Top 5 famous Hindi Comic Characters

Μια χώρα που έχει τεράστιο πληθυσμό,  τεράστια βιομηχανία μουσικής και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κινηματογράφου στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να μην έχει και βιομηχανία κόμικ. Αν και η Ινδική βιομηχανία  κόμικ δεν είναι τόσο γνωστή  (στην χώρα μας σχεδόν καθόλου) ,αλλά ούτε και τόσο παλιά όπως η Αμερικανική και η Ιαπωνική, κατάφερε να δημιουργηθεί, να ακμάσει, να παρακμάσει και να επιβιώσει ως τις μέρες μας παρακαλώ. Έζησε χρυσές δεκαετίες όπως το 70, το 80 και το 90 όπου γεννήθηκαν εταιρίες όπως η Raj Comics, Amar chitra Katha, Diamond Comics, Champak κ.α. 


Εταιρείες μέσα από τις οποίες σχεδιαστές όπως οι Anant Pai, Pran Kumar και  Aabid Surti δημιούργησαν - παρουσίασαν χαρακτήρες που έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια κόσμο και έχουν γαλουχήσει γενιές και γενιές. Σήμερα λοιπόν θα κάνω την προσπάθεια να σας συστήσω τους πιο δημοφιλής από αυτούς.Μην πάει το μυαλό σας σε αισθητική Bollywood. Αν και σίγουρα υπάρχουν χαρακτήρες που ξεχειλίζουν από αυτή την αισθητική, εγώ επέλεξα τους πιο γνωστούς που είναι σίγουρα επηρεασμένοι από τα Αμερικανικά και τα Ευρωπαϊκά κόμικς.

Νο 5 : Billoo
Ο σχεδιαστής Pran Kumar Sharma δημιούργησε το 1973 τον χαρακτήρα με το όνομα Billoo, θέλοντας να αποδώσει στο χαρτί μια φιγούρα αξιαγάπητη για κάθε Ινδό. Ο Billoo παρ'όλο τον εκμοντερνισμό της Ινδίας ακόμα και σήμερα μπορεί  να θεωρηθεί πρότυπο ενός νεαρού Ινδού.Μάλλον έβλεπε μπροστά ο καλλιτέχνης.Σαν χαρακτήρας είνα σκανδαλιάρης  και μεγάλο πειραχτήρι για όλους τους φίλους  και τους γύρω του.Καλόψυχος και αστείος .Με μαλλιά που καλύπτουν τα μάτια του και μοντέρνα ρούχα, έχει πέραση στα κορίτσια αν και δεν τον λες  καρδιοκατακτητή, όπως τον γνωστό χαρακτήρα Archie, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Sharma. Έχει ένα μικρό σκυλάκι με το όνομα Moti και μαζί με την παρέα - συμμορία του, λατρεύει να κάνει βόλτεςς στους δρόμους και να παίζει κρίκετ.Εκδόθηκε από την Diamond Comics και είναι ένας από τους πιο εμπορικούς της τίτλους.
 Νο 4 :Doga
Ο Doga είναι ένας από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες της Raj Comics (εταιρεία με κύρια θεματολογία τους Super Hero) και ο μόνος αντι ήρωας. Είναι αγαπητός κυρίως από πιο ενήλικο- ώριμο κοινό και αυτό γιατί τα τεύχη του περιλαμβάνουν ιστορίες εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα και πρόσωπα, δίνοντας έτσι στην σειρά ένα ύφος πιο ρεαλιστικό και καθόλου φανταστικό.  Ο Suraj ( όπως είναι και το κανονικό όνομα του χαρακτήρα) δεν γνώρισε ποτέ τους γονείς του. Τον μάζεψε όταν ήταν βρέφος από κάποιο σκουπιδοτενεκέ ο Dacoit , ένας σκατόψυχος εγκληματίας. Του φερόταν σαν σκύλο και τον αποκαλούσε έτσι. Όλα αυτά τα χρόνια που  ήταν μαζί του ο Suraj τον οδήγησαν στο να γίνει ψυχοπαθής.Στο τέλος κατάφερε να ξεφύγει και να βρει καταφύγιο στο πρόσωπο του Adrak Chacha και των αδερφών του. Μαζί τους η ζωή του, πήρε άλλη τροπή καθώς του επέτρεψαν να κοιμάται και να γυμνάζεται στο γυμναστήριο τους και του δίδαξαν πυγμαχία, πολεμικές τέχνες και σκοποβολή. Ένα από τα μέλη του γυμναστηρίου όμως με το όνομα Kilota ( μην γελάτε - στην Ινδία  μάλλον αυτή η λέξη δεν παραπέμπει σε  γυναικεία εσώρουχα) σκοτώνει τον Chacha και τα αδέρφια του για λεφτά. Έτσι ο Suraj φόρεσε μια μάσκα σκύλου και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα νέα του προσόντα για να διώξει την κακία από τον κόσμο, σκοτώνοντας πρώτα τον Kilota.... 
Προτιμάει να χτυπάει το κακό στην ρίζα του και όχι να βρίσκει λύσεις για αυτό και δεν πιστεύει σε νόμους και κανόνες. Η σειρά έχει αρκετή βία για τα Ινδικά δεδομένα και για αυτό έχει πάρει και αρκετά αρνητικά σχόλια. Είναι δημιούργημα των Tarun Kumar Wahi, Sanjay Gupta και Manu. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992 . Ο Doga είναι και ο μοναδικός Ινδός Super hero που έχει πουλήσει τα δικαιώματα του για κινηματογραφική μεταφορά.

Νο 3 :Super Comando Dhruva
Τον Απρίλιο του 1987 ο σχεδιαστής και σεναριογράφος Anupam Sinha παρουσίασε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, έναν  super hero χαρακτήρα που δημιούργησε,  μέσα από το περιοδικό GENL #74 της Raj Comics. To  όνομα του είναι Super Comando Dhruna αν και είναι γνωστός και ως Captain Dhruva ή σκέτο Dhruva. Αυτός ο χαρακτήρας με την κίτρινη και μπλε- μωβ στολή έμελλε να γίνει ένας από τους πιο διάσημους χαρακτήρες κόμικ στην Ινδία. Ο Dhruva Mehra  όπως είναι το πραγματικό του όνομα, μεγάλωσε μέσα σε τσίρκο, με γονείς ακροβάτες.Εκεί εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές τέχνες, στην επικοινωνία με τα ζώα και έγινε ένας από τους καλύτερους και πιο παράτολμους ακροβάτες στον κόσμο. Όταν οι γονείς του δολοφονήθηκαν αποφάσισε να γίνει τιμωρός του εγκλήματος...χμμμ, κάτι μου θυμίζει εμένα αυτό. Δεν έχει υπερδυνάμεις αλλά χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του, την ικανότητα του ως ντετέκτιβ, τις επιστημονικές του γνώσεις, πολεμικές τέχνες, ακροβατικά κόλπα και μια ζώνη (utility belt) για να νικήσει τους αντιπάλους του.χμμμμ... και πάλι κάτι μου θυμίζει αυτό..εσάς ;
Το αστέρι που βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης του είναι το σήμα κατατεθέν του ενώ στο σύνολο της δημιουργίας του είναι ιδανικό παράδειγμα των Ινδών Super hero.Έντονες επιρροές από άλλες χώρες με μια πρόσμιξη Ινδικής κουλτούρας και μυθοπλασίας.
 Η ιδιαιτερότητα αυτού του χαρακτήρα είναι πως δεν έχει  alter ego. Καμία δεύτερη και κρυφή ταυτότητα..   Όπως επίσης και καθόλου προσωπική ζωή...  Comando   σκέτο ο φίλος μας.


Νο 2 :Nagraj
Ο Nagraj ή κατά την Ινδική διάλεκτο Devanagari - o Βασιλιάς φίδι, είναι  ο υπερ ήρωας της Raj comics με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και απήχηση στην Ινδία.Είναι επίσης ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τίτλος με Super Hero  που εκδόθηκε ποτέ στην Ινδία. Απο τα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν δημιουργήθηκε από τον Sanjay Gupta  μέχρι και σήμερα, αν και έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και σε σχέδιο και σε σενάριο δεν έχει σταματήσει να αριθμεί εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες. Αν αναλογιστεί κανείς πως παρ'όλο που η κόμικ κουλτούρα στην Ινδία έχει μειωθεί και υποβαθμιστεί αλλά αυτός ο ήρωας δεν έχει πέσει παρά ελάχιστα σε πωλήσεις, μπορεί να καταλάβει και το μέγεθος της δημοτικότητας του. Και παγκοσμίως αν δεν κάνω  λάθος είναι ένας απο τους  ήρωες με τα περισσότερα Search στο Internet.
Σε ότι αφορά το Story και το Origin του, για να μην γίνω κουραστικός μιας και είναι έπος ολόκληρο, θα προσπαθήσω να το πω εν τάχυ.Ο Θεός Deva χάρισε ένα παιδί στον βασιλιά και στην βασίλισσα του Takshaknagar εεπειδή δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί. Ο αδερφός του βασιλιά όμως που ήθελε να είναι ο μοναδικός διάδοχος του θρόνου, πρόσβαλε τον ερπετόμορφο θεό και έτσι αυτός δηλητηρίασε την βασίλισσα. Αυτή πέθανε και έτσι νόμιζαν και για το παιδί που γεννήθηκε μπλε ...για αυτό και το έβαλαν σε ένα καλάθι και το έριξαν στο ποτάμι. Εκεί το βρήκε ο καθηγητής  Nagmani, που ανακάλυψε πως το παιδί αντί για λευκά αιμοσφαίρια έχει μικροσκοπικά φίδια. Αυτά τα φίδια του έδιναν τεράστια ικανότητα επούλωσης, ευλυγισία και τον έκαναν τρομερά δηλητηριώδη. Ο Nagmani τον μεγάλωσε με σκοπό να γίνει μια μηχανή καταστροφής κάτω από τις οδηγίες του, αλλά στην πορεία ο Nagraj αποφάσισε να υπερασπίζεται το καλό. Αργότερα έμαθε επίσης να καλεί - χρησιμοποιεί και τα φίδια που έχει στο σωμα του, πότε σαν σχοινιά, θυλιές, αλεξίπτωτα κ.α όπως επίσης και την μαγεία που κρύβει μέσα του. Κορυφαίο είναι το δάγκωμα του, αφού ότιδήποτε δαγκώσει λιώνει σε 2 δευτερόλεπτα..


Νο 1: Chacha Chaudary and Sabu
Και φτάσαμε στο νούμερο ένα οπού  συναντάμε το ντουέτο των Chacha Chaudary και Sabu. Δημιουργήθηκαν το 1971 από την πένα του μεγαλύτερου ίσως Ινδού κομίστα, Pran Kumar Sharma. Σχεδιάστηκε για το περιοδικό lotpot αλλά σύντομα εμφανίστηκε και σε άλλα περιοδικά ενώ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση σε σειρά κινουμένων σχεδίων με την φωνή του γνωστού ηθοποιού του Bollywood , Raghuvir Yadav. Έχει πουλήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια τεύχη και έχει μεταφραστεί σε 10 Ινδικές διαλέκτους και στα Αγγλικά.  Ο Chacha Chaudary είναι ένας σοφός και πανέξυπνος ηλικιωμένος κάπου στα 60, μεσοαστικής τάξης. Η λέξη Chacha σημαίνει καλός θείος - πατέρας και η λέξη Chaudary είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν στην Ινδία για τα ευυπόληπτα άτομα της τοπικής κοινωνίας σε κάθε πόλη. Φοράει χαρακτηριστό κόκκινο τουρμπάνι που δηλώνει δύναμη, και κρατάει μπαστουνάκι για να  περπατάει πιο εύκολα όταν πηγαίνει βόλτες τον πιστό του σκύλο Rocket .Συμπαθητική ακούγεται η ιστορία ως εδώ.
 Εχουμε το μυαλό,  μας λείπουν  όμως τα μπράτσα και η σωματική δύναμη πάντα συνοδευόμενη απο καλή καρδιά. Μήπως σας θυμίζει κάτι απο Αστερίξ & Οβελίξ ;  Ρωτάω γιατί απο εκεί έχει πάρει την έμπνευση του ο Kumar.Ο  Sabu  είναι ένας εξωγήινος γίγαντας απο τον πλανήτη Δία, πιστός φίλου του Chacha Chaudary. που αποφάσισε να μείνει στην γή, όταν δοκίμασε κάποια Ινδικά φαγητά. Μάλλον θα του αρέσουν οι καυτερές γεύσεις.Μαζί δίνουν την λύση σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η μέση Ινδική οικογένεια, πάντα με χιούμορ, εξυπνάδα και με λιγοστή βία. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτός ο τίτλος  είναι αγαπητός σε κάθε κοινωνική τάξη και σε κάθε ηλικία. Χωρίς αμφιβολία  είναι και ο πιο γνωστός και ο πιο αγαπητός.

Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι ήρωες που μπορεί να συναντήσει κανείς μέσα απο τα Ινδικά κόμικς.Μπορεί να μην έχουν κάποια  κοινά  χαρακτηριστικά και ενιαίο ύφος, με άλλα λόγια μπορεί να μην κατάφεραν ποτέ οι Ινδοί να φτιάξουν μια σχολή.Κατάφεραν όμως να φτιάξουν μια βιομηχανία γύρω απο τα κόμικ. Μπορεί να βρίσκεται σε άσχημη περίοδο αυτό τον καιρό,  αλλά έχει ακμάσει και όπως είπα και στην αρχή έχει καταφέρει να  επιβιώσει. Μόνο για αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο... Ισως κάποια μέρα παραδειγματιστούμε και εμείς οι Έλληνες και γίνει το πρώτο βήμα για κάτι παραπάνω.  

1 σχόλιο:

  1. Ωραία σχεδιάκια έχουν.Ενδιαφέρον άρθρο...Εν το μεταξύ ψόφησα με κάποια ονόματα,chacha chaudhary(τσατσά τσοντάρει),Suraj(Σούρας),kilota φυσικά ,εδώ δεν χρειάζομαι παρένθεση.Lol!Ναι ξέρω πρέπει να σοβαρευτώ.Ωραίοι πάντως οι Ινδοί,μπράβο όπως το είπες.Άντε να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή