The Phantom ( 1996 )

Η δεκαετία του 90 ήταν  μια περίοδος που τα κόμικς ευδοκιμούσαν εμπορικά,  οπότε ως λογικό επακόλουθο οι εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών άρχισαν  να χρησιμοποιούν την θεματολογία τους  με σκοπό φυσικά να προσελκύσουν  όλους τους comic lovers στις κινηματογραφικές αίθουσες και να έχουν χρηματικό όφελος από αυτή τους την εμπορικότητα.  Έκτοτε τα κόμικς έχουν κερδίσει την θέση που τους αρμόζει στις κινηματογραφικές βιομηχανίες του πλανήτη και στις μέρες μας έχουμε με χαρά υποδεχτεί  πετυχημένες μεταφορές ηρώων που έχουμε αγαπήσει. Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια από τις πρώτες  προσπάθειες - μεταφορές που έγιναν  και πιο συγκεκριμένα την μεταφορά του The Phantom που κυκλοφόρησε στις 7 Ιουνίου του  1996.

Σκηνοθέτης ήταν ο  Αυστραλός Simon Wincer γνωστός για το ' Harley Davidson and the Marlboro man '' που σκηνοθέτησε το 1991. Δεν μπορώ να πω πως βρήκα κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρω στην φιλμογραφία του .  Η κινηματογραφική του γλώσσα  άλλωστε δεν με κέρδισε καθόλου, τουλάχιστον σε ότι αφορά το The Phantom. Γνωρίζω πως η τεχνολογία του 90 περιόριζε τα εκφραστικά του μέσα , ειδικά όταν μια super hero movie χρειάζεται αρκετά ειδικά εφέ αλλά ακόμα και σε απλά πράγματα όπως οι κινήσεις της μηχανής ή τα καδραρίσματα του πλάνου πραγματικά η δουλειά του  περνάει τελείως απαρατήρητη. Με άλλα λόγια ένα μέτριο σε όλα αποτέλεσμα. Χάλια επιλογή για κινηματογράφο αλλά μια χαρά για DVD στο σπίτι. Αυτό δηλώνουν και τα νούμερα των εισπράξεων της ταινίας. Κινηματογραφικά θεωρήθηκε αποτυχία ενώ οι πωλήσεις του VHS -DVD θεωρήθηκαν επιτυχία. Αφού δεν πήγε καλά εισπρακτικά  δεν κυκλοφόραν ποτέ και τα δυο sequels που είχε υπογράψει ο πρωταγωνιστής  της ταινίας Billy Zane. Σε αυτό βοήθησε και το  μουδιασμένο αλλά και γεμάτο τρύπες σενάριο του Jeffrey Boam .  Οι διάλογοι που συχνά πυκνά προσπαθούν να εκβιάσουν ενα μειδίαμα στο πρόσωπο σου, δεν έχουν καμία σχέση με την μυθοπλασία του Phantom κατα την γνώμη μου. Παράξενο μιας και ο Boam έχει κάνει πολύ καλές δουλειές όπως το Lethal weapon 2 & 3, Indiana Jones and the last crusade και το κορυφαίο The Lost Boys.
Το cast της ταινίας είναι αρκετά συμπαθητικό αλλά δεν αρκεί από μόνο του . Ο  Billy Zane προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο του εαυτό αλλά πραγματικά το μώβ κουστούμι του ως Phantom  σε κάνει να θέλεις να βάλεις τα γέλια. Πόσο μα πόσο λάθος επιλογή...ειδικά το σπασουάρ μέσα από το μωβ κολλητό κολάν σε αποτρέπει από το να πάρεις αυτή την ταινία στα σοβαρά.  Η Kristy Swanson και η Catherine Jeta- Jones, αποτυπώνουν ακριβώς αυτό που τους ζητήθηκε και τίποτα άλλο. Δυο όμορφες γυναικείες παρουσίες. Ο Treat williams ξεχωρίζει κάπως ως ο evil master mind της υπόθεσης με κάποιες ενδιαφέρουσες δολοφονικές εκδηλώσεις οργής αλλά  ως εκεί. Στο τέλος της υπόθεσης καταλήγει να γίνει ένας  δειλός και παρανοϊκός χαρακτήρας  στα όρια του χαζού.
 Το σενάριο της ταινίας έχει πάρει στοιχεία  μέσα από  τρεις  από τις 
  καλύτερες ιστορίες του Phantom. The Singh Brotherhood, The Sky Band  και το The Belt. Ιστορίες που εκτόξευσαν την δημοτικότητα του στα ύψη. Ο  Phantom είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες στην Αμερική για αυτό και από το 1936 μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί μέσα από σελίδες εφημερίδων αλλά και  με την μορφή comic book.
Ο δημιουργός του  Lee Falk  μέχρι το θάνατο του το 1999 αλλά και οι συνεχιστές της σειράς δεν σταμάτησαν να προσθέτουν  στοιχεία στο σύμπαν της μυθοπλασίας αυτού του ήρωα με την μωβ στολή με αποτέλεσμα να κρατήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών αμείωτο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως περιπέτειες του έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 10 εταιρείες κόμικς, μεταξύ αυτών και η DC αλλά και η Marvel.
Ο  Phantom ήταν ο πρώτος ήρωας των κόμικς που φόρεσε  κολλητή στολή και μάσκα μέσα απο την οποία δεν μπορείς να δείς τα μάτια του. Σήμα κατατεθέν Υπερ ηρώων και τα δύο αυτά στοιχεία. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως δεν έχει υπερ δυνάμεις. Βασίζεται στην σωματική του δύναμη, την εξυπνάδα και στην φήμη πως είναι φάντασμα, πως δεν μπορεί να πεθάνει. Για αυτό και του έχουν προσάψει τους χαρακτηρισμούς The Gost who walks, The man who cannot Die κ.α. Αυτό βέβαια ωφείλεται στο γεγονός πως όταν πεθάνει κάποιος Phantom , τον διαδέχεται ο γιός του, που αναλαμβάνει να  φορέσει το μωβ κουστούμι. Ο Phantom είναι ο 21ος κατα σειρά. Έχει για βοηθούς έναν λύκο με το όνομα Devil ,το άλογο του με το όνομα Hero ,  την δικιά του σπηλιά που χρησιμοποιεί ως σπίτι με το όνομα Scull cave και μένει στην ιδεατή χώρα Bangalla. Για να μην σας παρακουράσω θα πω απλά πως η δύναμη αυτής της φιγούρας πηγάζει  μέσα απο την  καλογραμμένη ιστορία  που υπάρχει γύρω της. Μέσα απο  ένα ολόκληρο σύμπαν χωρίς κενά, που στην ταινία  παρουσιαστηκέ τόσο επιφανειακά που πέρασε αλλά δεν ακούμπησε όπως λένε.  Το πιο ουσιαστικό κομμάτι αυτού του κόμικ παρουσιάστηκε επιδερμικά  και βιαστικά. Το origin πχ. του ήρωα παρουσιάζεται μέσα στα πρώτα 2 λεπτά της ταινίας.
Αν εξαιρέσεις και κάποια χαρακτηριστικά πλάνα,  σε όλη την ταινία υπάρχει μια ολοκληρωτική απουσία της ατμόσφαιρας του κόμικ....Θα ήθελα να έχει εναν πιο μυστηριακό χαρακτήρα, μια πιο σκιερή και σκοτεινή  απόδοση, μια στηβαρότητα   που αρμόζει στον Phantom.
Παρ'όλα αυτά όπως είπα και παραπάνω είναι μια ταινία που δεν χάνεις τον χρόνο σου , αν την δείς σπίτι σου χαλαρός ακόμα και σήμερα ,σχεδόν 20 χρόνια μετά.
 Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις έστω και με αυτό τον τρόπο άλλο ένα δημιούργημα της 9 τέχνης μέσα σε 2 ώρες, αν δεν μπορείς να διαβάσεις τις ιστορίες του.
. Επίσης είναι μια ταινία που έβαλε το λιθαράκι της για να αρχίσουμε να βλέπουμε όλοι εμείς οι comic lovers  τα κόμικς που αγαπάμε σε κινηματογραφικές μεταφορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου