Μικυ Μάους - τέλος εποχής

Γράφω αυτή την ανάρτηση με βαριά καρδιά. Με μια αίσθηση απώλειας θα έλεγα.
 Με μια ελαφριά γεύση πίκρας και μια μεγάλη δόση ξενερώματος και όχι άδικα. Ένας καλός φίλος από το παρελθόν δεν υπάρχει πια. Φίλος πιθανόν και δικός σας, ασχέτως αν δεν είστε κομιξάκιδες όπως εμείς. Σίγουρα  όμως θα έχετε διαβάσει κάποια στιγμή στην ζωή σας ένα Μίκυ Μάους.. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην έχει διαβάσει..
Θα έχετε ήδη μάθει πως οι έπεσαν οι τίτλοι τέλους  για την Ελληνική έκδοση του Μίκυ Μάους. Με ανακοίνωση του στο Facebook,  ο εκδότης Χρήστος Τερζόπουλος ανακοίνωσε την διακοπή των περιοδικών  Μίκυ Μάους, Κόμιξ, Κλασικά, Ντόναλντ και Αλμανάκο. 

Παραθέτω την ανακοίνωση του :Μερικά πράγματα όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων.Η διακοπή της έκδοσης των περιοδικών δεν ήταν μια επιπόλαια και ξαφνική επιλογή. Εδώ και πολλούς μήνες, από την αρχή του χρόνου, είχαμε επαφές και διαπραγματευόμασταν για να βρούμε βιώσιμη λύση για τα περιοδικά. Χρειάζεται ψυχικό σθένος να γίνονται διαπραγματεύσεις με νηφαλιότητα και σύνεση χωρίς να μεταφερθεί η αγωνία στους συνεργάτες μας. Ως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε την σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί.Πρέπει να γνωρίζετε με βεβαιότητα πως η διακοπή ενός έργου μιας ζωής, δεν είναι μια πράξη που δεν έχει έντονη συναισθηματική φόρτιση.

 Μπορεί τα περιοδικά των εκδόσεων Τερζόπουλου άθελα τους να βάφτισαν οποιοδήποτε κόμικ στην νοοτροπία του Έλληνα ως Μίκυ Μάου αλλά  η διακοπή τους είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την κουλτούρα των Ελλήνων επάνω στην 9 τέχνη.  Κυκλοφορούσαν που κυκλοφορούσαν λίγοι τίτλοι κόμικ στα περίπτερα, τώρα δεν ξέρω αν οι επόμενες γενιές θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την χαρά κρατώντας ένα νέο τεύχος στα χέρια τους ή την προσμονή για το επόμενο....
Από την 1η Ιουλίου του 1966 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Μίκυ Μάους , κυκλοφόρησαν παραπάνω από 2.400 τεύχη. Χονδρικά 2.500 Τεύχη, που  μαζί με όλους τους άλλους τίτλους των εκδόσεων μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. 48 χρόνια περίπου, συνόδευαν μικρούς αλλά και μεγάλους, προσφέροντας στιγμές χαράς.  
Να ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της συγγραφικής ομάδας του C is For Comics τον Βραβευμένο εκδότη  κύριο Τερζόπουλο για όλες τις αναμνήσεις που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια και να ευχηθώ κάποια στιγμή στο μέλλον, ο Μίκυ και η παρέα του να αρχίσουν να ξαναμιλάνε Ελληνικά...

4 σχόλια:

  1. Είναι πολύ κρίμα που έγινε, αλλά δεν φταίει μόνο η κρίση που έκλεισε το Μίκυ Μάους.
    Τα παιδιά σήμερα δεν διαβάζουν Μίκυ. Δυστυχώς η τηλεόραση και τα video games τους κατευθύνουν σε άλλα πρότυπα, πιο βίαια ή πιο "in" για την εποχή μας. Πιστεύω ότι το αγοραστικό κοινό του Μίκυ ήταν οι πιο μεγάλοι σε ηλικία που μεγαλώσανε με αυτό. Εγώ το "Κόμιξ" το αγόραζα, το διαβάζαν τα παιδιά μου και χαίρομαι πολύ γι'αυτό.
    Μακάρι να βρεθεί κάποια άλλη εκδοτική και να συνεχίσει κάποιους από τους τίτλους αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου Παναγιώτη. Οι εποχές έχουν αλλάξει και δυστυχώς όπως και εσύ πολύ σωστά είπες ' τα παιδιά σήμερα δεν διαβάζουν Μίκυ Μάους΄ παρ'όλο που οι ιστορίες σεναριακά έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχης. Το βρίσκω ανησυχητικό αυτό πάντως..Χωρίς βία ή άλλα στοιχεία που παραπέμπουν σε πιο ώριμο κοινό, ένα κόμικ τους φαίνεται βαρετό. Όμως αυτό ταιριάζει στην ηλικία τους. Είναι άσχημο να θέλουν να μεγαλώσουν πιο γρήγορα..

    Μακάρι όπως είπες και εσύ να βρεθεί ένας συνεχιστής για αυτούς τους τίτλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν σήμερα βλέπεις κάτι 7χρονα μυξιάρικα να αποκαλούνται μεταξύ τους ''μαλάκα'' και ''γαμημένε'', πώς να μην περιμένεις να τους ενθουσιάζει μόνο η βία και το αίμα στα video games; Έχουμε εξαχρειωθεί τελείως ως κοινωνία. Ο μάγκας - χύμα πατέρας νομίζει ότι αν κάνει και το παιδί του κλαρινογαμπρό θα έχει περισσότερα εφόδια στην κοινωνία. Αίσχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα φίλε Κωστή και ευχαριστούμε για το σχόλιο.
    Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα για αυτό που έγραψες για τον μάγκα - χύμα πατέρα. Δυστυχώς είναι γεγονός και πραγματικά είναι λυπηρό. Ένας τέτοιος επιδερμικός και στενόμιαλος άνθρωπος που δυστυχώς βάζει και αυτός το λιθαράκι του στο μέλλον αυτής της κοινωνίας δεν θα προσφέρει τίποτα παραπάνω απο το να συνεχίσει να μεταλαμπαδευει τις λάθος αξίες στα παιδιά του. Στα παιδιά μπορώ να δώσω πολλά ελαφρυντικά. Σε αυτούς τους γονείς, όχι.

    Υπάρχει όμως ελπίδα ακόμα, όσο υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα σωστά ; Ας προσπαθήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι Κωστή και ακόμα και αν δεν βγούν νέα τεύχη Μίκυ Μάους, ας προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε τα δικά μας παιδιά, έχωντας μια εικόνα των παλιών.

    Καλως μας ήρθες στην παρέα του C is For Comics

    ΑπάντησηΔιαγραφή