Top 5 French - Belgian comics

Από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χτίσει  την δικιά τους σχολή κόμικ, ξεχωριστή θέση κρατάνε η Γαλλία και το Βέλγιο  η αλλιώς η λεγόμενη Γαλλοβελγική σχολή η οποία από την δεκαετία του 20 έχει παρουσιάσει σειρές και χαρακτήρες που έχουν κάνει ρεκόρ πωλήσεων και δημοτικότητας στην Γηραιά Ήπειρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.  Η βιομηχανία κόμικ που έχουν ιδρύσει και  διατηρούν ακόμα και σήμερα, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και διαμορφώνει - εδραιώνει την κουλτούρα των κόμικς σε εκατομμύρια αναγνώστες εδώ και αρκετές γενιές. Νομίζω όμως πως η πιο σημαντική και ουσιαστική προσφορά της Γαλλοβελγικής σχολής είναι πως ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τα Υπέρ - ηρωικά Αμερικάνικά κόμικς και  έδωσε στα κόμικς ένα πιο λογοτεχνικό χαρακτήρα.Γέμισε τις σελίδες τους με ενήλικες μυθοπλασίες, ριζοσπαστικές για την εποχή που κυκλοφόρησαν. Ενσωμάτωσε μέσα στα καρέ τους κοινωνική και πολιτική κριτική -  με άλλα λόγια τα κόμικς απέκτησαν άποψη και φωνή για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Επίσης τους χάρισε ένα λίγο πιο ενήλικο χιούμορ και με αυτό τον τρόπο  τα εξέλιξε από μια παιδική διασκέδαση  σε μια πιο ώριμη και ενήλικη ενασχόληση - μορφή τέχνης, που κέρδισε την παραδοχή κάθε κοινωνικού στρώματος και ηλικίας. Να δω πότε θα γίνει αυτό στην χώρα μας... Να σταματήσουν επιτέλους  κάποιοι να τα αποκαλούν Μίκι Μάου....:P
 Αν και θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα για αυτή τη σχολή, σήμερα θα σας παρουσιάσω τους 5 πιο διάσημους - εμπορικούς   τίτλους που έχουν παραχθεί από αυτή.

Είμαι σίγουρος πως τα ονόματα - τίτλοι που θα διαβάσετε θα σας φανούν αν όχι οικεία, σίγουρα γνώριμα. Ακόμα και σε εσάς που δεν είστε και τόσο γνώστες της 9ης τέχνης, γεγονός που αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία την δύναμη - επιρροή της Γαλλοβελγικής σχολής. Ας ξεκινήσουμε όμως την αντίστροφη μέτρηση αυτού του Top 5.

 Νο 5 : Blake and Mortimer  

Στης 26 Σεπτεμβρίου του 1946 κυκλοφόρησε το Tintin magazine μέσα στο οποίο υπήρχε η ιστορία ΄΄ The Secret of the Swordfish''. Εκεί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι χαρακτήρες του Captain Francis Blake - αξιωματικού των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και του καθηγητή φυσικής,  Phillip Mortimer.  Στην πορεία απέκτησαν τον δικό τους τίτλο και από τότε έχουν εδραιώσει την θέση τους ως ένας από τους πιο εμπορικούς τίτλους αστυνομικής περιπέτειας με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας  αλλά και μυστηρίου. Είναι μια δημιουργία του Edgar P.Jacobs (σχέδιο και σενάριο) αλλά και μετά τον θάνατο του η σειρά συνεχίστηκε με  πολλούς αξιόλογους δημιουργούς ως συνεχιστές. Έχουν κυκλοφορήσει 20 comic books μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχει και μια animated σειρά 26 επεισοδίων που κυκλοφόρησε το 1997. Στην χώρα μας, η σειρά έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ αν και δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα σε σχέση με άλλους Γαλλοβελγικούς τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει.

No 4: The Smurfs

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τα μικρά μπλε πλασματάκια με το χαρακτηριστικό καπελάκι και παντελονάκι, που ζουν μέσα στο δάσος σε μανιταρόσπιτα. Στην Ελλάδα τα μάθαμε ως Στρούμφ και όχι ως Smurfs μέσα από την animation σειρά που έπαιζε παλαιότερα η κρατική τηλεόραση.  Είναι μια δημιουργία του σχεδιαστή Pierre Culliford ή αλλιώς ''Peyo''. Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στης 23 Σεπτεμβρίου του 1958 μέσα από την σειρά ''Johan and Peewit'' χαρακτήρες που δημιούργησε ο ίδιος σχεδιαστής και συμπεριέλαβε μετέπειτα και στην σειρά των Smurfs ,που φυσικά απέκτησε τεράστιες εμπορικές διαστάσεις με λογικό επακόλουθο οι φιγούρες των Smurfs να γίνουν  από τα πιο αναγνωρίσιμα trademark όλων των εποχών.  Από το 1958 αν δεν κάνω λάθος, έχουν εκδοθεί 30 comic books που έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω  από 25 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ παράλληλα και άλλες ιστορίες έχουν δημοσιευθεί μέσα από αρκετά Γερμανικά,Γαλλικά και Δανέζικα Περιοδικά. Το τελευταίο comic book κυκλοφόρησε μέσα στο 2012 λόγω της κινηματογραφικής μεταφοράς των Smurfs ενώ το comic book που κυκλοφόρησε το 2009 έχει πουλήσει ήδη μόνο στην Γαλλία 140 χιλιάδες κόπιες. Γεγονός που φανερώνει πως παρ' όλο που τα Smurfs έχουν διανύσει την χρυσή εποχή τους, η δημοτικότητα τους και η  μεγάλη αγάπη του κόσμου προς αυτά υπάρχει ακόμα.
No 3 : Lucky Luke  

Ο  φτωχός και μόνος Cowboy που πυροβολάει πιο γρήγορα από την σκιά του είναι χωρίς αμφιβολία πάνω κάτω και αυτός σε όλους σας γνωστός. Γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Morris και γνώρισε εποχές δόξας όταν τα σενάρια υπέγραφε ο αείμνηστος  Rene Goscinny.  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην παρουσίαση που είχαμε κάνει στον Lucky Luke πατώντας Εδώ





 No 2 :Asterix

 Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ένας από τους πιο αγαπημένους μου τίτλους απ'όταν ήμουν ακόμα παιδί. Οι περιπέτειες του Γαλάτη Αστερίξ και του φίλου του Οβελίξ. Πρωτοπαλίκαρα ενός ανυπότακτου Γαλατικού χωριού που  για κανένα λόγο δεν σκύβει το κεφάλι στις στρατιές της Ρώμης και του Ιουλίου Καίσαρα. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και ο μαγικός ζωμός του δρουίδη Πανοραμίξ που τους χαρίζει υπεράνθρωπη δύναμη.  Δημιούργημα του κορυφαίου Rene Goscinny (σενάριο) και Albert Uderzo (σχέδιο). Μετά τον θάνατο του Goscinny το 1977 το ανέλαβε και το σενάριο ο Uderzo.  Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέσα από το ιστορικό περιοδικό Pilote στις 29 Σεπτεμβρίου του 1959. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει 34 comic books που έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 100 γλώσσες και έχουν πουλήσει παραπάνω από 325 εκατομμύρια κόπιες, τοποθετώντας τους δημιουργούς,  στην λίστα με τους επιτυχημένους δημιουργούς παγκοσμίως. Εκτός από τις πωλήσεις και  η επιρροή της σειράς του Asterix είναι αξιοθαύμαστη. Ο πρώτος Γαλλικός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη το 1965 ονομάστηκε Asterix -1, όπως και ένας Αστεροειδής που του δόθηκε το όνομα 29401 Asterix. Για όσους δεν γνωρίζουν το Asterix έχει τις ρίζες του στην Ελληνική γλώσσα και σημαίνει μικρό αστέρι. Τελικά μάλλον το αστέρι του ήταν αρκετά μεγαλύτερο, χωρίς καμία αμφιβολία.Στο μέλλον σίγουρα  θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσιάση του Asterix μέσα απο το C is For Comics.

No 1 :The Adventures of Tintin
Και στο νούμερο 1 αυτού του Top 5, την πρώτη θέση κατέχει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Tintin, μαζί με τον πιστό του φίλο Milou που δρουν  μέσα σε μια άκρως ρεαλιστική απεικόνιση του 20ου αιώνα. Είναι μια δημιουργία του Georges Remi (1907-1983) , αν και εμείς τον μάθαμε με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο που δεν είναι άλλο από το Herge. Στο φετινό comicdom con Athens 2013 υπήρχε και μια πολύ καλή έκθεση αφιερωμένη στον Herge. O Tintin κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου του 1929 !!!! , μέσα από το Le petit Vingtieme , ένα παιδικό ένθετο της  Βελγικής εφημερίδας Le XXe Siecle. Η σειρά απέκτησε σχεδόν αμέσως τεράστια επιτυχία και έτσι μεταπήδησε στην ευρύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Le Soir, ώσπου τελικά απέκτησε το δικό της τίτλο. Έχουν κυκλοφορήσει 23 comic books μέχρι σήμερα αλλά υπάρχει και ένα ακόμη το οποίο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ο Herge, κομμάτια του οποίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 50 γλώσσες και μέχρι το 2003 ( δέκα χρονια πρίν) έχουν πουληθεί παραπάνω από 200 εκατομμύρια κόπιες. Οι περιπέτειες του Tintin έχουν μεταφερθεί - προσαρμοστεί για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. To 2011 κυκλοφόρησε και ενα animation film του Tintin με σκηνοθέτη τον Spielberg που πήγε πολύ καλά εισπρακτικά. Αν σκεφτεί κανείς πως ένας χαρακτήρας του γεννήθηκε το 1929 (από τους πρώτους Super star χαρακτήρες ever) πουλάει ακόμα στην εποχή μας, σίγουρα θα πρέπει να παραδεχθεί πως αυτός ο χαρακτήρας είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της 9ης τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου