Shinobi - Heart Under Blade

Μια Γιαπωνέζικη εκδοχή του "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" αποτελούσε η ιστορική νουβέλα του Futaro Yamada "The Kouga Ninja Scrolls" που εκδόθηκε το 1959.Το ρομαντικό αυτό δράμα αγαπήθηκε απ'το κοινό και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ενώ πλέον θεωρείται κλασσικό κομμάτι της Γιαπωνέζικης λογοτεχνίας.Στα χρόνια που ακολούθησαν δημιουργήθηκε η manga σειρά,ακολουθούμενη απ'την anime στις οποίες είχα αναφερθεί σε παλιότερο review υποσχόμενος οτι θα γράψω και για την live-action ταινία.Ήρθε η ώρα λοιπόν να τηρήσω την υπόσχεσή μου και να σας παρουσιάσω μια απ'τις αγαπημένες μου ταινίες του Ασιατικού κινηματογράφου.   

                                       Iga και Kouga



 Η ιστορία έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, διαφορές απ'την manga/anime version.Είναι όμως μικρές και δεν αλλοιώνουν ούτε το σενάριο, ούτε την ατμόσφαιρα στην οποία αποβλέπει.Όπως όλες οι μεταφορές σε ταινίες είναι και αυτή μια "συμπιεσμένη" έκδοση του βιβλίου.Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν η ταινία ή το manga/anime είναι πιο πιστή μεταφορά,αν και νομίζω οτι το manga λόγο περισσότερης ανάπτυξης των χαρακτήρων πρέπει να είναι πιο πιστό.
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σε Ιαπωνία και Ταϊβάν το 2005 ενώ το 2006 προβάλλεται σε Ρωσία και Χονγκ Κονγκ.Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε μορφή dvd στις 10 Οκτωβρίου του 2007 με τον τίτλο "Shinobi-Το ξίφος του θανάτου"(!!!).Να χέσω τους Έλληνες μεταφραστές που πληρώνονται κιόλας για αυτή τη δουλειά!Να το μετέφραζαν ως έχει ήταν άσχημο ε?!Για να μη μιλήσω για τους ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ελληνικούς υπότιτλους σε όλες τις dvd ταινίες και κυρίως στην Tv!Τέλος πάντων,στο θέμα μας.Το Shinobi κατάφερε να αγγίξει κοντά τα 12.000.000$ πράγμα που θεωρήθηκε επιτυχία για την Γιαπωνέζικη βιομηχανία κινηματογράφου.
Σκηνοθετημένο απ'τον Ten Shimoyama σε σενάριο Kenya Hirata θα μας ταξιδέψει στην Ιαπωνία το 1614 οπού η χώρα βρίσκεται σε ειρήνη και ευημερία υπό την ηγεμονία του Shogun Ieyasu Tokougawa.
Δύο φυλές ninja οι Iga και Kouga που ζουν σε κρυφά απ'όλους χωριά, έχουν μια προαιώνια βεντέτα.Έχοντας όμως υπογράψει ένα συμφωνητικό ειρήνης κάτω απ'την ηγεμονία του Shogun δεν εμπλέκονται σε εχθροπραξίες μεταξύ τους,αλλά το μίσος και η πολεμική φύση τους δεν καταλάγιασαν καθόλου με το πέρασμα των χρόνων.Για όλους εκτός απ'την Oboro(Yukie Nakama) των Iga και τον Gennosuke(Joe Odagiri) των Kouga,τους δύο μελλοντικούς ηγέτες των χωριών οι οποίοι μοιράζονται έναν δυνατό έρωτα κρυφά(και εδώ είναι μια απ'τις διαφορές με το manga) απ'τους "συγχωριανούς" τους.Ο Shogun έχοντας την ανησυχία οτι η έχθρα των δύο χωριών
μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο απειλώντας την ειρήνη που με τόσο κόπο δημιούργησε,δίνει την εντολή στους αρχηγούς των δύο χωριών να επιλέξουν 5 απ'τους καλύτερους πολεμιστές τους και να αναμετρηθούν σε μάχες μέχρι θανάτου,το αποτέλεσμα των οποίον θα κρίνει ποιος απ'τους δύο εγγονούς του θα αναλάβει την ηγεσία...Αυτό όμως είναι ένα παραπέτασμα καπνού,έχοντας άλλα σχέδια στο μυαλό του...
Χωρίς να θέλω να αποκαλύψω πολλά οι διαφορές εδώ με το manga είναι όπως είπα: ο κρυφός δεσμός των πρωταγωνιστών,ο αριθμός των μαχητών που είναι 5 αντί για 10,όπως επίσης και κάποιες απ'τις δυνάμεις τους,καθώς και η σεναριακή διαφορά ότι στην ταινία η διαδοχή του Shogun δεν είναι ο απώτερος σκοπός της μάχης.Η ταινία επίσης έχει διαφορετικό τέλος απ'το manga  αλλά εξίσου επικό(για εμένα ίσως και καλύτερο) καταφέρνει πάντως να κρατήσει την ρομαντική και δραματική ατμόσφαιρα που το κάνει να ξεχωρίζει.Τα εφέ είναι αξιόλογα,ίσως απ'τα καλύτερα που έχω δει σε Γιαπωνέζικη παραγωγή με αποκορύφωμα τις μάχες που είναι ωραία τοποθετημένες από σκηνοθετική μεριά και τα πλάνα που είναι μαγευτικά.Η υποκριτική, Γιαπωνέζος δεν είμαι αλλά έχοντας δει αρκετά γιαπωνέζικα φιλμ και ως λάτρης της γλώσσας μπορώ να πω ότι είναι αξιόλογη απ'όλους,με τους πρωταγωνιστές φυσικά να ξεχωρίζουν και να δίνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα απο εκείνο που είδαμε στο anime.
Το μουσικό "ντύσιμο" είναι καλό αλλά τίποτα ιδιαίτερο με ξεχωριστό κομμάτι το "Heaven" της j-pop τραγουδίστριας Ayumi Hamasaki που αποτέλεσε και την μεγαλύτερη επιτυχία της.
Το φίλμ κέρδισε τα βραβεία καλύτερου ηθοποιού(Joe Odagiri) και καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού(Yukie Nakama) στο Kinema Junpo Awards αλλά και στο Yokohama Film Festival.
Το Shinobi-Heart Under Blade είναι μια απ'τις αγαπημένες μου ταινίες του Γιαπωνέζικου κινηματογράφου και ίσως η καλύτερη ταινία με ninja που έχω δει μέχρι σήμερα.Η πλοκή της και το ρομαντικό στοιχείο που την πλαισιώνει σε συνδυασμό με τις καταπληκτικές αναμετρήσεις την κάνει να ξεχωρίζει από άλλη μια κοινότυπη ιστορία αγάπης.Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα και σίγουρα θα μπορέσετε να την δείτε και με τον/την σύντροφό σας ιδιαίτερα ευχάριστα.Στο κάτω-κάτω είναι μια ιστορία αγάπης.
Σας αφήνω με το trailer(ξανά) και μια μικρή σκηνή της ταινίας για να πάρετε μια ιδέα. Από εμένα γεια χαρά και καλή προβολή.
'Till Next Time!
                                    Trailer

Shinobi Yashamaru's Showoff
 

3 σχόλια:

  1. ok Mr Yatamura, αν και δεν ειμαι κ τόσο Japan Lover και το ξέρεις, με έψησες να το δω :)
    Nice work, as always :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο τις ωραιότερες Ιαπωνικές ταινίες σίγουρα, αλλα προτιμώ Κινεζικό και Κορεάτικο σινεμά και αγαπημένη ταινία το Hero (2002) φυσικά! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι να δώ το Shinobi το Hero ήταν απ'τις αγαπημένες μου ασιατικές ταινίες...Με αγγίζει όμως περισσότερο η Γιαπωνέζικη κουλτούρα και ιστορία ασχέτως που ο Κορεάτικος και ο Κινέζικος κινηματογράφος έχουν αξιομνημόνευτες παραγωγές όπως το Old Boy,hero,flying daggers κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή