Johnny Alpha / Strontium Dog

Η Αγγλική σχολή κόμικ επιτημονικής φαντασίας έχει δώσει πολλούς χαρακτήρες που αν και ξεκίνησαν την δεκαετία του 70, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κυκλοφορούν περιπέτειές τους. Ο Johnny Alpha είναι ένας από αυτούς. Δημιούργημα της πένας του John Wagner και με σχέδιο του Carlos Ezquerra ξεκίνησε πρώτα το 1978 από το περιοδικό Starlord και συνέχισε στο 2000 AD. Από τo 1980 o Alan Grant συνεργάζεται στο σενάριο με τον Wagner μέχρι και σήμερα.

Η σειρά διαδραμτίζεται στο μέλλον και συγκεκριμένα στην Μεγάλη Βρετανία μετά τον Μεγάλο Πόλεμο του 2150. Ένας Παγκόσμιος Πόλεμος που κανείς δεν θυμάται ποιός έριξε την πρώτη βόμβα, με την καταστροφή να ισοπεδώνει το 70% όλου του πληθησμού. Τα πυρηνικά που έπεσαν ελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα το Strontium-90, ένα ραδιενεργό ισότοπο του Στροντίου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστούν ορισμένοι επιζώντες και μεταλλαχθούν. Οι μεταλλαγμένοι εκτός από εξωτερικές παραμορφώσεις απέκτησαν και κάποιες ιδιότητες που τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους "Norm" όπως λέγονταν οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Ο ρατσισμός μεγάλωσε προς τους "Mutants", απαγορέυοντας τους να έχουν δικές τους κατοικίες και "εξορίζοντάς" τους σε διάφορα γκέτο έξω από τις πόλεις.
Ένας εμφύλιος πόλεμος με τους Norm τους έδωσε κάποιες ελευθερίες αλλά πάντα θα ήταν στιγματισμένοι και θα είχαν την περιφρόνηση των περισσοτέρων. Οι δουλειές που μπορούσαν να κάνουν ήταν λίγες, με αυτή του κυνηγών επικυρηγμένων την πιο δημοφιλή. Μια δουλειά που δεν την προτιμούσαν οι Norm λόγω του κινδύνου που είχε. Τότε ιδρύθηκε η Search/Destroy Agency που αποτελούταν από τους πιο δυνατούς μεταλλαγμένους που κυνηγούσαν εγκληματίες σε όλο τον Γαλαξία. Τα σήματα S/D που είχαν τους έδωσαν το ψευδώνυμο Strontium Dogs.

Ο πιο διάσημος και ικανότερος Strontium Dog είναι ο Johnny Alpha. Γιός του πολιτικού Nelson Bunker Kreelman, πολέμιου των μεταλλαγμένων, ανεπιθύμητος, έφυγε νωρίς από το σπίτι του και ζούσε στα γκέτο των μεταλλαγμένων και είχε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση ενάντια στους ανθρώπους. Ποτέ δεν αποκάλυψε τον βιολογικό του πατέρα γι' αυτό άλλαξε το επώνυμό του από Kreelman σε Alpha. Έχει και μια "Norm" αδελφή, την Ruth, που τον δέχεται όπως είναι και τον έχει βοηθήσει και αρκετές φορές στις περιπέτειές του.
 

Όπως όλοι οι Search/Destroy κυνηγοί επικυρηγμένων, είναι εξοπλισμένος με υπερσύγχρονα όπλα, όπως πιστόλια λέιζερ, ηλεκτροφόρες σιδερογροθιές, μικρού μήκους τηλεμεταφορέα, την Χρονοπαγίδα, που μπορεί να γυρίσει τον χρόνο λίγα δυετρόλεπτα και την λεγόμενη χρονοβόμβα. Η συγκεκριμένη βόμβα μπορεί να στείλει μπροστά ή πίσω στο χρόνο όποιον πέσει στην ακτίνα δράσης της και όπως η Γη κινείται, το άτυχο θύμα μπορεί να βρεθεί στο κενό του διαστήματος.
Σαν μεταλλαγμένος ο Johnny Alpha έχει και κάποιες ιδιότητες. Τα άσπρα μάτια του μπορεί να προδίδουν την mutant καταγωγή του, αλλά του δίνουν την ικανότητα να δει μέσα από τοίχους και να μπορεί να διαβάσει την σκέψη των άλλων. Επίσης το διαπεραστικό βλέμμα του μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, ακόμα και ψευδαισθήσεις.
Σύντροφός του στις αποστολές, εκτός από άλλους Strontium Dogs, είναι ο Wulf Sternhammer, ένας δυνατός Σκανδιναβός Norm, που όπλο έχει ένα μεγάλο σφυρί. Πολλές φορές δρα σαν ένας πραγματικός Βίκινγκ στη μάχη, αλλά και σαν φωνή της λογικής που μπορεί να συνεφέρει και να συμβουλέψει τον Johnny σε δύσκολες στιγμές.
Πολλές φορές χρησιμοποιείται το ταξίδι στο χρόνο στις περιπέτειες του Johnny Alpha. Σε μια από αυτές έχει ταξιδέψει στο 1945 για να συλλάβει τον Χίτλερ ή άλλη φορά στο μέλλον για να συνεργαστεί με τον Judge Dredd. Γενικά το όλο σκηνικό θυμίζει σπαγγέτι γουέστερν του μέλλοντος, με πολύ πιστολίδι, κυνηγητό παρανόμων και αποστολές αυτοκτονίας.
Εκτός από τα κόμικ ο Strontium Dog έχει εμφανιστεί σε computer games, βιβλία ακόμα και σε audio plays, ακουστικές δηλαδή περιπέτειες που την φωνή του Johnny Alpha την έχει κάνει ο γνωστός Άγγλος κωμικός Simon Pegg.
Οι ιστορίες του Strontium Dog είναι κυρίως στο περιοδικό 2000 AD αλλά έχουν κυκλοφορήσει και σε ξεχωριστά κόμικ συλλογές από την Rebellion Comics:
Search/Destroy Agency Files 01 2007
Search/Destroy Agency Files 02 2007
Search/Destroy Agency Files 03 2007 
Search/Destroy Agency Files 04 2008 
The Final Solution 2008 
Τhe Kreeler Conspiracy 2008
Τraitor to His Kind 2009
Βlood Moon 2010
The Life and Death of Johnny Alpha 2012

2 σχόλια:

  1. Τι μου θύμισες τώρα...
    Αυτό που δε μπορώ να θυμηθώ είναι σε ποιο ελληνικό κόμικ είχα διαβάσει ιστορίες του. Δεν είναι και πολλά, οκ, αλλά και πάλι δυσκολεύομαι να ενώσω τις τελείες.

    Πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες με τον Johnny Alpha, ήταν αναπόφευκτο κάποια στιγμή να βρεθεί στο πλάι του Dredd.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "Αγόρι" και το "Τρουένο" έβαζαν ιστορίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή