Tijuana bibles

Γύρω απο  κάποιες κινηματογραφικές ταινίες και τραγούδια έχει δημιουργηθεί ένας μύθος- μυστήριο,  για το ποιός, που, πότε και γιατί τα δημιουργήσε.  Κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορούσε να λείπει και απο τα κόμικς. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα σας μιλήσω σήμερα για τα Tijuana bibles, όπως έγιναν γνωστά και άρχισε να τα αποκαλεί ο κόσμος, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 50. Γύρω απο αυτά τα πολλά μικρά βιβλιαράκια, περιστρέφεται ενα μυστήριο μέχρι και στις μέρες μας.
  Τα Tijuana bibles ήταν μικρά κόμικ πορνογραφικού περιεχομένου με καρέ που σκανδαλίζουν ακομα και σήμερα.Το μέγεθος τους δεν ξεπέρναγε τα 7x10.5 cm, και τις 8 σελίδες και ήταν τυπωμένα σε απρόμαυρο μοτίβο επάνω σε φθηνό χαρτί. 
 Είναι τα πρώτα underground κόμικς που κυκλοφόρησαν ποτέ και  θεωρούνται ο πρόγονος  όλων  των comic books. Απο εκεί  σύμφωνα με πολλούς, πήραν την ιδέα οι πρώτες εταιρίες και άρχησαν να θεμελιώνουν τα κόμικς ως προίόν και μετέπειτα ως τέχνη.
Έκαναν την εμφάνιση τους την δεκαετία του 20  αλλά έφτασαν στο ζενίθ της δημοτικότητας τους κάπου στα μέσα του οικονομικού κράχ που ξεκίνησε την δεκαετία του 30 και τελέιωσε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 40.  Έπαψαν να παράγονται κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60.
 Η δημιουργία τους οφείλεται μάλλον στο γεγονός πως το κοινό έψαχνε να βρεί τρόπους ώστε να ανακουφιστεί  απο τις δύσκολες συνθήκες  διαβίωσης και να ξεχαστεί απο τα άσχημα που βίωνε, εκείνα τα χρόνια.Κάποιοι απο αυτούς ήταν η μουσική Jazz, η  κατανάλωση παράνομου αλκοόλ και το διάβασμα αυτών των μικρών και πονηρών μικρών βιβλίων.
 Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τους σχεδιαστές ,τους συγγραφείς και τους εκδότες. Αυτό  φείλεται στο γεγονός πως η  διακίνηση τους ήταν παράνομη  και   την έλεγχε το οργανομένο έγκλημα, η Μαφία της εποχής. Ναι καλά διαβάσετε. Εκτός απο ανεπίτρεπτα για το ήθος της εποχής ήταν και άκρως παράνομα ,αφού παρέβαιναν πάνω απο 10 νόμους του τότε συντάγματος της Αμερικής. Για αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει ένα μυστήριο γύρω απο αυτά. Η δημιουργία και η διακίνηση τους γινόταν στα κρυφά και όχι στο φώς της ημέρας.
Κάποια ονόματα δημιουργών έχουν βγεί στο φώς της δημοσιότητας αν και αυτά δεν είναι 100% επιβεβαιωμένα. Ένας απο αυτά  είναι  του  Mr Prolific ( γνωρίζουμε μόνο το ψευδώνυμο), σχεδιαστής που μπορούσε να αντιγράψει άριστα το ύφος οποιουδήποτε νομοταγή καλλιτέχνη της εποχής.Μεταξύ του 1932 και του 1937 δημιουργήσε εκατοντάδες Tijuana bibles. Άλλο ένα όνομα είναι αυτό του Wesley Morse, γνωστού για το τίτλο του κλασικού πιά, Bazooka Joe.Οι δουλειές του στα Tijuana bibles, θεωρούνται απο τις καλύτερες αλλά και τις πιο συλλεκτικές. Όπως επίσης και  του σχεδιαστή με το nickname BlackJack που πρόσθεσε και άλλες κατηγορίες στη θεματολογία αυτών των ανήθικων μικρών βιβλίων, όπως οι παρωδίες  κόμικ ιστοριών  που είχαν κάνει την εμφάνιση τους, μέσα απο εφημερίδες.  Τίτλοι όπως  Popeye, Dick Tracy,  Little Orphan Annie, Dixie Dugan   έγινα πολλές  φορές θύματα  των σχεδιαστών των Tijuana bibles.

 Συχνά πυκνά, πηγή έμπνευσης  για την δημιουργία νέων πιπεράτων βιβλίων, υπήρξαν και γνώστά υπαρκτά πρόσωπα όπως ηθοποιοί, τραγουδίστριες ακόμα και πολιτικοί . Οι πιο δημοφιλείς υπήρξαν η  ηθοποιός Mae West που εμφανίστηκε σε περίπου 40 τεύχη  αλλά και οι gangster Al Capone και  Legs Diamond.

Το όνομα τους το πήραν από την  φήμη του ότι κατασκευαζόντουσαν και διακίνουνταν εκτός των συνόρων της Αμερικής ,  στην Tijuana στο Μεξικό. Αλλά πριν αποκτήσουν αυτή την ονομασία είχαν  ονομαστεί και ως eight pagers, bluesies,  jo jo books κ.α. 
Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων που έχουν εκδοθεί φτάνει σε κάποια εκατομμύρια .Ο μεγαλύτερος όγκος τους δημιουργήθηκε το διάστημα μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος υπήρξε ολέθριος για τα Tijuana bibles. Και πρίν απο αυτόν όμως, οι επιδρομές της αστυνομίας που υπήρξαν όλο και πιο πετυχημένες  σταδιακά είχαν ελαττώσει σημαντικά την παραγωγή τους. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο,  υπήρξε καινούργια παραγωγή αν και η κυκλοφορία παλιών βιβλίων ήταν συχνή. Η νέα τους αυτή κυκλοφορία είχε την μορφή ταχυδρομικής παραγγελίας και συνοδεύονταν απο pulp περιοδικά. ..ανέβηκαν κατηγορία δηλαδή και απο πορνογραφικά έντυπα, έγιναν έντυπα για ενηλίκους.




2 σχόλια: