Marvel: Avengers Alliance

Τα social network games είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι με όποιον ασχολείται με τα site κοινωνικής δικτύωσης, όπως λέγονται, με το πιο δημοφιλές το Facebook. Όλοι μας πάνω κάτω έχουμε ασχοληθεί έστω και λίγο με το "Φατσοβιβλίο". Καλώς ή κακώς έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και όλοι παραδέχονται ότι την έχει αλλάξει αρκετά. Δεν ξέρω αν μας έφερε πιο κοντά ή πιο μακριά με άλλους ανθρώπους, αυτό είναι άλλη ιστορία και θέλει πάρα πολύ συζήτηση.

Το καλό είναι ότι εμφανίστηκαν σιγά σιγά πολλές εταιρίες που πρόβαλλαν διάφορα παιχνίδια μέσω του Facebook. Στην αρχή σε beta ακδόση και αργότερα τελειοποιημένα, σήμερα έχουν εκατομμύρια που ασχολούνται με αυτά. Υπάρχουν κάθε λογής παιχνίδια για όλα τα γούστα και για κάθε ηλικία.
Αυτό που θα παρουσιάσω και το έχω ξεχωρίσει είναι το Marvel: Avengers Alliance. Όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο, ασχολείται με το περιβάλλον και τους ήρωες της Marvel. Αναπτύχθηκε από την Playdom και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2012. Σαν τα περισσότερα παιχνίδια στο Facebook, είναι δωρεάν και μπορεί κάποιος να το παίξει σαν χρήστης του Facebook ή από το official site της Palydom.
Το παιχνίδι αυτό ξεκίνησε σαν εφαρμογή στο Facebook για να προμοτάρει την ταινία Avengers που κυκλοφορούσε τότε, αλλά απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα και μέσα σε ένα χρόνο έφτασε τους 4 εκατομύρια παίχτες. Προτάθηκε και κέρδισε το Best Social Game στα Video Game Awards το 2012.
Ο παίκτης ελέγχει έναν Αgent του S.H.I.E.L.D. όπου αναλαμβάνει απόστολές από τον Nick Fury και πρεπει να τις φέρει είς πέρας για να κερδίσει experience, ανεβεί level και να αποκτήσει καλύτερο εξοπλισμό για να συνεχίσει. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μαζί του θα έχει την βοήθεια 2 σούπερ ηρώων της Marvel. Υπάρχουν σύνολο 58 σούπερ ήρωες που μπορείς να "ξεκλειδώσεις" καθώς προχωράς στο παιχνίδι. Όσους ήρωες πάρεις τους κρατάς και μπορείς, πριν από κάθε μάχη να τους αλλάζεις. Έτσι κάθε φορά, μπορεί η ομάδα σου να έχει διαφορετική ή την ίδια σύνθεση.
Το gameplay είναι σαν ένα παιχνίδι με κάρτες. Δηλαδή turn based. Κάθε φορά πριν από την μάχη φτιάχνεις την σύνθεση της ομάδας σου, δηλαδή ο Agent και οι 2 σούπερήρωες. Όταν αρχίσει η μάχη βρίσκεσαι αντιμέτωπος με 1 έως 3 εχθρούς. Μετά random αρχίζουν τις επιθέσεις με τον παίκτη να ελέγχει τις attacks του Agent αλλά και των ηρώων του.
Όταν μειωθεί η ενέργεια του κάθε ήρωα πεθαίνει και βγαίνει από την μάχη. Σκοπός είναι να βγάλεις όλους τους αντιπάλους σου εκτός για να κερδίσεις.
Υπάρχουν 6 classes στο παιχνίδι, με την κάθε μια να έχει τους δικούς της ήρωες. Αυτές είναι οι:
Generalists: Ουδέτερη class που δεν έχει πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα απέναντι στις άλλες classes. Από ήρωες έχει τους Mockingbird, Rogue, Beast, Punisher και τον Agent που ελεγχουμε.
Blasters: Δυνατοί ενάντια στους Bruisers αλλά αδύνατοι με τους Tacticians. Από ήρωες έχει τους: Iron Man, Cable, Human Torch, Storm, Dr. Strange, Phoenix, Havok, Ms Marvel, Scarlet Witch και Vision. 
Bruisers: Δυνατοί ενάντια στους Scrappers, αδύνατοι στους Blasters, με ήρωες τους Hulk, Juggernaut, Colossus, Thing, Captain Britain, Thor, Hercules, She-Hulk, Valkyrie, Thundra, και X-23.
Scrapper: Δυνατοί με τους Infiltrators, αλλά αδύνατοι με τους Bruisers. Ήρωες οι Deadpool, Wolverine, Daredevil, Luke Cage, Iron Fist, Spider-Woman, Sif, Ghost Rider, Magik, Quicksilver, Omega Sentinel, Shatterstar, και Union Jack. 
Infiltrator: Δυνατοί με τους Tacticians, αδύνατοι με τους Scrappers. Ήρωες οι Black Widow, Spider-Man, Invisible Woman, Kitty Pryde, Nightcrawler, Black Cat, Gambit, Psylocke, Tigra, και Wasp
Tactician: Δυνατοί με τους Blasters, αλλά αδύνατοι στους Infiltrators. Ήρωες οι Hawkeye, Captain America, Mister Fantastic, Black Panther, Cyclops, Black Knight, War Machine, Emma Frost, Fantomex, Henry Pym, Red Hulk, Rescue και Magneto.
Όπως βλέπετε η λίστα ηρών που έχουμε να διαλέξουμε είναι μεγάλη και συνεχώς προστείθονται και άλλοι. Ο κάθε σούπερ ήρωας παίρνει experience κάθως νικάμε μάχες και ανεβαίνει μέχρι το 12ο level. Έχει 4 διαφορετικές κινήσεις, επιθετικές ή αμυντικές, που είναι ξεχωριστές για τον καθέναν.
Οι εχθροί είναι ολοι γνωστοί από το περιβάλλον της Marvel, όπως οι Abomination, Baron Zemo, Blob Bullseye, Dr. Doom, Dr Octopus, Elektra, Green Goblin, H.Y.D.R.A., Loki, Mandarin, Magneto, Sabretooth, Sentinels και πολλοί άλλοι.
Εκτός από experience με τις νίκες κερδίζει και διάφορα άλλα όπως:
Silver: Τo χρησιμοποιείς για να αγοράσεις όπλα, στολές για τον Agent, αλλά και για να κάνεις research τεχνολογίες.
Gold: Παίρνεις 1 κάθε φορά που κάνεις level up και με αυτό μπορείς να αγοράσεις τα πάντα.
SHIELD points: Όπως και το silver.
Command Points: Χρησιμεύουν για να αγοράζουμε σούπερ ήρωες και διάφορες στολές για αυτούς.
Energy: Ξεκινάς με 60 στην αρχή και ξοδεύεις 10 για κάθε μάχη. Κάθε 6 λεπτά ανεβαίνει αλλά μπορείς να κερδίζεις μέσα στο παιχνίδι και άλλη ώστε να μην μείνεις ποτέ χωρίς αυτή.
Challenge Points: Χρησιμεύουν για το Pvp.
Isotope-8: Μπαίνει στις στολές του Agent και των ηρώων και τους αυξάνει τα στατιστικά.
Unstable Isotope-8: Για να ξεκινάς σπέσιαλ αποστολές.
Όπως ανάφερα υπάρχει και το PvP που έρχεσαι σε μάχη με άλλους παίκτες και την ομάδα που έχουν. Σαν αρνητικό είναι, ότι κάθε φορά, ο αντίπαλος παίκτης δεν ελέγχει τους ήρωές του αλλά η ΑΙ. Έτσι δεν αντιμετωπίζεις απευθείας τον παίκτη online, κάτι που αν γινόταν θα έδινε μια ανταγωνιστικότητα στο παιχνίδι και θα το ανέβαζε αρκετά. Ίσως να είναι και το μόνο κακό που έχω βρεί στο Marvel: Avengers Alliance.
Γενικά είναι ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται να μπαίνεις κάθε μέρα να παίζεις και ασχολείσαι όσο θές μαζί του. Μπορείς να παίξεις 5 λεπτά, αλλά μπορείς να κολλήσεις και ώρες. Οι περισσότεροι έχουμε ασχοληθεί με παιχνίδια που σε "αναγκάζουν" να παίζεις καθημερινά, σε αγχώνουν για να μην χάσεις και σε βάζουν σε ένα πρόργαμμα δικό τους, που στο τέλος ξεχνάς τον λόγο που παίζεις. Τα παιχνίδια, online ή μη πρέπει να μας διασκεδάζουν και τίποτε άλλο. Πιστεύω ότι το Marvel: Avengers Alliance το καταφέρνει αυτό και κάθε ένας που γουστάρει κόμικς πρέπει να το δει.

4 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο.Ασχολήθηκα λίγο με το παιχνίδι άλλα δεν πολυκάθομαι στο Facebook.Πάραυτα είναι αρκετά σκαλωματικό και πολύ καλά φτιαγμένο turn-based...Όποτε παίζω τέτοια παιχνίδια θυμάμαι τα υπερατού,συμβαίνει σε κανέναν άλλο αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ela r ti gamato arthro.eiste wraioi eseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκιο έχεις γιατί θυμίζει πολύ card games το Avengers Alliance.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο παιχνίδι αλλά τρομερά δύσκολα τασκς για να ξεκλειδωσεις, το παράτησα γιατί το PvP tournament ήταν εκνευριστικό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή