Zagor

Αν και σίγουρα μπορείτε να βρείτε Ελληνικά  blogs με παραπάνω στοιχεία για τον ήρωα που θα σας παρουσιάσω σε αυτό το post ( και αυτό είναι ευχάριστο για την 9 τέχνη στην Ελλάδα),  θα κάνω και εγώ την προσπάθεια μου να πώ κάποια πράγματα για αυτόν, μιας και νομίζω πως είναι ένας ήρωας που θα ξυπνήσει πολλές αναμνήσεις στους παλαιούς  αλλά και ένας ήρωας που αξίζει να γνωρίσουν οι νεότεροι . To όνομα του Zagor ή Ζαγκόρ όπως τον ξέρουμε στην χώρα μας. Oπλισμένος με το πέτρινο τόμαχοκ του, κάνει τα απίστευτα ακροβατικά του και κάνει την χαρακτηριστική πολεμική κραυγή του να αντιχίσει πέρα απο βουνά και δάση... 
 Ήρωας Ιταλικής ραφής ή σχολής αν θέλετε, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του και τις δεκαετίες του 60 και του 70 μετρούσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλη την Ευρώπη.  Για μένα μαζί με τον - εύχομαι γνωστό σε όλους Μπλέκ, είναι απο τους πιο εμπορικούς και ποιοτικούς  τίτλους  που ξεπήδησαν μέσα απο την ακμή των Ιταλικών κόμικς εκείνης της εποχής.  Δημιουργήθηκε το 1961 απο τον σεναριογράφο  Guido Nolita, ψευδόνυμο του εκδότη Sergio Bonelli και τον σχεδιαστή  Giulliano Ferri. Σε δηλώσεις τους σε εφημερίδες της εποχής, μετά και απο την επιτυχία της σειράς, αποκάλυψαν πως το όνομα που προόριζαν στον ήρωα τους αρχικά ήταν το Ajax ( Αίας) αλλά το άλλαξαν γιατί εκείνη την εποχή κυκλοφορούσε στην Ιταλική αγορά ένα ανδρικό αποσμητικό με αυτό το όνομα. Και καλά έκαναν...  Νομίζω πως ένα απο τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία αυτού του ήρωα είναι το ιδιαίτερο όνομα του. Ευβηχο, μικρό, σπάνιο και πλέον γνωστό και αγαπήμένο για πολλούς.
 Γιός ενός αξιοματικού  του Αμερικανικού στρατού που κατηγορήθηκε - στιγματίστηκε για την εξόντωση - σφαγή εκατοντάδων Ινδιάνων, μένει απο μικρός ορφανός καθώς οι γονείς του Mike και Betty δολοφονήθηκαν μπροστά του απο μια ομάδα Ινδιάνων Abenaki, με αρχηγό τον Salomon  Kinsky, όταν ο πατέρας του αποφάσισε να αποσυρθεί . Την ανατροφή του τότε αναλαμβάνουν  ο μέντορας του ΄΄Wandering Fitzy΄΄,  μαζί με μια ομάδα σαλτιμπάγκων - τσιρκολάνων απο τους οποίους μαθαίνει πολλά ακροβατικά κόλπα μαγικά - ταχυδακτυλουργικά τρικ, αλλά και πως να μάχεται.
 Το πραγματικό του όνομα είναι Patrick Wilding ενώ το Zagor προέρχεται απο το ινδιάνικο όνομα του '' Za- gor -te- nay'' που σημαίνει '' το πνεύμα με το τσεκούρι''.
Με έδρα το δάσος Darkwood , αποφασίζει να υπερασπίζει την ειρήνη και την δικαιοσύνη για να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερες ικανότητες του αλλά και για να εξιλεωθεί το αίμα του  απο τα εγκλήματα του πατέρα του. Σεναριακά αυτό ποτέ δεν βγήκε στο φώς παρ'όλο που άφηνε αρκετές υπόνοιες και αυτό γιατί οι Ιταλοί  κομίστες εκείνη την εποχή  ήθελαν να έχουν καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους καθώς ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία κόμικς στον πλανήτη. Μάλλον επιδίωκαν σε κάποιο άνοιγμα της αγοράς τους προς αυτούς. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στον ήρωα μας για αυτό το post.  Ανέβαλε λοιπόν  ο Ζαγκόρ τον ρόλο του τιμωρού της αδικίας και του εγκλήματος και για να επιβάλει -εδραιώσει την παρουσία του στις ανυπότακτες ινδιάνικες φυλές, πάτησε πάνω στην δεισιδαιμονία τους. Τους έπεισε με ταχυδακτυλουργικά τεχνάσμα και με την φανταχτερή ( τουλάχιστον για εκείνη την εποχή) φορεσίά του,  πως δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος αλλά  ημίθεος... Μαζί με την τεραστια δύναμη του, την τρομερή του ταχύτητα ( έπιανε βέλη στον αέρα), την ικανότητα του να ταξιδέυει απίστευτα γοργά πηδώντας απο δέντρο σε δέντρο και την τρομερή πολεμική κραυγή του, έπειθε με ευκολία πως ήταν κάτι πολύ παραπάνω απο ένας απλός θνητός.
Για την εποχή μας η μυθοπλασία και ο σχεδιασμός του Ζαγκόρ μπορεί να φαίνεται απλόικός ή ακόμα και ξεπερασμένος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι κομμάτι μιας εποχής που τα κόμικ  δεν είχαν αποκτήσει πολυσύνθετη  γλώσσα έκφρασης. Ήταν πιο αθώα και μέσα απο τις σελίδες τους έλεγαν απλές αλλά  γοητευτικές για την φαντασία του αναγνώστη ιστορίες.
Ο Ζαγκόρ είναι ήρωας του 19ου αιώνα..Παραπέμπει σε μια ιστορική περίοδο που οι διαμάχες μεταξύ λευκών και ινδιάνων ήταν συχνές και οι εκτάσεις της Βόρειας Αμερικής αλλά και άλλων περιοχών του πλανήτη  παρέμεναν ανεξερεύνητες και  έκρυβαν κάτι άγνωστο. Αν και όπως ανέφερα και παραπάνω,  η έδρα του ήταν το φανταστικό δάσος Darkwood, μέσα απο τις περιπέτειες του ταξίδευε σε όλη την Γη. Απο τον Καναδά μέχρι τα νησιά της Καραιβικής. 
Κυνηγώντας λαθρέμπορους, πιστολέρο, ληστές ακόμα και βαμπίρ, μάγους ή ζόμπι!!!
Το Story του συνδιάζει με αριστοτεχνικό τρόπο στοιχεία παραδοσιακού γουέστερν με υπερφυσικό τρόμο για αυτό τον λόγο άλλωστε κατάφερε να ξεχωρίσει απο τους υπόλοιπους χάρτινους ήρωες της Άγριας Δύσης εκείνης της εποχής. Πρωτότυπη και πετυχημένη σεναριακή συνταγή αρκετά μπροστά για την εποχή της.

Είχε πάντα στο πλάι του και πιστούς συντρόφους. Τον  Don  Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
 ή απλά Tsiko, απόγονο των Ισπανών κονκισταδόρες,  που αποτελούσε σεναριακά το  comic relief στοιχείο της υπόθεσης. Τον Ινδιάνο Tonka με τον οποίο ήταν ''αδερφοποιητοί''. Τον κιθαρωδό & πιστολά Guitar Jim, τον Ινδιάνο μάγο - Shaman  Many eyes  , έναν απο τους λίγους που ήξεραν την πραγματική του ταυτότητα κ.α
 Οι εχθροί του επίσης πολλοί. Κάποιοι απο αυτούς ήταν ο τρελός επιστήμονας Dr Hellinger, ο βρυκόλακας Rakoczi, o κακός δρυίδης Kandrax, o one -eyed Jack κ.α

Σε αυτά τα  παραπάνω απο 50 χρόνια του Ζαγκόρ, έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες τεύχη και αρκετές πανηγυρικές εκδόσεις ,ενώ πολλοί αξιόλογοι σεναριογράφοι και σχεδιαστές έχουν παράγει σελίδες του. Κάποιοι απο αυτούς είναι : Mauro Boselli, Moreno Burattini, Decio Canzio, Stefano Andreucci, Franco Bignotti, Franco Donatelli κ.α.

Οι περιπέτειες του έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία και έχουν  εκδοθεί στην Ελλάδα - απο τις εκδόσεις  Ανεμοδουρά - Γεωργιάδη & Χρήστου Κουρδάκη,  αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπως στο Ισραήλ, στην Τουρκία - που είναι και ένας απο τους πιο δημοφιλείς ήρωες, στα Σκόπια , την Αυστρία, την Σλοβενία, στην Κροατία, στην Σερβία κ.α. Στις δυο τελευταίες μάλιστα εκδίδεται ακόμα και σήμερα.


 Ο Ζαγκόρ είναι απο τις λίγες χάρτινες φιγούρες  της σχολής αλλά και της εποχής του που έχει καταφέρει να ξεπεράσει το χάσμα των γενεών και να γίνει αρεστός και  σε νέες γενιές.
Ακόμα και σήμερα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πουλάει κ πουλάει αρκετά. Εκτός απο τα κόμικ υπάρχουν Action Figures, μπρελόκ,  T- shirts και άλλα πολλά προιόντα.
 Δυστυχώς στην Ελλάδα η φιγούρα του υπάρχει  μόνο σαν ανάμνηση για τους πιο μεγάλους, αφού έχει σταματήσει να εκδίδεται εδώ και πολλά χρόνια.




Το ότι ακόμα και σήμερα καταφέρνει να κερδίζει νέους αναγνώστες, να φέρνει κέρδη στους κατόχους των εμπορικών δικαιωμάτων του  και να συγκινεί όσους μεγάλωσαν με τις περιπέτειες του όλα αυτά τα χρόνια νομίζω αποδεικνύει περίτρανα την δύναμη αυτού του ήρωα με το πέτρινο τσεκούρι και τρομερή πολεμική κραυγή.
 Γιατί αν μη τι άλλο τελικά στη ζωή αυτό που δείχνει αν κάτι αξίζει η όχι,  είναι ο χρόνος. Ο ζαγκόρ έχει αποδείξει ήδη την αξία του και έυχομαι να συνεχίσει να μεγαλώνει πολλές νέες γενιές αναγνωστών. Του αξίζει ρε φίλε πραγματικά...  Οι περισσότεροι ήρωες της εποχής του έχουν απλά ξεχαστεί....




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου