Comicdom con. Athens 2013

Τέλειωσε λοιπόν και το φετινό comic convention και η ομάδα του C is for Comics  δεν έλειψε φυσικά απο εκεί, καλύπτοντας όλο το τριήμερο απ'την παρασκευή 9 Απριλίου που ξεκίνησε μέχρι την Κυριακή 11 Απριλίου που έφτασε στο τέλος του,  ανανεώνοντας το ραντεβού του για το 2014. Η γιορτή των comic οργανώθηκε με επιτυχία απ'την Comicdom Press με πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα και εμφανίσεις διεθνούς φήμης δημιουργών απ'τον χώρο των comic καθώς και πολλών αναγνωρισμένων Ελλήνων. Ας περάσουμε να δούμε τις εντυπώσεις των συντακτών μας.
Νίκος
Είχα πολλά χρόνια να παραστώ στο comic con. αφού η δουλειά μου δεν μου επέτρεπε να έχω ελεύθερο χρόνο τα π.σ.κ., αλλά φέτος καταχάρηκα που μπόρεσα να παραβρεθώ και μάλιστα όλο το 3ήμερο απ'το πρωί μέχρι το βράδυ.Ο χώρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην οδό Μασσαλίας στην Αθήνα φιλοξένησε την γιορτή των comic στους 4 ορόφους του κτιρίου της.Το κλίμα ιδιαίτερα ευχάριστο με πολλά χαμόγελα απ'όλα τα άκρως εξυπηρετικά παιδιά της διοργάνωσης.
Αν και πέρασα πολλές ώρες εκεί, δεν κατάφερα να παραστώ σε όλα τα event. Θα αναφέρω 2-3 πραγματάκια για ότι παρακολούθησα...
Όλα τα εργαστήρια ήταν καταπληκτικά!Θα σταθώ κυρίως στα μεγάλα ονόματα John Wagner, Jamie Delano, Mahmud Asrar και Matteo Scallera με τον τελευταίο να κάνει ένα ιδιαίτερο "μάθημα" πάνω στο σχέδιο μαζεύοντάς μας όλους γύρω του ενώ σχεδιάζοντας, απαντούσε τις ερωτήσεις μας.Αν τα καταφέρω θα ανεβάσω ένα μικρό βίντεο. Επίσης και το σεμινάριο των δημιουργών του ελληνικού comic "Σύνδρομο:Η αρχή είναι το Τέλος" των Η.Κατιρτζιγιανογλου και Χ.Μαρτίνη υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους νέους Έλληνες δημιουργούς.
Θα σταθώ στην μικρή αλλά πολύ όμορφη έκθεση για την ζωή και το έργο του Herge του δημιουργού του πολυαγαπημένου Tintin καθώς επίσης και στο γεμάτο ζωντάνια Cosplay του Σαββάτου.Μπράβο απο εμένα σε όλα τα παιδιά για της αμφιέσεις τους με νικήτρια την Queen Amidala...
Όλα ήταν όμορφα και πέρασα ευχάριστα,δεν μπορώ να πώ οτι βρήκα κάτι ιδιαίτερα άσχημο στην έκθεση.Ίσως κάπως ο χώρος κατα τις απογευματινές ώρες που μαζευόταν περισσότερος κόσμος ήταν κάπως στενάχωρα αλλά δέν έδωσα ιδιαίτερη σημασία.Εκεί που θα σταθώ λίγο παραπάνω είναι στον όροφο με τα Fanzines.Πιστεύω οτι θα χρειαζόταν να δοθεί στους νέους Έλληνες δημιουργούς ένας μεγαλύτερος και καλύτερος χώρος για να μπορέσουν να προβάλουν καλύτερα τις δημιουργίες τους.Κάποια στιγμή είχα την αίσθηση οτι βάδιζα στους διαδρόμους κάποιου Τ.Ε.Ι...Πάραυτα είδα πολλά αξιόλογα comic και μίλησα με αρκετά απ'τα παιδιά αλλά πιστεύω θα έπρεπε να πέσει μεγαλύτερο "spotlight" πάνω τους...Αναδείξτε λιγο παραπάνω τα ελληνικά προιόντα...
Νίκος Yatamura για το C is for Comics...Σαϊνινγκ οφ.  

Κωνσταντίνος
Χωρίς αμφιβολία  ένα τόσο σημαντικό event που προάγει την κουλτούρα της 9ης τέχνης στην Ελλάδα, μπορώ  μόνο να το επικροτήσω και να συγχαρώ τους διοργανωτές του. Μεγάλη η προσφορά τους, ειδικότερα  αν σκεφτεί κανείς την λογική της δωρεάν εισόδου. Αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει άλλο comic con με ελεύθερη είσοδος. Μόνο και μόνο για αυτό, τους δίνω τα εύσημα. Ομολογώ ευθαρσώς πως δεν μπόρεσα να δώσω το παρόν όλες τις μέρες διεξαγωγής του event αλλά από αυτό το λίγο χρόνο που βρισκόμουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση  έβγαλα θετικές εντυπώσεις. Υπήρχε ένα κλήμα γιορτής από  όλους τους παρευρισκόμενους.  Δημιουργούς, εκθέτες, επισκέπτες.
Ξεκινώντας  την καλοπροαίρετη κριτική μου θα μιλήσω για το  θέμα των Fanzines. Νέοι Έλληνες δημιουργοί που προσπαθούν να παρουσιάσουν την δουλειά τους, χρειάζονται μια παραπάνω προβολή  από το να τους δοθεί ένας τέτοιος χώρος να εκθέσουν την δουλειά τους. Ο επάνω όροφος θα μπορούσε κάλλιστα  να ειναι ενα απλό  bazaar  αδιάφορου θέματος ,έτσι όπως ήταν κολλημένα τα τραπεζάκια των εκθετών το ένα πάνω στο άλλο. Αισθάνομαι πως εκεί είναι η ουσία και το μέλλον των κομικς στην Ελλάδα και  πως αξίζουν κάτι παραπάνω αυτές οι προσπάθειες, εκτός αν έχουμε σκοπό να  ασχολούμαστε και να εμπορευόμαστε μόνο τίτλους του εξωτερικού για πάντα.
 Επίσης θα ήταν πολύ καλή κίνηση οι εκθέτες που αποσκοπούσαν στην εμπορική κίνηση των περιπτέρων τους να είχαν και κάποιες προσφορές σε τιμές γνωριμίας , χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είχαν αρκετές προσφορές. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, πόσοι απο εσάς φύγατε με λιγότερα πράγματα από όσα θέλατε ; Καλύτερες τιμές σημαίνει πιο ικανοποιημένους πελάτες και περισσότερους πελάτες στο μέλλον. Δώσε στο άλλον κίνητρο να αγοράσει ενα comic book να του μπεί το μικρόβιο και μετά θα γίνει μόνιμος πελάτης σου....
 Σε ότι αφορά τον φιλόξενο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, υπήρξαν φορές που μου φάνηκε μικρός απο τον συνωστισμό του κόσμου. Προσωπικά δεν με πείραξε και πιστεύω και αρκετούς άλλους comic lovers που είχαν το μυαλό τους στα εκθέματα, συζητούσαν με τους δημιουργούς ή έβγαζαν φωτογραφίες με  τους αξιόλογους cosplayers. Αλλά γονείς με μικρά παιδιά η επισκέπτες που έχουν επιδερμική  επαφή με τα κόμικς και τα γνωρίζουν τώρα, απο τα σχόλια που άκουσα, τους εμπόδισε  να περάσουν παραπάνω χρόνο στην έκθεση. Αυτό μου γέννησε την  ερώτηση αν  η έκθεση έχει σκοπό να απευθυνθεί μόνο σε πωρωμένους κομιξάκιδες  σαν και εμάς ή στοχεύει κάθε χρόνο να γνωρίσει έστω και σε μία μικρή μερίδα του κόσμου τα κόμικς και την κουλτούρα τους.
Επαναλαμβάνω πως η κριτική μου είναι καλοπροαίρετη και δηλώνω πως δεν εστιάζω στα αρνητικά σημεία παρα μόνο σαν πρόταση που μπορεί να δώσει ιδέες για καλύτερο αποτέλεσμα στο μέλλον και να μεγαλώσει τον αριθμό των Ελλήνων που αγαπάνε τα κόμικς. 
Κλείνοντας θα πω απλά πως πέρασα καλά στο Comicdom.con,  ξεπαραδιάστηκα και το διασκέδασα απο καρδιάς. Να ευχηθώ κάθε χρόνο να έχουμε πάντα τέτοια και ακόμα καλύτερα.


Παναγιώτης
Σαν τακτικός επισκέπτης της ετήσιας έκθεσης κόμικ στην Ελλάδα, έτσι και εφέτος ανέβηκα την οδό Μασσαλίας όπου τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μέρος ένα γεγονός όπου χαροποιεί κάθε geek με τα κόμικ. Είναι ένα γεγονός όπου θα βάλεις το t-shirt σου με τον σούπερ-ήρωα, θα μιλήσεις για καινούργιες κυκλοφορίες, θα σχολιάσεις την καινούργια blockbuster ταινία με τον Iron Man, θα γνωρίσεις αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες και θα έχεις την ευκαιρία να αγοράσεις τα έργα τους.
Είναι το μέρος όπου, χωρίς να είναι απόκριες, θα δεις απίθανες στολές και θα θαυμάσεις τα παιδιά που έκατσαν, αχολήθηκαν και έφτιαξαν από το μηδέν κοστούμια που βλέπεις μόνο στις ταινίες, στα κόμικς ή στα βιντεοπαιχνίδια που σου έχουν φάει την ζωή. Το περίφημο cosplay που κάθε χρονιά γίνεται όλο και καλύτερο αποκτά περισσότερους φαν και πραγματικά οι νικητές του διαγωνισμού είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με το "άθλημα".
Τα κόμικς, όλων των ειδών, κυρίως από Αμερική και Ευρώπη ήταν σε κάθε γωνιά της έκθεσης. Αν είχες υπομονή και όρεξη μπορούσες να βρεις αρκετές προσφορές ή ακόμα και σπάνια τεύχη για να συμπληρώσεις την συλλογή σου. Graphic novels, ξεχωριστά τεύχη, πακέτα ιστοριών ήταν στα ράφια και σου θύμιζαν ότι έπρεπε να πάρεις περισσότερα χρήματα πριν φύγεις από το σπίτι. Μακάρι να μπορούσαμε να τα πάρουμε όλα. Ο πολύς κόσμος όμως και η στενότητα του χώρου δεν σε άφηναν να τα δεις με την ησυχία σου.
Οι αυτοεκδόσεις με τα fanzines που ήταν στον 3ο όροφο θα μπορούσαν να είχαν οργανωθεί καλύτερα. Όπως ήταν στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, ήταν αδύνατο να καταλάβεις ποιός είχε τι. Υπήρχαν πολύ καλές δουλειές αλλά τις έχανες στο πλήθος. Αν υπήρχε κάποιο σταντ με πληροφορίες για την υπόθεση ή το έργο του κάθε κόμικ θα ήταν ευκολότερη η επιλογή.
Σε πολύ καλύτερη μοίρα ήταν οι πιο γνωστοί Έλληνες δημιουργοί που ήταν σε σταντ εκδόσεων του 2ου ορόφου όπου και μαζευόταν η πλοιοψηφία του κόσμου. Επίσης αξιόλογα τα κόμικ τους που τα περισσότερα δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα του εξωτερικού. Κατά την γνώμη μου φάνηκαν ακριβούτσικα τα 8-10 ευρώ, με την έκπτωση, που κόστιζαν, αλλά αυτό είναι θέμα της εκδοτικής πολλές φορές και όχι του δημιουργού. Με χαροποιεί που υπάρχουν Έλληνες που δημιουργούν πολύ καλά κόμικ και μακάρι να βγαίνουν συνεχώς κι άλλοι.
Ξεχωριστή θέση είχε και η έκθεση στον Herge, δημιουργού του Τεν Τεν, ο οποίος είναι αγαπημένος παιδικός ήρωας. 
Στα θετικά της φετινής έκθεσης θα έβαζα τα πολλά και καλά κόμικς όπως πάντα, το καλύτερο κάθε χρονιά cosplay και οι καλεσμένοι με τα χρήσιμα workshop τους.
Στα αρνητικά θα είχα τον χώρο όπου είναι μικρός για τον πολύ κόσμο που μαζεύει κάθε χρονιά, την έλλειψη action figures όπου ήταν λιγότερες από πέρισυ και τις αυτοεκδόσεις όπου μπορούσε να τους δινόταν περισσότερη προσοχή. (Ακόμα θα έβαζα και την χαμένη μου ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον John Wagner του οποίου το έργο θαυμάζω.)
Και του χρόνου εκεί θα είμαστε και μακάρι να είναι ακόμα καλύτερα. 

Αλέξης


Για 2η συνεχή χρονιά είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ στο comicdom. Στον ίδιο χώρο (και μάλλον αντίστοιχο χρόνο).

Να ξεκαθαρίσω κάτι: οι εκθέσεις παύλα εκδηλώσεις παύλα πανηγύρια μ’ αρέσουν flat. Σ’ έναν επίπεδο χώρο, να πετάγεσαι από το ένα περίπτερο στο άλλο, να τη βλέπεις απ’ άκρη σ’άκρη. Σε ορόφους όχι. Χάνει τη μισή μαγεία της. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί έχει επιλεχτεί ο συγκεκριμένος χώρος πέρα από το ότι είναι στο κέντρο. Δεδομένου του χώρου, οι συμμετέχοντες κι οι επισκέπτες έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.
 Στριμωγμένα κατά κάποιο τρόπο, η αφθονία (για τα ελληνικά δεδομένα) ήταν εμφανής. Είδα πολλές καινούργιες κυκλοφορίες, πολλά (όλα;) τα παλιά comic που αγάπησα κι απέκτησα κατά καιρούς καθώς και συλλεκτικές κυκλοφορίες διαθέσιμες για αγορά. Λιγότερες φιγούρες από τις προσδοκίες μας αλλά αρκετές για το χώρο που φιλοξενήθηκαν.
Η έκθεση είχε μια τάση να ακολουθεί την αμερικάνικη συνταγή – χωρίς αυτό να σημαίνει καλό ή κακό. Θυμάμαι που έκραζα τα nerds στα videos που συνοστίζονταν μπροστά από ένα τραπέζι έτσι ώστε να αποκτήσουν σε μια κόπια τους την υπογραφή του τάδε συγγραφέα/σχεδιαστή/δημιουργού αλλά, god knows, έκανα σα δεκαεξάχρονη μπάρμπι στο πάρτι ενηλικίωσης όταν ο Δερβενιώτης, χαμογελαστός έφτιαξε ένα σκίτσο με την υπογραφή του στην τελευταία κυκλοφορία του που “βούτηξα” ν’ αγοράσω μη και δεν προλάβω...
Και το cosplay. Αν με ρώταγες παλιότερα θα ισχυριζόμουν (με ύφος) ότι δε χρειάζεται – πρώτα η ποιότητα κι η αφθονία. Αλλά χάρηκα πραγματικά όλα τα τιμημένα αρρωστάκια που έκατσαν κι έφτιαξαν τη στολή του αγαπημένου τους ήρωα/ηρωίδας ή δημιούργησαν μια μίνι αναβίωση της αγαπημένης τους σειράς. Ειλικρινά μπράβο στα παιδιά, έδωσαν πολύ χρώμα στην εκδήλωση κι έκαναν το geek να ξεπηδήσει από μέσα μας με χαμόγελο. Κι αν δεν τα δεις αυτά σε Con, που αλλού μπορείς να τα πετύχεις.
Οι προσφορές επίσης ήταν παρούσες. Για να είμαστε ειλικρινείς, η τιμή των comics, τουλάχιστον για μια ελλάδα μέσω κρίσης, είναι τραβηγμένη ως απαράδεκτη. Ναι είμαστε άρρωστοι αλλά (σε σας μιλάω, distributors) αν η τιμή είναι εξωφρενική, θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο στις πωλήσεις; στη διάδοση; στο κόλλημά μας; Πουθενά.
Ας είναι καλά λοιπόν αυτοί που εφάρμοσαν “τιμές έκθεσης”, ακόμα και σε νέες κυκλοφορίες και προμηθευτήκαμε υλικό με εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 10 έως 50 %.

Nice guys. Και του χρόνου σε μεγαλύτερη άπλα να γουστάρουμε περισσότερο.

 

Μπορείτε να δείτε παρακάτω και κάποιες φωτογραφίες απο την έκθεση.


H Φιλόξενη γραμματεία
Κόμικς & Action Figures
Απο την  πολύ καλά μελετημένη έκθεση  του Herge

Ο Herge και η 9η τέχνη
Matteo's Scalera  Workshop
Matteo's Scalera Workshop part II
Ο Iron Man και ο Japan Lover - ειδικός στα Anime συντάκτης μας, Νίκος Yatamura Κωσταράς
Κόμικς - Κόμικς -Κόμικς !!!!!
Το πρώτο βραβειο στον διαγωνισμο Cosplay : Queen Amidala !



 Ο Κορυφαίος John Wagner. Kάποιοι απο τους συντάκτες πήραν και αυτόγραφο....




   
Για το κλείσιμο αυτού του post σας έχουμε ένα πολύ ωραίο video :Matteo Scalera at work...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου