Read Comics in Public Day

Πάνε δυο χρόνια περίπου απ' όταν η Sarah Morean, συντάκτρια της Daily Cross Hatch μαζί με τον συνεργάτη της Brian Heater, βάφτισαν την 28 Αυγούστου ως ημέρα '' Read Comics in Public Day ''. Σκοπός αυτού του εγχειρήματος ήταν να αποτινάξουν απο τα κόμικς το στίγμα της ανωριμότητας. Να δείξουν πως η ενασχόληση με τα κόμικς δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους σπασίκλες του σχολίου ή όσους φοβούνται να μεγαλώσουν και παιδιαρίζουν διαβάζοντας ακόμα και μετά τα τριάντα τους, κόμικς. Κάτι σαν κόμικς pride ένα πράγμα.
Σε μια χώρα όπως την δική μας,  που ακόμα κάποιοι όταν αναφέρονται σε  αριστουργήματα της 9 τέχνης  τα αποκαλούν ''Μικυ Μάου'', νομίζω πως γίνεται απόλυτα κατανοητό αυτό τους το project. Επικροτούμε αυτή τους την προσπάθεια και συμφωνούμε με την άποψη τους.
Το consept ήταν απλό.  Οι αναγνώστες της Daily Cross Hatch έβγαζαν φωτογραφίες με θέμα την ανάγνωση κόμικς σε δημόσιο χώρο και τις έστελναν. Ο αριθμός των συμμετοχών φυσικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και όλοι οι comic lovers ή comic geeks όπως αποκαλούνται απο κάποιους, δηλώνουν περήφανα την αγάπη που τρέφουν για τα κόμικς. Βέβαια το όλο θέμα κατα την γνώμη μου πια, έχει πάρει την μορφή διαγωνισμού φωτογραφίας αφου ο καθένας προσπαθεί να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία που μπορεί. Ακόμα και έτσι όμως είναι ωραία να βλέπεις και άλλο κόσμο να μοιράζεται την ίδια αγάπη με εσένα. Και στην  τελική αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι αντίστοιχο αγαπητέ κομιξάκια, θα σπάσεις πλάκα και σίγουρα δεν θα σου φανεί βαρετό.

Μπορεί να ακούγεται σαχλό ή απαραίτητο όπως ένα σπυρί στα κωλομέρια, αλλά είναι έστω μια κίνηση που βάζει το λιθαράκι της έτσι ώστε να αλλάξει την διάθεση της κοινής γνώμης για τα κόμικς. Να φύγει πια αυτή η ''ρετσινιά''  του παιδικού που αποτρέπει την ανάπτυξη κάθε κουλτούρας επάνω στην 9 τέχνη. Και δυστυχώς υπάρχει.. Άντε πες στην μάνα σου αγαπητέ  έφηβε κομιξάκια που ζείς στην Ελλάδα, πως θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τα κόμικς...Βράστα Χαράλαμπε...Η θα βάλει τα γέλια η θα σου ξεκινήσει ενα τροπάριο που δεν θα έχει τελειωμό.. 
Και εσύ αγαπητέ παντρεμένε κομιξάκια άντε πες στην γυναίκα σου πως χάλασες 60 ευρώ για να αγοράσεις κόμικς...ατάκες του τύπου '' χαλάς τόσα λεφτά σε αυτές τις μαλακίες'' θα πέφτουν βροχή....
Όταν ένας γελάει με κάποιο αστείο και κανένας άλλος, σημαίνει πως ή το είπε αυτός,  ή πως το αστείο δεν ήταν καλό. Όταν γελάνε πολλοί σημαίνει πως το αστείο άξιζε...
Όπως έχουμε ξαναπεί εδω στο C is For Comics, είμαστε πολλοί αυτοί που αγαπάμε τα κόμικς. Απλά δεν έχουμε μαζευτεί -γνωριστεί ακόμα. Το Read Comics In Public Day είναι ενας τρόπος.

Ακόμα και μετά το μεγάλο μπαμ των τελευταίων χρόνων ( Κινηματογράφος -TV)  που έκανε τα κόμικς γνωστα εως mainstream, δεν έχει καταφέρει να διώξει τα άσχημα σχόλια απο πάνω τους. Βέβαια όταν κάποιος θέλει να πει την κακία του,  θα  την πεί ότι και να γίνει, ασχέτως αν έχει δεί απο τους πρώτους όλες τις κιν/φικές μεταφορές της Marvel και της DC.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τα κόμικς την έχουν αγγίξει σχεδόν επιδερμικά, σε σχέση με την Αμερική για παράδειγμα όπου εδώ και δεκαετίες τα κόμικς έχουν μεγαλώσει γενιές και έχουν γαλουχήσει συνειδητότητες. Εκεί οι comic lovers έχουν αντιμετωπίσει  έντονα ένα είδος  κοινωνικου ρατσισμού που τους κατηγοριοποιεί ως ανεπιθύμητους και ως ανήμπορους να συναναστραφούν κοινωνίκά. Η Read Comics in Public Day είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία που δηλώνει πως όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε.
Στην Ελλάδα  η 28 Αυγούστου (επιλέχθηκε ως Read Comics in Public Day ως φόρος τιμής στον Jack Kirby - είναι η ημερομηνία γέννησης του) δεν είναι τόσο γνωστή. Ισως όμως να είναι στο μέλλον. Εμείς εδώ στο C is For Comics  θα στηρίζουμε αυτή την κίνηση αλλά και κάθε άλλη κίνηση που έχει ως σκοπό να προάγει την κουλτούρα της 9 τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου