Marvels

Υπάρχουν κάποια κόμικς στη συλλογή μου που μπορώ να τα διαβάζω συνέχεια και με το πέρασμα του χρόνου μου φαίνονται όλο και καλύτερα. Είναι από αυτά που λέμε ότι τα παίρνεις στο ερημικό αυτό νησί. Είναι αυτά που έχουν την θέση τους στο Τop 10 των αγαπημένων τευχών. Είναι αυτά που θα σώσεις πρώτα αν η συλλογή πιάσει φωτιά. (Εντάξει το τελευταίο παραήταν).
Τέλος πάντων ένα από τα αγαπημένα μου κόμικ είναι το Marvels. Το αγόρασα όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1994 από την Marvel Comics και πριν ακόμα το διαβάσω μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Καταρχήν ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με σχέδιο του Alex Ross. Ο Ross ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα και φαινόταν ότι η καριέρα του θα απογειωνόταν μετά το Marvels. Όπως και έγινε. Το μοναδικό του στυλ που ανακατεύει ζωγραφική με εικονογράφιση ήταν κάτι καινούργιο στα κόμικ και όμως καθιερώθηκε και αν γνωρίζω καλά δεν υπάρχει κανείς ίδιος με αυτόν. Επίσης είχα διαβάσει στα διάφορα reviews ότι το σενάριο θα αφορούσε την ιστορία των ηρώων στο σύμπαν της Marvel. Τι πιο ωραίο από αυτό; Σαν ένας οδηγός στον κόσμο των ηπερηρώων.
Υπεύθυνος για το σενάριο ήταν ο Kurt Busiek ο οποίος είχε ασχοληθεί με πάρα πολλούς ήρωες όπως οι Avengers, Aquaman, Green Latern, Superman, Conan, X-Men και άλλοι. Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο από το 1939 μέχρι το 1974 και  αφορούσε, όπως προαναφέραμε, το σύμπαν της Marvel αλλά από τα μάτια ενός freelancer φωτογράφου του Phil Sheldon. Βάζοντας έναν φωτογράφο ο Kurt Busiek θέλησε να μας δείξει την γνώμη του καθημερινού ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με κάτι νέο για την εποχή της δεκαετίας του 30, όπως ήταν οι σούπερ ήρωες.
Χωρίζεται σε 4 τεύχη και το καθένα από αυτά καταπιάνεται με τα σημαντικότερα γεγονότα και σούπερ ήρωες που κυκλοφόρησαν στα κόμικς της Marvel. Έτσι ξεκινώντας στις αρχές του 1939 γνωρίζουμε τον νεαρό φωτογράφο Phil Sheldon που δουλειά του είναι να βγάζει φωτογραφίες και να βρίσκεται πάντα μπροστά στα γεγονότα, πριν από τους άλλους. Είναι εκεί όταν ο επιστήμονας Phineas Horton κατασκευάζει ένα ανδροειδές που πιάνει φωτιά και δημιουργεί τον πρώτο Human Torch. Όταν αυτός το σκάει και θεωρείται απειλή για την κοινωνία εμφανίζεται ο Namor, o Sub- Mariner και τον αντιμετωπίζει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος γνωρίζει σιγά σιγά τους υπερήρωες.
Μέσα από τις φωτογραφίες του ο Phil δίνει στους αναγνώστες του τροφή για να τους κριτικάρουν και οι υπόλοιποι βλέπουμε με το πέρασμα των χρόνων την γνώμη του κοινού για τους ήρωες με μάσκα και στολή. Ξεσπά ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και γνωρίζουμε τον Captain America και τον Bucky που πολεμούν τους Ναζί.
Μετά στα μέσα του 60 βλέπουμε την γέννηση ομάδων όπως οι Fantastic Four και οι Avengers που ο κόσμος τους βλέπει σαν ήρωες. Αντιθέτως τους X-Men τους αντιμετωπίζουν σαν το διαφορετικό και εδώ η αναφορές στο ρατσισμό που επικρατούσε στην Αμερική του 60 είναι παραπάνω από εμφανής.
Ο Iron Man, o Spiderman, η απειλή του Galactus, η εμφάνιση του Silver Surfer, όλα εμφανίζονται στο φακό του Phil Sheldon που τα αποθανατίζει και μας περνάει στην δεκαετία του 70. Τότε ο Phil κυκλοφορεί τις καλύτερες φωτογραφίες του σε ένα βιβλίο που το ονομάζει Marvels με σκοπό να δείξει στο κοινό ότι οι ήρωες δεν είναι όλοι κακοί, αλλά ο κόσμος δεν τους συμπαθεί και έχει αμφιβολίες γι'αυτούς.
To Marvels είναι ένα από τα καλύτερα κόμικ που έχω διαβάσει για 2 λόγους. Είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία με λεπτομέρειες για τα σημαντικότερα γεγονότα της Marvel και για το πως κάθε γεγονός που συνέβη, είχε άμεση επίδραση με κάποιο άλλο. Ο άλλος λόγος είναι το σχέδιο του Ross. Είναι τέχνη να βλέπεις τα μολύβια και τα μελάνια να εξελίσσονται σε ζωγραφική. Και όλα αυτά σε ένα κόμικ.

3 σχόλια:

  1. Και που το βρίσκει κανείς αυτό?
    Είναι απαραίτητο για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Χωρίς αυτό, η μόνη λύση για σφαιρική ενημέρωση είναι να αφιερώσουν κάποιες σχολικές ώρες τη βδομάδα και να δίνουν κανονικά εξετάσεις στο τέλος κάθε τριμήνου. Είναι εξαιρετικά μεγάλη η ύλη για να καλυφθεί.
    (Δε γνώριζα την ύπαρξή του...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρώτο marvels το είχα διαβάσει ένα καλοκαίρι στις διακοπές όταν "σκόνταψα" πάνω του σε ένα πρακτορείο Αγγλικού Τύπου στην Κω(!).Το βρήκα εξαιρετικό γιατί όπως ανέφερες έδειχνε την εμφάνιση των ηρώων της marvel μέσα απ΄τα μάτια ενός φωτογράφου/δημοσιογράφου με περισσότερο ρεαλισμό στα σχέδια πράγμα που το κάνει ξεχωριστό.Ωραιο Review φίλτατε και συμφωνώ και με τον Tiefling στα ανωτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι κάποια κόμικς που πρέπει όλοι να αποκτήσουν και να διαβάσουν.
    Πρέπει να βγει με λαμπάδα να το παιρνουν στα παιδιά το Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή