ΒΑΤΜΑΝ (1989)

 Στο άκουσμα της ερώτησης ''Έχεις δει το Batman ?'' το μυαλό των περισσοτέρων και ειδικά των ηλικιακά  νεότερων πάει στην καταπληκτική τριλογία του Christopher Nolan με τον Christian Bale στο ρόλο του σκοτεινού Ιππότη.  Για αρκετούς όμως , ο Βatman κινηματογραφικά έχει χαραχθεί στο μυαλό μας  κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 80' και συγκεκριμένα στο έτος 1989, οπού για όλους εμάς τους 30+  για την εποχή εκείνη φάνταζε σαν ένα τεράστιο δώρο που μπορούσαμε να δούμε τον αγαπημένο μας ήρωα σε ένα σκοτεινό παραμύθι αφήνοντας μας με το στόμα ανοιχτό κατά τη διάρκεια της προβολής στις τότε ένδοξες μικρές κινηματογραφικές αίθουσες της γειτονιάς μας !!


I want you to tell all your friends about me  !!

Θα ήταν κρίμα να μην αναφέρω πως ο Άνθρωπος Νυχτερίδα  είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη  από τη δεκαετία του 60'  σαν αποτέλεσμα  της  πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς  με τον Adam West, μια σειρά που τη δεκαετία του 90' την βλέπαμε κι εμείς από τη συχνότητα του καναλιού Seven X.



Πιστεύω όλοι θα συμφωνείτε  πως από τους κύριους λόγους για την επιτυχία μιας ταινίας μερίδιο έχουν οι ηθοποιοί αλλά κυρίως ο σκηνοθέτης που αναλαμβάνει σαν απόλυτο αφεντικό να φέρει εις πέρας ένα γύρισμα δίνοντας την δική του ταυτότητα  καθοδηγώντας πολυμελή συνεργεία τεχνικών και ηθοποιών αλλά  και σε πολλές περιπτώσεις ''ανακατεύοντας'' το σενάριο ώστε να αποδοθεί το φιλμ όπως εκείνος νομίζει καλύτερα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Warner Bros  έδωσε λευκή επιταγή σε έναν πρώην animator της Disney όπου είχε ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια του με δύο μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες.
Φυσικά αναφέρομαι στον τεράστιο Tim Burton οπού με το Pee Wee's Big Adventurκαι τον εξαιρετικό Beetle Juice είχε ήδη βάλει πλώρη για να κατακτήσει μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων σκηνοθετών του Hollywood.
Ο Burton φανατικός θαυμαστής ενός ιερού τέρατος στο χώρο των horror movies του Vincent Price (Συνεργάστηκαν ένα χρόνο μετά στον Ψαλιδοχέρη) και με εχέγγυο την απόλυτη εμπιστοσύνη που του έδειξε η εταιρεία παραγωγής ξεκίνησε να χτίζει το Batman σαν μία περισσότερο σκοτεινή περσόνα απ' ότι μέχρι πρότινος φαινόταν στα comics άλλα και στην παλαιότερη σειρά/φιλμ.

Έχοντας στη διάθεση του ένα τεράστιο budget αλλά και πληθώρα επιλογών σε ότι αφορούσε το cast ο Burton όπως αργότερα ομολόγησε δυσκολεύτηκε αρκετά για να καταλήξει στους βασικούς ηθοποιούς που θα πρωταγωνιστούσαν.Για το ρόλο του ανθρώπου νυχτερίδα είχαν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι όπως του μετέπειτα James Bond  Pierce Brosnan , του Mel Gibson ακόμα και του ''αστειούλη'' αλλά εξαιρετικού  ηθοποιού Bill Murray.  Ο ρόλος τελικά πήγε στον Keaton  εν μέσω δυσφορίας , γκρίνιας και πολλών επιστολών διαμαρτυρίας από Funs του κόμικ καθώς ήθελαν κάποιον πιο brutal να υποδυθεί τον αγαπημένο ήρωά τους.  Έτσι , Keaton και Burton μετά το σκαθαροζούμη βρέθηκαν να συνεργάζονται ξανά. Αντίστοιχα στο ρόλο της Vicki Vale μάλλον τυχερή στάθηκε η Kim Basinger όταν  η πρώτη επιλαχούσα  Sean Υoung τραυματίστηκε εν ώρα ιππασίας και αφού η δεύτερη επιλογή Michelle Pfeiffer λόγω δεσμού εκείνη την εποχή με τον πρωταγωνιστή Michael Keaton αρνήθηκε να συμμετάσχει - ευτυχώς για εμάς - καθότι   την καμαρώσαμε σαν sexy  γατούλα στο Batman Returns  !!
Σε ότι αφορά τον τιτάνα  Jack Nicholson τα λόγια περισσεύουν όπως περισσεύουν σε κάθε ερμηνεία του !!  Άξιο αναφοράς πάντως είναι πως λίγο έλειψε να χάσει το ρόλο του Joker από τον επίσης μεγάλο Robin Williams κάτι που ποτέ δεν συνέβη , αξιώνοντας τον Nickolson με μια αμοιβή των 6 εκ. δολαρίων  και σύμφωνα με κάποιες μάλλον βάσιμες φήμες της εποχής που ήθελαν να είχε συμφωνήσει ως άλλος ΛΕ ΠΑ με ποσοστά επί των εισπράξεων από τα οποία λέγεται πως καρπώθηκε  το ποσό των 60 εκ. δολαρίων !!!!!!!!!


Η ταινία ολοκληρώθηκε μετά πολλών κόπων και βασάνων καθώς βρέθηκε στη μέση της μεγάλης απεργίας των σεναριογράφων του Hollywood το 88' αλλά αποζημίωσε πλουσιοπάροχα όλους τους συντελεστές καθώς υπήρξε τεράστια  εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας τρελά κέρδη και  κοντράροντας ταινίες  όπως το Indiana jones and the last crusade  άλλα και το Ghostbusters II  
Το story mode της ταινίας πασίγνωστο και βασισμένο στα κόμικ της DC . Όλα ξεκίνησαν όταν ο νεαρός Bruce Wayne βρέθηκε μπροστά στην δολοφονία των γονιών του και σαν  μοναδικός κληρονόμος  μιας αυτοκρατορίας και κυριευμένος από οργή για απόδοση δικαιοσύνης σε μια διεφθαρμένη πόλη όπως η Gotham City,  βάζει  ως σκοπό της ζωής του μεγαλώνοντας  πια , να καταπολεμήσει το έγκλημα.  Στο πλευρό του πάντα η χαρακτηριστική φιγούρα του Άλφρεντ του πιστού μπάτλερ όπου αντικαθιστούσε την πατρική φιγούρα και την αγάπη που είχε στερηθεί  σαν παιδί.. Πολλοί οι εχθροί στο διάβα του με πιο χαρακτηριστικό τον Joker ένα ψυχασθενή εγκληματία όπου συνήθιζε με βάση το σενάριο της ταινίας να μνημονεύει ένα ρητό πριν σκοτώσει το υποψήφιο θύμα του...



Have you ever danced with the devil by the pale moonlight ?



Η ταινία εκτός από την τεράστια εισπρακτική επιτυχία  απέσπασε διθυραμβικές κριτικές προσθέτοντας στο παλμαρέ της και ένα βραβείο Oscar για την καλλιτεχνική διεύθυνση καθώς και πλήθος υποψηφιοτήτων.
Ιδιαίτερη μνεία  οφείλουμε στον ιδιοφυή Prince αλλά και στον συνθέτη των επιτυχημένων soundtrack Danny Elfman  που έντυσαν  μουσικά το φιλμ και υπέγραψαν ένα από τα πιο σημαντικά και αξιοπρόσεκτα soundtrack της εποχής.
Με λίγα λόγια το τελικό αποτέλεσμα αποζημίωσε όλους αυτούς που αμφισβητούσαν τον Burton και τη συνολική δουλειά που θα έκανε στο Batman κάνοντας ακόμα και του πιο δύσπιστους Batman funs - κυρίως αυτούς των Comics- να πίνουν νερό στο όνομα του και να τον στηρίζουν στη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα με το Batman Returns..




Τελειώνοντας αν και είναι τόσα πολλά που πρέπει να ειπωθούν για αυτόν τον ήρωα αλλά και κάποιες κινηματογραφικές μεταφορές που του χουν γίνει , θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που πιστεύω μας εντυπωσίασε τότε  και ακόμα  μας εντυπωσιάζει όταν βλέπουμε αυτή την ταινία. Δεν μιλάω για τίποτε άλλο εκτός από το μεγαλειώδες batmobile το οποίο στην ουσία ήταν ένα chevrolet impala το οποίο είχαν ''ντύσει''  αριστοτεχνικά προσθέτοντας αριστερά και δεξιά τα πολυβόλα browining παρουσιάζοντας ένα από τα πιο θρυλικά κινηματογραφικά οχήματα.



Όσα κι αν πούμε γι αυτό τον ήρωα , αυτόν το σκοτεινό ιππότη δημιούργημα της DC Comics που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα  από τον ''άσπονδο'' φίλο του Superman θα είναι λίγα...
Η συγκεκριμένη ταινία υπήρξε ορόσημο στην αναγέννηση του κινηματογραφικού Batman αν και οι συνέχειες που ακολούθησαν (εκτός του Batman Returns) ήταν άθλιες και αποκαρδιωτικές , ως που εμφανίστηκε ο Christopher  Nolan και του ξανάδωσε την υπόσταση που του έπρεπε !!




 Αν ποτέ δείτε κάτι τέτοιο στον ουρανό  δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο παρά  ότι κάποια παιδικά μας όνειρα βγαίνουν επιτέλους αληθινά !!!

             .......TO THE BATCAVE  !!!


4 σχόλια:

  1. Καλωσήρθες στην παρέα μας!Υπέροχο άρθρο για μια θρυλική ταινία.Εμένα ο Keaton μου άρεσε σαν Batman,και το Batman returns ήταν άξια συνέχεια όπως ανέφερες.Έχω και πολλά χρόνια να τα δώ καλή ιδέα για το βράδυ.Και πάλι πολύ καλή δουλειά κύριε Greg.Welcome!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σας βρήκα !! θεωρώ πως είναι η κορυφαία ταινία Batman για πολλούς και διάφορους λόγους... Άλλωστε για τις τότε καλές εποχές δεν υπήρχε μεγαλύτερη συγκίνηση απο το να δείς έναν ήρωα των κόμικ στον κινηματογράφο ή ακόμα και να περιμένεις υπομονετικά εξω απο το video club για να την πάρεις πρώτος στα χέρια σου οταν ανακοινωνονταν στα εκθαμβωτικα πόστερ που υπήρχαν στις τζαμαρίες...
    Χαρά μου να βρίσκομαι στη συντροφιά σας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς ήρθες Greg! Πολύ ωραίο άρθρο για την καλύτερη ταινία με σούπερ ήρωες για μένα (ισάξια με το πρώτο Superman).
    Θεωρώ ότι μετά το Batman του Burton αρχίσαν να ρίχνουν χρήματα για ταινίες από κόμικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλως σας βρήκα Παναγιώτη.. Ναι ειναι ορόσημο αυτή η ταινία και μεγάλη αλήθεια επίσης οτι απο τότε αρχισαν να πέφτουν χοντρά φράγκα για τέτοιου είδους παραγωγές. Βέβαια είχε και τις ''παρενέργειες΄΄ του καθώς τα υψηλά budget και η βιασύνη των εταιριών παραγωγής για κέρδος δημιούργησαν δυο φρικτες (κίτς) συνέχειες μετα το Batman Returns..

    ΑπάντησηΔιαγραφή