ANDREA PAZIENZA

Όσοι από εσάς υπήρξατε αναγνώστες του αλησμόνητου περιοδικού Βαβέλ μπορεί να είχε πέσει το μάτι σας σε κάποιο αφιέρωμα ή ακόμα και σε κάποια ιστορία του βραχύβιου Ιταλού σχεδιαστή, γνωστού και ως Paz.


Γεννημένος το 1956 στο San Benedetto del Tronto ο Andrea μεγάλωσε στο San Serevo της Apulia .Το 1974 γράφεται στο D.A.M.S. (Department of Arts, Music and Entertainment) όπου ξεκίνησε τις σπουδές του. Κάνει το ντεπούτο του την άνοιξη του 1977  στο ένθετο ALTERALTER του περιοδικού Linus με την ιστορία Le straordinarie avventure di Pentothal (Oι εκπληκτικές ιστορίες του Πεντοθάλ )


Επηρεασμένο από τα χρόνια διαμαρτυρίας του κινήματος του 77’ στη Μπολόνια, το κόμικ αυτό ήταν μία σουρεαλιστική και ψυχεδελική ιστορία που είχε δημιουργήσει ο Αndrea  (έχοντας βαπτίσει τον ήρωα με το όνομα ενός ηρεμιστικού) , περιγράφοντας τη ζωή και τα αδιέξοδα της νεολαίας εκείνης της εποχής.Την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τους  Filippo Scòzzari , Stefano Tamburini και  Massimo Mattioli για τη δημιουργία του περιοδικού κόμικς  Cannibale.Από το 1979 έως και το 1981 ο Andrea συνεργάζεται με τα περιοδικά  II Malle και Frigidaire δημιουργώντας εκατοντάδες ιστορίες με το ιδιαίτερο και απαράμιλλο στυλ του.


Την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα το 1980, στο περιοδικό Frigidaire κάνει την εμφάνιση του ο σημαντικότερος χαρακτήρας που δημιούργησε ο Andrea, με το όνομα  Zanardi. Ένας αδίστακτος αρχηγός που ηγούταν μιας τριάδας νέων, νάρκισσος με επιρρέπεια στις καταχρήσεις . Οι ιστορίες του διακρίνονται από βία και κυνισμό αλλά κατ’ ουσίαν  ήταν ένα σχόλιο πάνω στη μορφή που έπαιρνε εκείνη την περίοδο η κοινωνία της Ιταλίας, ενώ παράλληλα ο χαρακτήρας ήταν ένα alter ego του δημιουργού.

 
Στα μέσα της δεκαετίας του 80’ ο  Andrea Pazienza δεν περιορίζεται μόνο στα κόμικς. Δημιουργεί έργα ζωγραφικής ( με εκθέσεις στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης  στη Μπολόνια, Μιλάνο και Ρώμη), φτιάχνει εξώφυλλα δίσκων, αφίσες για ταινίες (Η Πόλη Των Γυναικών του Φελλίνι), κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις καθώς και διαφημιστικές αφίσες.

Το ημιαυτοβιογραφικό  έργο του Pompeo (1987), που  περιγράφει τη σχέση του με τα ναρκωτικά έμελλε να είναι και το κύκνειο άσμα του.


Στις 16 Ιουνιού του 1988 ο Αndrea  φεύγει από τη ζωή στα 32 του χρόνια από υπερβολική δόση ηρωΐνης. Το στυλ υπήρξε ιδιαίτερο και άκρως προσωπικό κινούμενο ανάμεσα στην κόμικ νοοτροπία και τη ζωγραφική. Ιδιαίτερα σκοτεινός, ψυχεδελικός και κυνικός με μπόλικες δόσεις μαύρου χιούμορ, ο Andrea κατάφερε να επηρεάσει την ιταλική και ευρωπαϊκή σκηνή των κόμικς. Έχει χαρακτηριστεί ως ροκ-σταρ κομίστας λόγω της απήχησης που είχε στους νέους εξαιτίας της γλώσσας, θεματολογίας αλλά και του τρόπου ζωής που έζησε. Το 2000 γυρίστηκε η ταινία Paz! με θέμα τη ζωή του ενώ στη μνήμη του έχει δημιουργηθεί στην Κρεμόνα το  "Κέντρο Κόμικς Αντρέα Πατσιέντζα", με σκοπό να βοηθάει τους νέους δημιουργούς.



1 σχόλιο: