Secret Wars

Μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες από τον κόσμο της Marvel είναι το "Secret Wars". Θυμάμαι η πρώτη μου επαφή με αυτό ήταν στο ελληνικό Spiderman που έπαιρνα μικρός και ήταν ότι καλύτερο είχα διαβάσει. Δεν είχα πάρει όλες τις συνέχειες τότε και αναρωτιώμουν πως είχε τελείωσει, μέχρι που χρόνια αργότερα το βρήκα στην αμερικάνική του έκδοση σε hardcover και το ολοκλήρωσα.
Το Secret Wars κυκλοφόρησε σε 12 τεύχη από τον Μαίο του 1984, μέχρι τον Απρίλιο του 1985 από την Marvel Comic. Σενάριο ήταν του Jim Shooter και στο σχέδιο οι Mike Zeck και Bob Layton. Η ιδέα ξεκίνησε ως εξής: Στην δεκαετία του 80 τα παιχνίδια και ειδικότερα οι action figures από σούπερ ήρωες είχαν αρχίσει και γίνονταν δημοφιλή. Η εταιρία Kenner είχε τους Dc Comics χαρακτήρες και η Mattel είχε τον He-Man. Η Mattel ήθελε να μπει και αυτή στις κόμικ action figures έτσι ήρθε σε επαφή με τον τότε υπεύθυνο εκδότη της Marvel, Jim Shooter. Του ανέθεσε να βρει μια ιδέα να προωθήσει μαζί πολλούς σούπερ-ήρωες έτσι ώστε να διαφημιστούν ταυτόχρονα και να πουλήσουν. Αυτός σκέφτηκε το Marvel Super Heroes Secret Wars μια ιστορία όπου όλοι οι καλοί ήρωες πολεμούν τους κακούς. Άρεσε η ιδέα στη Marvel, έτσι κυκλοφόρησαν τα κόμικ και σαν διαφήμιση για την Mattel. Τρελή επιχείρηση αλλά άσχετα με τα παιχνίδια το Secret Wars όταν κυκλοφόρησε έκανε πολλές πωλήσεις.
Στο σενάριο τώρα έχουμε μια κοσμική οντότητα που ονομάζεται Beyonder και παρακολουθεί τον πλανήτη Γη. Εντυπωσιασμένος από την ύπαρξη των υπερηρώων και των ικανοτήτων τους, αποφασίζει να τους μαζέψει όλους σε ένα δικό του μέρος και να τους βάλει να μάχονται μεταξύ τους για ένα έπαθλο.
Έτσι εντελώς ξαφνικά όλοι σχεδόν οι υπερήρωες τηλεμεταφέρονται σε ένα μέρος γνωστό ως Battleworld, σε ένα πλανήτη στην άκρη του Γαλαξία.
Η ομάδα των καλών αποτελείται από τους Avengers (Captain America, Hawkeye, Captain Marvel, Iron Man, She-Hulk, Thor και Wasp), οι 3 από τους Fantastic Four (Human Torch, Mister Fantastic και Thing), οι X-Men (Professor X, Colossus, Cyclops, Nightcrawler, Rogue, Storm και Wolverine) και οι Spiderman και SpiderWoman.
Η ομάδα των κακών είναι οι Magneto, Doctor Doom, Galactus, Absorbing Man, Doctor Octopus, the Enchantress, Kang the Conqueror, Klaw, Lizard, Molecule Man, Titania, Ultron, Volcana και Wrecking Crew.
Με ένα τέτοιο κάστ ας μου πει κάποιος πόσο απίθανο μπορεί να γίνει ένα κόμικ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Οι καλύτεροι ήρωες να μάχονται σε ένα περιβάλλον άγνωστο γι' αυτούς για το ποιός θα επιζήσει. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει σε αυτό το μέγεθος.
Στο Battleworld, ο Beyonder ανακοινώνει: "I am from beyond! Slay your enemies and all that you desire shall be yours! Nothing you dream of is impossible for me to accomplish!" Με λίγα λόγια όποια ομάδα επιζήσει θα ζητήσει ότι θέλει.
Στην αρχή ο Doctor Doom και ο Galactus επιχειρούν να επιτεθούν στον Beyonder και να του αποροφήσουν την δύναμη , χωρίς όμως επιτυχία. Οι X-Men στην αρχή δεν ενώνωνται με τους άλλους ήρωες αλλά προσπαθούν να λειτουργήσουν σαν ξεχωριστή ομάδα. Ο Doctor Doom βρίσκει ένα σύγχρονο φρούριο, καλεί τους "κακούς" να τον βοηθήσουν αλλά αντιθέτως, επαναστατούν εναντίων του.
Οι αλλαγές στρατοπέδων και οι ενδιάμεσες προδοσίες δεν αφήνουν τον αναγνώστη σε μια βαρετή μάχη του κακού με το καλό. Αντιθέτως δίνουν στην πλοκή ενδιαφέρον, αφού στην αρχή τουλάχιστον, δεν χωρίζονται όπως θα περίμενε κανείς. Οι συμμαχίες φτιάχνονται και διαλύονται από την μια σελίδα στην άλλη μέχρι να καταλήξουν στην τελική αναμέτρηση. Οι ήρωες βρίσκουν και αυτοί ένα, παρόμοιο τεχολογικά, φρούριο και κάνουν την βάση τους εκεί.
Οι διαμάχες είναι πολλές. Είτε ομαδικές, όπου πραγματικά γίνεται ο χαμός από υπερδυνάμεις, είτε ένας με έναν, όπου εκεί βλέπεις με πιο λεπτομέρεια τις ικανότητες του κάθε ήρωα.
Εκτός όμως από τις μάχες στο Secret Wars συνέβηκαν και άλλα όπως η πρώτη εμφάνιση της Julia Carpenter σαν δεύτερη SpiderWoman. Ο Doctor Doom κλέβει για λίγο τις δυνάμεις του Beyonder και ερωτεύεται την εξωγήινη θεραπεύτρια Zsaji, ο Colossus τελειώνει την σχέση του με την Kitty Pryde από τους X-Men και ο Thing μετά το τέλος των Secret Wars αποφασίζει να μείνει στο Battleworld και να ταξιδέψει στο Γαλαξία για ένα χρόνο, αφήνοντας την She-Hulk στην θέση του στους Fantastic Four.
Αλλά το σημαντικότερο γεγονός ήταν η πρώτη εμφάνιση της μαύρης στολής του Spiderman. Αφού χάλασε η δικιά του στη μάχη, ο Spiderman με την βοήθεια του Mister Fantastic και του Hulk βρίσκει μια μηχανή όπου ένα εξωγήινο συμβιωτικό του δημιουργεί την μαύρη αυτή στολή που γίνεται ένα με το δέρμα του και του χαρίζει έξτρα δυνάμεις και ικανότητες. Με αυτή την στολή θα επιστρέψει στη Γη στο τέλος και θα συνεχίσει σαν Spiderman, μέχρι που θα καταλάβει ότι τον κυριεύει και θα την διώξει. Το εξωγήινο συμβιωτικό τότε θα ενωθεί με τον δημοσιογράφο Eddie Brock δημιουργώντας τον γνωστό Venom.
Το 1986 κυκλοφόρησε το Secret Wars 2 στο οποίο ο Beyonder επισκέπτεται την Γη θέλωντας να μείνει μόνιμα με αποτέλεσμα την αντιπαράθεσή του με πολλούς σούπερήρωες.
Ενδιαφέρον έχει και το Spider-Man and the Secret Wars του 2010, που αναφέρεται στους Secret Wars από την ματιά του Spiderman, δίνοντας μας άγνωστα στοιχεία που δεν είχαν αναφερθει στο πρώτο κόμικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου