα στο French kick-boxing (Savate) και στο στύλ μάχης με όπλο(Bojutsu).
 Είναι περήφανος για την καταγωγή του από την Λουιζιάνα και μιλάει με βαριά cajun προφορά.
Αν και δεν εμφανίστηκε στις τρείς κινηματογραφικές μεταφορές των X- MEN, τον είδαμε στην ταινία X-MEN origins : Wolverine με το πρόσωπο του ηθοποιού Taylor Kitsch. Αρκετά καλή απόδοση αν και σίγουρα θέλαμε κάτι παραπάνω σε σκηνές.
Το IGN κατέταξε τον Gambit ως τον  65 καλύτερο ήρωα όλων των εποχών.  Αρκετά καλή θέση αν σκεφτεί κανείς το έτος δημιουργίας του και τους χιλιάδες σε αριθμό ανταγωνιστές του.
Έχει αποκτήσει εκατομμύρια fan σε όλο τον κόσμο αφού το σκοτεινό παρελθόν του, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του , οι δυνάμεις του και το παρουσιαστικό του είναι στοιχεία που κάθε αναγνώστης θα αγαπήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που θεωρείται πια ένας από τους πιο δημοφιλείς X-MEN. 



 

1 σχόλιο: