X-men The Animated Series

   Τι πιό όμορφο από το να γράφεις για την σειρά που σημάδεψε τα παιδικά σου χρόνια, αυτήν που σε εισήγαγε ακόμα πιό βαθιά στην νοοτροπία της Marvel... Μιλάω φυσικά για την animation σειρά των X-men. Ήταν η πρώτη και πιό πετυχημένη προσπάθεια μετάφοράς των x-men στην μικρή οθόνη σε μορφή σειράς cartoon. Και κρατάει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας σε επεισόδια ανάμεσα στα καρτούν της marvel.


Η σειρά έκανε την εμφάνισή της to 1992 στις ΗΠΑ και στη χώρα μας γύρω στο 1995 αν θυμάμαι καλά από το Star channel. Κράτησε πέντε σεζόν και ολοκληρώθηκε το 1997. Και όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή... Οι X-men έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο, κυκλοφόρησαν φιγούρες, σειρές κόμικ βασισμένες στο καρτούν, μία μέτρια τηλεταινία (Generation X) και φυσικά αμέτρητα videogames! Απο κεί και πέρα οι περιπέτειες αυτής της ομάδας ηρώων μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη με τεράστια επιτυχία, σε μία απο τις πρώτες καλές προσπάθειες των Marvel studios. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.


  Ένα απο τα πιό ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σειράς ήταν η εισαγωγή της, η οποία παρουσιάζει τους βασικούς ήρωες της ιστορίας με κάποιες από τις δυνάμεις τους, κάποιες σκηνές μάχης και τέλος την σύγκρουση με τον Magneto και την Brotherhood of Evil Mutants. Όλα αυτά σε ένα λεπτό και με ένα εξαιρετικό soundtrack, αποτελούμενο απο κιθαριστικά riffs και λίγη κλασσική μουσική. Είναι και το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό αν θυμηθείς την σειρά. Το υπέροχο soundtrack.


  Η σειρά λοιπόν περιείχε μερικους γνωστούς μας ήρωες καθώς και αρκετούς guest. Η βασική ομάδα αποτελούνταν από τον CYCLOPS, WOLVERINE, STORM, ROGUE, BEAST, JEAN GRAY, GAMBIT και JUBILEE μαζί τους και ο μέντορας τους PROFESSOR X. Και βασικούς κακούς την Brotherhood of Mutants με τον αρχηγό τους Magneto και πολλά.... πάρα πολλά Sentinels! Η σειρά ήταν βασισμένη κυρίως στα comics Uncanny X-men και είχε αναφορές σε πολύ πετυχημένες εμπορικά ιστορίες τους, καθώς και σε σημαντικά γεγονότα.


  Το σχέδιο ήταν πολύ κοντά στο σχέδιο των comics, με αρκετή λεπτομέρεια, όχι σαν τις αντίστοιχες μετέπειτα σειρές της Marvel. Αυτό την καθιστά μοναδική. Επρόκειτο για σωστή παραγωγή που απέδειδε σχεδόν πιστά τις αντίστοιχες ιστορίες των comic. Βέβαια η σειρά επειδή, φυσικά, απευθύνονταν σε παιδιά έπρεπε να γίνει λιγότερο βίαιη, γι αυτό οι κακοί δεν εκτόξευαν σφαίρες αλλα laser και ο Wolverine είχε τα νύχια για φιγούρα και αν τα χρησιμοποιούσε τελικά, δεν χυνόνταν σταγόνα αιμά. Μικρό το κακό όμως γιατί το σύνολο σε ικανοποιούσε πλήρως. Επιπλέον οι αγαπημένοι μας χαρακτήρες απέκτησαν φωνές, πιστευω οτι δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλες απο αυτές που τους δώσανε. Η αποδοση τους ήταν εξαιρετική.

  Η σειρά αυτή κατάφερε να αναστήσει τους X-men και να τους κάνει πιό εμπορικούς από ποτέ, ειδικά εκτός ΗΠΑ και σίγουρα έκανε αρκετές γενειές να αγαπήσουν τα comic. Για αυτούς τους λόγους παραμένει η καλύτερη (Αμερικάνικης παραγωγής) σειρά anime που πέρασε απο την μικρή οθόνη.

Και ίσως ήρθε ο καιρός να την ξαναδώ! Αχ γλυκιά νοσταλγία...






6 σχόλια:

  1. Καλή δουλειά για πρώτο άρθρο! Good :)
    Και καλώς ήρθες και επίσημα πια στην ομάδα του C is for Comics Themis P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς ήρθες Themi,ωραίο άρθρο,τρομερή σειρά...Αχ,όμορφες εποχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ παιδιά,καλώς σας βρήκα και ηλεκτρονικά! :P Eυχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να γράψω για αυτην την σειρά!

      Διαγραφή
  3. Καλώς ήρθες στην κομιξοπαρέα μας. Well done.
    X-Men animated κάθε σαββατοκύριακο πρωί δεν έχανα επεισόδιο.
    Θύμιζε λίγο GIJoe στην έλλειψη βίας και αίματος, αλλά είχε ωραία σενάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλό άρθρο , και καλή αρχή. Να περιμένουμε ένα αντίστοιχο για Thundercuts ? :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή