Mordillo

Το ημερολόγιο έγραφε 4 Αυγούστου του 1932 όταν ήρθε στην ζωή στην συνοικία Villa Pueyrredon του Μπουένος Αίρες της Αργεντινής ένας από τους πιο μεγάλους καρτουνίστες και σκιτσογράφους αυτής της χώρας. Το όνομα του είναι Guillermo Mordillo αν και είναι απλά γνωστός ως Mordillo. Τις δεκαετίες του 70 και του 80 που βρισκόταν και στο ζενίθ της καριέρας του ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στον κόσμο. Βέβαια  ακόμα και σήμερα το έργο της δουλειάς του και για να είμαι πιο συγκεκριμένος - οι φιγούρες  του που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του, είναι αγαπητές και αναγνωρίσιμες από χιλιάδες κόσμο.


 Από μικρός έδειξε την κλήση και το ενδιαφέρον του προς το σχέδιο έτσιι το 1948 αποκτά το πτυχίο του Illustrator από την σχολή δημοσιογραφίας του Μπουένος Άιρες. Ασχολήθηκε λίγο καιρό μετά  με την δημιουργία σκίτσων για παιδικές animation ιστορίες για τα Studio Galas ως μέλος του animation team. Παράλληλα δεν σταμάτησε ποτέ να σκιτσογραφεί και να εκδίδει δουλειές του σε τοπικά περιοδικά. Έχει εικονογραφήσει τα παραμύθια του Αίσωπου αλλά και τα παραμύθια του Περό. Το 1955 καθώς η δουλειά του αρχίζει να γίνεται αξιοπρόσεχτη αλλά και να έχει πέραση, εγκαθίσταται στη Λίμα του Περού όπου εκεί ασχολείται με την διαφήμιση καθώς προσλαμβάνεται ως free lancer designer για την διαφημιστική εταιρία  McCann Erickson.

To 1960 μετακομίζει στην Νέα Υόρκη όπου εργάζεται στην Paramount Pictures Studios.  Τρία χρόνια αργότερα οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις αλλά και οι επαγγελματικές του φιλοδοξίες τον οδηγούν να μετακομίσει και πάλι,  αυτή την φορά όμως στο Παρίσι.Εκεί δημιουργεί εικονογραφίσεις, γελοιογραφίες και χιουμοριστικά κόμικς που δημοσιεύονται σε αρκετά περιοδικά όπως τα : Marie - Claire, Lui, Pif - Gadget κ.α. Στο παρίσι γνώρισε και την γυναίκα του με την οποία έκανε δυο παιδιά. Τα τέλη της δεκαετίας του 70 τον βρίσκουν να έχει επιτύχει επαγγελματικά και να έχει υιοθετήσει ένα πιο κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής, έτσι ξαναμετακόμιζει. Αυτή την φορά στην Μαγιόρκα της Ισπανίας, όπου εκεί γίνεται πρόεδρος της  International Association of Authors of Comics and Cartoons (CFIA), ενώ παράλληλα ασχολείται με την δημιουργια cartoon. To όνομα του πλέον είναι παγκοσμίως γνωστό και γνωρίζει τεράστια επιτυχία.
 


 Το σχέδιο του είναι απλό και ξεκάθαρο. Δυναμικές γραμμές και γεωμετρικά σχήματα που εναρμονίζονται απόλυτα με ένα συχνά πυκνά  ουτοπικό  περιβάλλον. Βέβαια πολλές φορές τα πάντα τείνουν να είναι στρογγυλά και αυτό το καταλαβαίνει κανείς πολύ εύκολα αν προσέξει τις χαρακτηριστικές στρογγυλές μεγάλες μύτες που χαρίζει στα ανθρωπάκια ή τα ζωάκια που σχεδιάζει. Η πολυχρωμία και η χρήση ζωηρών χρωμάτων  που χρησιμοποιεί στα έγχρωμα σχέδια του, δίνει μια αίσθηση χαράς και διάθεσης για ζωή. Το χιούμορ του πατάει πάνω στους κανόνες και τις συμβάσεις των κόμικς αλλά δεν γίνεται ποτέ προκλητικό ή προσβλητικό. Επίσης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις αθλητικές απεικονίσεις του, ειδικότερα σε αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο και το γκόλφ. Κατά την γνώμη μου όμως το πιο δυνατό του χαρτί  και τρανή απόδειξη του ταλέντου του, είναι οι σιωπηρές απεικονίσεις της αγάπης.Καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο μέσα σε ένα καρέ να πεί πράγματα που δεν θα χωρούσαν ούτε σε 5 σελίδες τετραδίου.Για αυτό άλλωστε τα σχέδια του μέχρι και σήμερα δεν έχουν σταματήσει να γίνονται μηνύματα αγάπης  που στέλνουν οι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό επίσης της δουλειάς του είναι πως έχει πάντα μαζί του ένα σημειωματάριο όπου σχεδιάζει τα προσχέδια του αλλά και ο αργός ρυθμός που φτάνει στο τελικό αποτέλεσμα. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει δεν λένε άλλωστε ;

Από το 1969 μέχρι το 1995 έχει βραβευθεί συνολικά 17 φορές σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κόμικς με κάποια από τα βραβεία του να ξεχωρίζουν όπως το Gold Metal στο 18ο διεθνή φεστιβάλ Tolentino Fair of Humor ή το best cartoonist of the year στο Salon International de l'Humour του Μόντρεαλ .

Τα σχέδια του είχαν και έχουν τρομερή εμπορική αξιοποίηση καθώς έχουν πάρει την μορφή χιλιάδων προϊόντων όπως Πάζλ, Κάρτες, ημερολόγια, κουκλάκια, Πόστερ, είδη γραφείου, γραβάτες,τσάντες, εσώρουχα και πολλά πολλά άλλα.

Ενώ και τα 56 από τα βιβλία που έχει εκδώσει με τα έργα του πουλάνε ακόμα και σήμερα. Ειδικά τίτλοι όπως το amore amore   ή το Mordillo football cartoons. 

  . 

 O mordillo χάρη στο χαρακτηριστικότατο του σχέδιο και τους αξιαγάπητους χαρακτήρες που σχεδιάζει,  έχει καταφέρει να είναι αναγνωρίσιμος και αγαπητός από όλους. Παράλληλα έχει καταφέρει από ένα παιδι μιας φτωχής οικογένειας της Αργεντινής να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς και ακριβοπληρωμένους σχεδιαστές της γενιάς του.  Νομίζω όμως πως το μεγαλύτερο του κατόρθωμα είναι πως έχει μετατρέψει το επίθετο του σε ένα trademark  που δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που έχει να πεί κάποιο άσχημο λόγο...

Όπως είχε πεί κάποτε και ο κορυφαίος δάσκαλος της παντομίμας  Marcel Marceau : Ο mordillo καταφέρνει με έναν αριστουργηματικό τρόπο να δίνει χρώμα στην σιωπή και να χαρίζει μόνο χαμόγελα...τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου