Iron Man

I am Iron Man ..... νομίζω πως η ιδανική εισαγωγή για τον χαρακτήρα που θα σας παρουσιάσω σήμερα, είναι to intro του γνωστού κομματιού των Black Sabbath . Για αυτό και στην κινηματογραφική μεταφορά του το ακούσαμε ουκ ολίγες φορές. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να το ανεβάσω σε αυτό το άρθρο, το πιάσατε το νόημα..
Τα ράσα λένε δεν κάνουν τον παπά αλλά σίγουρα μια αρματωσία υψηλής τεχνολογίας που σου δίνει ικανότητες υπεράνθρωπου, κάνει τον Iron Man.  



Ο σιδεράνθρωπος της Marvel Comics  δημιουργήθηκε από μια ιδέα  του παν μέγιστου Stan Lee που στην συνέχεια αναπτύχθηκε από  τον αδερφό του και  σεναριογράφο Larry Lieber.  Το σχέδιο είναι του Don Heck και του Jack Kirby. Μια δημιουργική ομάδα που στην ουσία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της λεγόμενης Silver Age of Comics. Πως να μην κάνει τεράστια επιτυχία μετά αυτός ο χαρακτήρας;

Εκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Tales of Suspense # 39 τον Μάρτιο του 1963. Ένας τίτλος ο οποίος στην ουσία ήταν μια ανθολογία απο ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και υπερφυσικού. Εκεί μέσα σε λίγες σελίδες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Antony Stark . Ένας  πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ,εφευρέτης και κατασκευαστής στον τομέα των εξοπλισμών  έκανε ένα ταξίδι που θα άλλαζε την ζωή του για πάντα. Εκτελώντας μια μυστική κυβερνητική αποστολή  στο Βιετνάμ, είχε την ατυχία να πατήσει μια νάρκη. Οι βιετκόνγκ τον έπιασαν και τον υποχρέωσαν να δουλέψει για αυτούς κατασκευάζοντας ένα υπέρ όπλο. Με την βοήθεια ενός βιετναμέζου επιστήμονα με το όνομα Γινσέν, που ήταν και αυτός κρατούμενος, κατάφερε να φτιάξει αντί για το υπέρ όπλο που ήθελαν οι Βιετκόνγκ μια σούπερ -πανοπλία. Αυτή η πανοπλία  προστάτευε το τραυματισμένο από τα θραύσματα της νάρκης κορμί του και υποβοηθούσε την καρδιά του με την  βοήθεια μιας μπαταρίας. Αυτή την πανοπλία χρησιμοποίησε για να δραπετεύσει από την φυλακή του αλλά δεν κατάφερε να σώσει τον Γινσεν, ο οποίος πέθανε κατά την διάρκεια της απόδρασης. Γυρνώντας στα πάτρια εδάφη, τίποτα πια δεν  ήταν ίδιο στην ζωή του. Με την βοήθεια της στολής έγινε ένας Super Hero.

Κύριο χαρακτηριστικό του Iron Man είναι πάντα η στολή του. Στην πρώτη του εμφάνιση είχε χρώμα γκρι μεταλλικό και έμοιαζε με τον τενεκεδάνθρωπο από τον μάγο του Οζ. Στο τεύχος 40 που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1963 έγινε κατακόκκινη ενώ στο τεύχος 40 που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1963, ο Steve Ditko, του έδωσε την γνωστή σε όλους χρυσοκόκκινη εμφάνιση του. Με την πορεία του χρόνου η πανοπλία άλλαζε και αποκτούσε  χάι τεκ προδιαγραφές που συμβάδιζαν αλλά και ξεπερνούσαν την τεχνολογία της εποχής. Αμυντικά και επιθετικά συστήματα που έδιναν την ικανότητα σε αυτόν που την φορούσε να κάνει σχεδόν τα πάντα.  Σε κάποιες από αυτές τις απεικονίσεις άλλαζαν και οι δυνάμεις του αλλά οι βασικές όπως Superhuman Strenght, Supersonic flight, energy repulsors ,life support  κ.α δεν έλειπαν ποτέ. Επίσης η πανοπλία από μία έγιναν πολλές. Κάθε μία σχεδιασμένη για συγκεκριμένες συνθήκες, πχ. διάστημα, βυθός κ.α.


Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές -ιστορίες για τον Iron Man αλλά υπάρχουν και για τον Tony Stark. Σε κάποια από αυτές( δεκαετία του 70) έγινε αλκοολικός, έχασε την περιουσία του και κοιμόταν στους δρόμους..Μετά την αναβίωση όμως που έγινε σχεδόν σε όλους τους ήρωες της Marvel την δεκαετία του 90, κατάφερε να ξαναβρεί τον εαυτό του, να πάρει πίσω την εταιρεία του και από τότε ο χαρακτήρας του περιγράφεται επιτυχημένα λέγοντας : Playboy -  millionaire- philanthropist.
Ο Iron Man είναι ένα από τα  βασικά κομμάτια της μυθοπλασίας της Marvel αφού εκτός από την ομώνυμη σειρά του, έχει εμφανιστεί και σε πολλές άλλες σειρές σαν μέλος ομάδων όπως : The Avengers, West Coast Avengers, S.H.I.E.L.D, Guardian of the Galaxy κ.α.
Παράλληλα έχει παρουσιαστεί μέσα απο πολλές άλλες σειρές όπως : 1602, Age of Apocalypse, Bullet Points, Earth X, House of M, Iron Maniac, Iron Man noir, Marvel adventures, Marvel zombies κ.α

Εκτός από τα κόμικ, έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση με την μορφή animation. Πρώτη του εμφάνιση στην μικρή οθόνη ήταν το 1966 σε δικιά του σειρά , ενώ το 1981 εμφανίστηκε στην σειρά Spider man and his amazing friends. To 1990 απέκτησε και πάλι δικιά του animation σειρά ενώ εμφανιζόταν και στην animation σειρά των fantastic four που παιζόταν την ίδια εποχή. Το 2009 στην animation σειρά Iron Man : Armored adventures εμφανιζόταν μαζί με πολλούς άλλους χαρακτήρες ως teenager. Τον Οκτώμβριο του 2010 ξεκίνησε μια συνεργασία μεταξύ της Marvel Animation και της Madhouse που είχε σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει  μια anime japan style σειρά. Το story μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι του Tony Stark στην Ιαπωνία, οπού εκεί συναντά πολλές περιπέτειες...
 Δεν νομίζω πως χρειάζεται να μιλήσω για την εμπορικότητα αυτού του χαρακτήρα και τα εκατομμύρια έσοδα που έχει χαρίσει στους κατόχους των εμπορικών του δικαιωμάτων όλες αυτές τις δεκαετίες.. Πετυχημένος χαρακτήρας για την αμερικανική βιομηχανία των κόμικς σημαίνει και πετυχημένο προιόν.Εκτός από τηλεοπτικές animation σειρές ,Τ- Shirt, προιόντα σχεδόν κάθε μορφής , έχει εμφανιστεί και αρκετές φορές σε τίτλους Video games είτε σαν Iron Man είτε σαν War Machine.

To 2008 έγινε και η πρώτη του κινηματογραφική μεταφορά (απόλυτα επιτυχημένη κατά την γνώμη μου)  με σκηνοθέτη τον John Favreau  και πρωταγωνιστή τον Robert Downey Jr που απέδωσε καταπληκτικά τον Tony Stark. Για την μεταφορά αυτή,  θα έχουμε στο C is for Comics  στο μέλλον ένα ξεχωριστό  άρθρο. Το 2010 κυκλοφόρησε η συνέχεια της Live action movie εκδοχής του με το Iron Man 2 ενώ περιμένουμε μέσα στο έτος και το Iron Man 3 ελπίζοντας να είναι καλύτερο απο το 2.....

Μεγάλο κεφάλαιο στην Ιστορία των Super Hero κόμικ αυτός ο χαρακτήρας. Αιχμή του δόρατος για την Marvel αλλά και παράγοντας για την επιρροή των Αμερικανικών κόμικ σε όλο τον κόσμο. Να του ευχηθώ σιδερένιος και μην σταματήσει  για πολλές δεκαετίες ακόμα να έχει την δημοτικότητα που έχει μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου