Batman: Arkham Asylum

Ένα από τα πιο γνωστά video games με πρωταγωνιστή τον γνωστό σκοτεινο ιππότη της Dc, είναι το Batman: Arkham Asylum. Δημιουργήθηκε από την Rocksteady Studios και κυκλοφόρησε το 2009 από την Eidos Inteactive και την Warner Bros. Interactive Entertainment για Playstation 3, X-box και για Microsoft Windows.
Υπέυθυνος για το σενάριο είναι ο Paul Dini, γνωστός από τα Batman Mad Love, Batman Animated Series, Batman Beyond και πολλά άλλα. Επίσης όπως και στα διάφορα καρτούν του Batman, ο Kevin Conroy, Mark Hamill και η Arleen Sorkin δίνουν τις φωνές των Batman, Joker και Harley Quinn αντίστοιχα.
Η ιστορία ξεκινά με τον Βatman να έχει πιάσει τον Joker μετά από μάχη. Πιστεύοντας ότι ο Joker έχει πιαστεί εύκολα τον οδηγεί ο ίδιος στο Arkham Asylum, για να ανακαλύψει ότι μια φωτιά έχει ελευθερώσει τους περισσότερους φυλακισμένους. Η Harley Quinn ελευθερώνει τον Joker ο οποίος ανακοινώνει ότι έχει βάλει βόμβες στην Gotham City και θα τις ενεργοποιήσει αν κάποιος επιχειρήσει να έρθει στο νησί που βρίσκεται το Arkham Asylum. Αυτό αναγκάζει τον Batman να δουλέψει μόνος του. Επίσης διεφθαρμένοι αστυνομικοί φύλακες, παίρνουν όμηρο τον commissioner Gordon κάνοντας την ζωή του Batman ακόμα πιο δύσκολη. Θα χρειαστεί να τα βάλει με αμέτρητους κακούς, όπως και γνωστούς εγκληματίες εκτός από τον Joker και την Harley Quinn, όπως τον Two Face, τον Scarecrow, την Poison Ivy, τον Bane και άλλους.

Όσο αφορά το gameplay, το Batman: Arkham Asylum είναι ένα action-adventure game τρίτου προσώπου. Βλέπουμε τον Batman από πίσω και με το mouse κάνουμε rotate την κάμερα και ελέγχουμε όλο το χώρο γύρω γύρω. Όλη η δράση διαδραματίζεται στο νησί που είναι χτισμένο το Arkham Asylum, η μεγάλη φυλακή όπου όλος ο υπόκοσμος και η σούπερ κακοί της Gotham City είναι κλεισμένοι, οι περισσότεροι από τον Batman βέβαια.
Ξεκινώντας με το tutorial μαθαίνουμε τις βασικές κινήσεις και μπαίνουμε στο κλίμα της αποστολής μας. Είμαστε ελεύθεροι να κινηθούμε παντού αφού θα χρειαστεί να επιστρέψουμε αρκετές φορές στα ίδια μέρη λόγω κάποιου quest. Κάποια μέρη είναι κλειστά αλλά σιγά σιγά όσο αναπτύσσεται το σενάριο αποκτούμε πρόσβαση και σε αυτά.
Ο ήρωάς μας μπορεί να τρέξει, να πηδήξει, να σκαρφαλώσει, να συρθεί, αλλά και να αιωρηθεί σιγά σιγά από ψηλά, χρησιμοποιώντας την κάπα του. Για να ανεβεί πολύ γρήγορα σε μεγάλο ύψος, έχει το grapple gun, το οποίο, πετάει ένα γάτζο που τον τραβάει ψηλά.
Ο Batman μέσα στο παιχνίδι μπορεί να ενεργοποιήσει την Detective vision. Όταν το κάνει η οθόνη γίνεται μπλέ και μπορεί να βρεί κρυμμένα στοιχεία ή να πάρει πληροφορίες για την κατάσταση γύρω του. Αυτό είναι μεγάλη βοήθεια γιατί έτσι μπορεί να δει κρυμμένους μοχλούς, μηνύματα και τοίχους που μπορεί να καταστρέψει. Επίσης μπορεί να δει πόσοι εχθροί ή πολίτες βρίσκονται στην περιοχή καθώς και την κατάστασή τους. Μπορεί να λύνει γρίφους αν βρίσκει αποτυπώματα και χνάρια. Κατά την γνώμη μου αυτό παραείναι μεγάλη βοήθεια μέσα στο παιχνίδι γιατί πρακτικά σε οδηγά τι να κάνεις.
Μπορεί ο Batman να μην έχει υπερδυνάμεις, έχει όμως την σούπερ ζώνη του, που εκτός από το να κρατάει το παντελόνι του, τον προμηθεύει με ένα σωρό gadgets. Έτσι έχουμε το γνωστό batarang που το πετάει από μακριά και μπορεί να αφήσει αναίσθητους τους εχθρούς του. Όσο κερδίζουμε experience το εξοπλίζουμε με έξτρα δυνατότητες όπως, να χτυπά πάνω από ένα εχθρό με μια ριξιά, να το τηλεκατευθύνουμε, ή να του δώσουμε sonic power και να προσελκύουμε σε παγίδα τους κακούς.
Έχουμε εκρηκτικό gel που από μακριά μπορούμε να ανατινάζουμε τοίχους και πατώματα. Ένα Line Launcher που εκτοξεύει γάτζο για να κινηθούμε οριζοντίως γρήγορα πάνω από χάσματα. Χρήσιμο είναι και το Cryptographic Sequencer που το χρησιμοποιούμε για να "χακάρουμε" ηλεκτρονικά panel αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε άλλες περιοχές.
Μέσα στο παιχνίδι ο εχθρός του Batman, Riddler έχει σκορπίσει διάφορους γρίφους όπου με την βοήθεια της Detective vision αν τους λύσουμε κερδίζουμε experience points.
Το παιχνίδι σου δίνει την δυνατότητα να παίξεις stealthy και να κρύβεσαι από τους εχθρούς πολεμώντας μόνο όταν πρέπει ή να παίξεις πιο δυναμικά και να αντιμετωπίζεις όποιον βρίσκεις εναντίων σου. Η μάχη γίνεται με γροθιές και κλωτσιές από τον Batman που με σειρά combos μπορεί να κατατροπώσει τους εχθρούς του. Ξεκινώντας από έναν μπορείς γρήγορα να κινηθείς στον πιο κοντινό σου και έτσι με μια επίθεση να βγάλεις από την μέση πολλές φορές και πάνω από 10 κακούς.
Οι αντίπαλοι επιτίθονται με κάθε λογής όπλα και θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση ο καθένας. Η ενέργεια μπορεί εύκολα να μειωθεί, αλλά το καλό είναι ότι μετά την εκάστοτε μάχη αναπληρώνεται.
Οι επιθέσεις του Batman είναι πολλών ειδών. Η κατα μέτωπο επίθεση είναι η πιο κλασική, αλλά οι sneak attacks του είναι αρκετά εντυπωσιακές. Από μακριά με το batarang, με εκρηκτικό gel στο πάτωμα ή ακόμα με το grapple gun, όπου πιάνουμε έναν και τον κρεμάμε ταχύτατα από ψηλά.
Αξίζει όμως, όταν από ψηλά "lockάρουμε" έναν εχθρό και σιγά σιγά αιωρηθούμε κατά πάνω του ρίχνοντάς τον αναίσθητο.
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι απίθανα, ρεαλιστικά με αρκετές πινελιές από τα κόμικ. Η αρχιτεκτονική των χώρων του Arkham Asylum σε βάζουν στο κλίμα του σκοτεινού περιβάλλοντος του Batman.
Ο σχεδιασμός τον χαρακτήρων είναι και αυτός σε υψηλό επίπεδο. Η στολή του Batman, επηρεασμένη από τον κομίστα Jim Lee, είναι μιλιταριστική, επιδυκνύει τους μυς του ήρωα, εξοπλισμένη με μοντέρνα gadgets. όμορφο στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότιμε την πάροδο του χρόνου και όσο προχωράμε στο παιχνίδι, η στολή φθείρεται, σκίζεται από τις μάχες που δίνει ο ήρωας.
Ο Joker μοιάζει λίγο στο Joker του Batman: Killing Joke, ενώ η στολή της Ηarley Quinn έχει αλλάξει τελείως. Αφήνοντας την κλασική της κόκκινη-μαύρη, φοράει ένα συνδυασμό στολής νοσοκόμας και μαθήτριας. Είναι περίεργο αλλά της δίνει πιο διεστραμμένη εικόνα και ταιριάζει με τον χαρακτήρα της.
Γενικά το Batman: Arkham Asylum είναι πολύ καλό παιχνίδι. Πήρε ένα σωρό βραβεία όταν κυκλοφόρησε, έκανε εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, βαθμολογίες παντού πάνω από 90 στα 100 και γράφτηκε στο Guinnes World Record ως Most Critically Acclaimed Superhero Game Ever.
Είναι, κατά την γνώμη μου, από τα καλύτερα video games από κόμικς.
Το 2011 κυκλοφόρησε και η συνέχεια το Batman: Arkham City.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου