Y: The Last Man

Πως θα ήταν άραγε αν ήσουν ο τελευταίος άντρας στη Γη; Τι θα έκανες; Πως θα προσπαθούσες να τα βγάλεις πέρα σε ένα γυναικοκρατούμενο πλανήτη; Θα μπρούσε να ήταν ένα ωραίο σενάριο για πορνοταινία, όπου φανταζόμαστε τι θα γινόταν, αλλά όχι.

Την υπόθεση αυτή διαπραγματεύεται το Y: The Last Man της Vertigo Comics που εκδόθηκε από το 2002 μέχρι το 2008. Γραμμένο από τον Brian Keller Vaughan, με σχέδια των Pia Jasmin Guerra, Goran Sudžuka, Paul Chadwick και μελάνια του José Marzán, Jr., συμπληρώθηκε μετά από 60 τεύχη.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Yorick Brown, ένας νεαρός escape artist, όπου με το κατοικίδιο πίθηκό του, Ampersand, είναι οι μοναδικοί επιζώντες ενός περίεργου θανατηφόρου ιού. Στις 17 Ιουλίου του 2002 συνέβη κάτι ανεξήγητο και σκότωσε ταυτόχρονα όλα τα θηλαστικά που είχαν το χρωμόσωμα Υ, συμπεριλαμβάνοντας έμβρυα, γονιμοποιημένα αυγά, ακόμα και σπέρμα. Φυσικά πέθαναν και γυναίκες εξαιτίας των ατυχημάτων που προκλήθηκαν από τους θανάτους των αντρών σε όλο τον πλανήτη.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και να καταρεύσουν τα πάντα. Η κοινωνία δεν μπορύσε να ανταπεξέλθει το χαμό των αντρών και η σκέψη ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει με αφανισμό, οδήγησε τις γυναίκες σε κατάθλιψη, απόγνωση, στροφή προς το έγκλημα για την προσπάθεια επιβίωσης των δυνατότερων.
Αφού ξεπερνά το αρχικό σοκ ο Yorick ξεκινά ένα ταξίδι από την Νέα Υόρκη πρός την Ουάσιγκτον για να βρεθεί με την μητέρα του που ανήκει στο Αμερικάνικο Κονγκρέσσο. Στην πορεία συναντά την νέα πρόεδρο των Η.Π.Α. μια πρώην υπουργό Γεωργίας που της ανατέθηκε το αξίωμα, αφού όλοι οι παραπάνω στην ιεραρχία πεθάναν. Αφού συναντά τον Yorick, δίνει εντολή στην μυστηριώδη πράκτορα 355, να τον συνοδέψει στην Βοστώνη όπου εκεί βρίσκεται μια διάσημη γενετολόγος, που ασχολείται και με τον κλωνισμό, μήπως και βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα. Όντως φτάνουν στο εργαστήριο της Dr. Mann στη Βοστώνη αλλά δέχονται επίθεση από συμμορίες που το καίνε. Έτσι αναγκάζονται να ταξιδεψουν σε άλλο εργαστήριο στην Καλιφόρνια.
Στα ταξίδια αυτά συναντούν πολλές δυσκολίες από επιζώντες γυναίκες που προσπαθούν να τα βγαλουν πέρα, μέχρι σκληροτράχηλες πολεμίστριες που ληστεύουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους για νερό ή τροφή. Λόγω της μοναδικότητάς του σαν άντρας, ο Yorick για να μην προκαλέσει φασαρίες ταξιδεύει μεταμφιεσμένος σαν γυναίκα, συχνά φορώντας μια αντιασφυξιογόνα μάσκα, για να καλύψει τα χαρακτηριστικά του.
Πέρνουν πολλές περιπέτειες και δυσκολίες στο δρόμο τους. Συναντούν συμμάχους που τους βοηθούν στο σκοπό τους αλλά και εχθρούς που μόλις αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει επιζώντας άντρας, θέλουν να τους σκοτώσουν. Στην συνέχεια ανακαλύπτουν ότι στο διάστημα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχουν 3 αστροναύτες από τους οποίους οι 2 είναι άντρες. Γνώστες της κατάστασης στη Γη προσπαθούν να προσγειωθούν και να μείνουν σε καραντίνα για να γλιτώσουν αυτό που αποκαλούν επιδημία.
Βασικός σκοπός του Yorick είναι να ξαναβρεθεί με την κοπέλα του, Beth που λείπει για επαγγελματικό ταξίδι στην Αυστραλία. Στο τέλος αποκαλύπτονται όλα και δίνονται εξηγήσεις για την εξαφάνιση του χρωμόσωματος Υ από τον πλανήτη. Αυτό είναι στα θετικά της ιστορίας, ότι ολοκληρώνεται και δεν αναλώνεται σε πολυλογίες και κοιλιές στο σενάριο.
Ο Brian Keller Vaughan έχει κάνει πολύ καλή δουλεία στη δόμηση της ιστορίας. Παρουσιάζει την δυσκολία της προσαρμογής της ανθρωπότητας στην απουσία του ενός φύλου. Παίρνει δηλαδή τα δυναμικά και τα αδύναμα χαρακτηριστικά του γυναικίου φύλου και στήνει το περιβάλλον της ιστορίας. Γεμάτο ανατροπές το σενάριο εξυμνεί την φιλία, τον έρωτα προς το αντίθετο αλλά και το ίδιο φύλο, την επιστήμη, την ηθική και περνάει πολλά μηνύματα για τον χαρακτήρα των ανθρώπων σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή. Είναι ένα διαφορετικό post apocalyptic story. Έχουμε συνηθίσει ο κόσμος να καταστρέφεται από ζόμπι, από καταστροφικούς πολέμους, από εισβολή εξωγήινων και από τεχνολογικά ανεπτυγμένα ρομπότ. Από έλλειψη των αρσενικών του πλανήτη όμως ποτέ. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι πρωτότυπο. Η ιστορία τελειώνει και θες να διαβάσεις και άλλο.
Μετά από πολλές προσπάθειες και συζητήσεις έχει γίνει γνωστό ότι μέσα στο 2013 θα γίνει και κινηματογραφική μεταφορά του τίτλου, αν και θα προτιμούσα να γινόταν τηλεοπτική σειρά.
Για όποιον ενδιαφέρεται η σειρά κυκλοφορεί σε 10 trade paperbacks, που το καθένα έχει 5 τεύχη ή σε 5 hardcover Deluxe Books από την Vertigo Comics.

2 σχόλια:

  1. Το συγκεκριμένο το προόριζα να είναι η επόμενή μου αγορά (αρκετά spoilers ξέβρασες στο κείμενο). Είναι όντως ελκυστικό και πρωτότυπο.
    Για πόσα τεύχη μιλάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα όσα κυκλοφόρησαν είναι 60 τεύχη.
    Προτίμησε τα trade paperbacks που είναι 10:
    1 Unmanned #1–5
    2 Cycles #6–10
    3 One Small Step #11–17
    4 Safeword #18–23
    5 Ring of Truth #24–31
    6 Girl on Girl 32–36
    7 Paper Dolls #37–42
    8 Kimono Dragons #43–48
    9 Motherland #49–54
    10 Whys and Wherefores #55–60

    ή τα hardcover Deluxe Books που είναι 5.
    1 Deluxe Book One #1–10
    2 Deluxe Book Two #11–23
    3 Deluxe Book Three #24–36
    4 Deluxe Book Four #37–48
    5 Deluxe Book Five #49–60

    ΑπάντησηΔιαγραφή