Camelot 3000

Ένας από τους πιο αγαπημένους τίλους των παιδικών μου χρόνων ήταν το Camelot 3000 που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Θυμάμαι ακόμα την στιγμή που είχε πέσει στα χέρια μου το πρώτο τεύχος της σειράς που είχε κυκλοφορήσει στην χώρα μας από τις εκδόσεις Star Comics, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80. Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει τις ιστορίες του Storm  είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε και αυτή την μεταμοντέρνα εκδοχή της Ιστορίας του βασιλιά Αρθούρου και των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης αφού κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή και από την ίδια εταιρεία.
 Η σειρά αποτελείται από δώδεκα comic book όλα και όλα, (κρίμα γιατί σίγουρα θέλαμε και άλλα) και κυκλοφόρησε κάτω από το label της DC Comics την περίοδο 1982 -1985. Το σενάριο ήταν του Mike. w.Barr και το σχέδιο του  Brian Bolland, ενός από τους κορυφαίους  Βρετανούς που εισχώρησαν την δεκαετία του 80 στην Αμερικανική βιομηχανία κόμικ και ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές κατά την γνώμη μου που πέρασαν από τις σελίδες του 2000 AD. Όσοι ξέρετε απο Judge Dredd θα καταλάβετε τι εννοώ.
 To story ξεκινάει το έτος 3000 όπου η γή βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας άγνωστης εξωγήινης απειλής. Αρχίζει να ξεδιπλώνεται με τον βασιλιά Αρθούρο να εκπληρώνει μια αρχαία προφητεία που έλεγε πως θα επέστρεφε ξανά όταν η Αγγλία τον είχε ανάγκη. Τον ξύπνησε καταλάθος από τον τάφο του που βρισκόταν κάτω από  το  Glastonbury Tor, ένας νεαρός φοιτητής αρχαιολογίας με το όνομα Tom Prentice, ο οποίος θα γίνει ακόλουθος του και αργότερα θα χριστεί ιππότης. Οι δυο τους ταξιδέυουν ως το Stonehenge όπου ελευθερώνουν τον μάγο Merlin με σκοπό να τους βοηθήσει να βρουν το μαγικό σπαθί Excalibur αλλά και να ξαναδημιουργήσουν από την  αρχή τον κύκλο των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης.  Σε αυτή την μεταμοντέρνα εκδοχή του μύθου, οι ιππότες έχουν μετενσαρκωθεί σε άλλες ζωές. Η Guinevere  είναι μια αξιωματικός του Αμερικανικού στρατού, ο Lancelot είναι βιομήχανος - φιλάνθρωπος, ο Sir Galahad είναι Samurai και ζει σύμφωνα με το νόμο του Bushido,  o Percival έχει μεταλλαχθεί γενετικά σε τέρας , ο Sir Tristan έχει μετενσαρκωθεί ως γυναίκα ενώ ο Gawain είναι ένας νοτιοαφρικανός οικογενειάρχης. Σε ότιι έχει να κάνει τώρα με τους κακούς της υπόθεσης, ο Modred δεν εμφανίζεται ως γιός της Morgan La Fey αλλά ως μπάσταρδος γιος του Αρθούρου που έχει μετενσαρκωθεί σε διεφθαρμένο διπλωμάτη των ηνωμένων εθνών . Στην εξέλιξη της ιστορίας θα φτιάξει και μια πανοπλία φτιαγμένη από το Holy Grail.. Μπορεί τώρα  να αναρωτιέστε που βρίσκεται η Morgana La Fey  σε όλα αυτά... καλύτερα θα έλεγα πως βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Με ένα Flashback στον Μεσαίωνα μαθαίνουμε πως μετά την ήττα της από τον Μέρλιν, τον Αρθούρο και τους Ιππότες του, η ψυχή της ταξίδεψε στο διάστημα ώσπου κατάφερε να ξαναζωντανέψει, και να σκλαβώσει τους κατοίκους του άγνωστου δέκατου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οδηγώντας τους ενάντια στην γη... Ο Αρθούρος και οι ιππότες ταξιδέυουν στον δέκατο πλανήτη και μετά από μία πυρηνική έκρηξη τελικά κερδίζουν.. Δεν λέω παραπάνω, ήδη είπα πολλά..
O Μύθος δεν διαφέρει και τόσο πολύ σε αυτή την φουτουριστική εκδοχή του. Μία από τις κύριες ομοιότητες για παράδειγμα  είναι η αναβίωση  του μοιραίου ερωτικού τριγώνου  Arthur - Guinevere-Lancelot .Αυτός είναι όμως και ο λόγος που έκανε αυτή την σειρά να αγαπηθεί από εκατομμύρια κόσμο και να κυκλοφορήσει  σε συλλεκτικές εκδόσεις πολύ αργότερα από το τέλος της κυκλοφορίας της. Η γνώριμη ιστορία σε όλους  με τις πράξεις ανδρείας, τον κώδικα των ιπποτών, τις ίντριγκες και την μαγεία,  συνδιάζεται άψογα με  στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.

 Μαζί με το καλογραμμένο σενάριο υπάρχει και το σχέδιο που πραγματικά αποδίδει με τεράστια επιτυχία την μυθοπλασία αυτού του τίτλου. Σπαθιά, κεριά και άλλοι συμβολισμοί που παραπέμπουν σε κάτι πιο epic fantasy,  εμφανίζονται μαζί με ακτίνες λέηζερ, ιπτάμενα αεροσκάφη και εξωγήινους  στο ίδιο καρέ χωρίς να σε ενοχλούν καθόλου.
 ΟΙ φιγούρες των ηρώων είναι τρομερά καλοδουλεμένες εκδοχές και σίγουρα αποτελούν μια πιθανή μελλοντική εκδοχή τους.Το περιβάλλον φαντάζει ρεαλιστικότατο ενώ οι σκηνές μάχης είναι πολύ εντυπωσιακές. Ο Bolland  σε αυτή την σειρά κατάφερε να σχεδιάσει χωρίς να χρησιμοποιεί περιττά στοιχεία,  μια υπέροχη εκδοχή ενός μελλοντικού camelot. Μετά από αυτή την σειρά άλλωστε το κασέ του ανέβηκε αρκετά..... Πρίν κλείσω το θέμα του σχεδιού θα πρέπει να αναφέρω πως έχει γίνει και τρομερή δουλειά και στις σκιές  απο τους Bruce Patterson, Dick Giordano, Terry Austyn  αλλά και στο χρώμα απο την καταπληκτική Tatjana Wood που δυστυχώς δεν έχει παρουσιάσει κάποιο δείγμα δουλειάς μετά το 2003.
Το Camelot 3000 είναι πραγματικά ένας τίτλος που ευχαριστιέσαι να διαβάζεις..Σε κρατάει, δεν σε κουράζει και δεν γέρνει προς ένα μέρος...Θέλω να πω πως δεν ξεχειλίζει απο κάποιο στοιχείο.. Βία, ερωτισμό, horror ή κάτι άλλο. Υπάρχει μέτρο σε όλα.  Επίσης να προσθέσω πως είναι ένας τίτλος που έστρεψε το βλέμμα της Αμερικής προς την Ευρώπη και βοήθησε αισθητά με το τρόπο του την Αγγλική σχολή κόμικ. Αξίζει να το διαβάσετε πραγματικά.

1 σχόλιο:

  1. Θυμάμαι ότι είχα απογοητευτεί επειδή ακολουθούσε τα χνάρια του original μύθου. Σκεφτόμουν πως αφού είναι remake μπορούν να αποφύγουν όλο αυτό το δράμα που πέρασαν οι αρχικοί χαρακτήρες αλλά... εις μάτην. Όλες οι προδοσίες επαναλήφθηκαν κι ο αγαπημένος μου Αρθούρος την πάτησε για ακόμα μια φορά.

    Κι αυτό ήταν στην ουσία το νόημα: Η σπειροειδής πορεία της εξέλιξης ή με απλά λόγια ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με ανάλογες θυσίες, πληγές και επιλογές.
    Αν θυμάμαι σωστά, κάτι τέτοιο υποστηρίζει και στο κλείσιμο της ιστορίας και δίνει μια άλλη διάσταση στο σκοπό που εξυπηρετεί ο Merlin.

    ΑπάντησηΔιαγραφή