Claymore

Τα Claymore ήταν μεγάλα δίχειρα σπαθιά,σκωτσέζικης προέλευσης που χρησιμοποιούνταν κυρίως από Highlanders τον 15-17 αιώνα μ.Χ. Το εν λόγω manga δεν έχει φυσικά καμία επαφή με Σκωτία και Highlanders αλλά το συγκεκριμένο είδος σπαθιού πρωταγωνιστεί(σε μια κάπως διαφοροποιημένη, "comic" εκδοχή) σαν το βασικό όπλο των ηρωίδων του αρκετά ενδιαφέροντος manga που θα σας παρουσιάσω, παραπέμποντας παράλληλα σε μια πιο"μεσαιωνική" ιστορία.

Δημιουργία του Norihiro Yagi πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2001 μέσα απ'τις σελίδες του Monthly Shonen Jump όπου και εκδιδόταν μέχρι τον Ιούνιο του 2007 που το περιοδικό σταμάτησε να κυκλοφορεί.Τότε το Claymore μεταφέρθηκε προσωρινά στο Weekly Shonen Jump απ'όπου συνέχισε να εκδίδεται μηνιαίως μέχρι να περάσει στο περιοδικό Jump Square τον Νοέμβρη (και τα τρία περιοδικά ανήκουν στον εκδοτικό οίκο Shueisha)απ'το οποίο εκδίδεται μέχρι σήμερα.

Silver-Eyed Witches

Η ιστορία του Claymore εξελίσσεται σε έναν άλλο κόσμο,σε μια "μεσαιωνική" περίοδο όπου οι άνθρωποι απειλούνται από κάποια ανθρωπόμορφα,shapeshifting τέρατα ονόματι Yoma τα οποία τρέφονται με τα σωθικά των ανθρώπων και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα αναγνωρίσουν μια και μπορούν να πάρουν την μορφή κάποιου που σκότωσαν και να παραμείνουν κρυμμένα με την καινούρια τους ταυτότητα συνεχίζοντας το "φαγοπότι"στην γύρω περιοχή.Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι μια οργάνωση γνωστή μόνο ως "The Organization" οι οποία στέλνει τις πολεμίστριες της, γνωστές στον κόσμο ως Claymore λόγο των σπαθιών τους, σε όποια περιοχή ζητήσει τις υπηρεσίες της,κατόπιν αμοιβής πάντα.
Οι Claymores όμως δεν αντιμετωπίζονται σαν ηρωίδες απ'τον κόσμο,αλλά με ιδιαίτερη αντιπάθεια και φόβο αποκαλώντας τες πολλές φορές Silver-eyed Witches λόγο του ασημένιου χρώματος των ματιών τους.Αυτό οφείλεται στο οτι είναι υβρίδια ανθρώπων και Yoma πράγμα που τους δίνει απίστευτες δυνάμεις αλλά τις καταδικάζει στην αποξένωση.
Ο ρόλος των Claymore είναι να βρουν ποιος απ'τους ανθρώπους είναι στην πραγματικότητα Yoma και φυσικά να τον εξοντώσουν.Λόγο του οτι μοιράζονται το DNA των Yoma, τα Claymore έχουν ένα είδος "εσωτερικής ενέργειας"(κάτι σαν Chakra ή Chi) που λέγεται Yoki και ελευθερώνοντας το μπορούν να ενισχύσουν την δύναμη και την ταχύτητά τους καθώς και να αποκτήσουν διάφορες υπερφυσικές δυνάμεις.Λόγω του Yoki έχουν επίσης την ιδιότητα να αισθάνονται και άλλα Yoki γύρω τους,μπορώντας έτσι να εντοπίσουν τα Yoma.
Η χρήση του Yoki όμως έχει και ένα κίνδυνο.Όταν τα Claymore απελευθερώνουν 10% Yoki το χρώμα των ματιών τους αλλάζει από ασημένιο σε χρυσό.Στο 30% παραμορφώνεται το πρόσωπό τους και στο 50% το σώμα τους, αρχίζοντας σιγά-σιγά να μοιάζουν με τα τέρατα που αντιμετωπίζουν.Μέχρι το 80% έχουν την δυνατότητα να περιορίσουν το Yoki τους και να επανέλθουν στην ανθρώπινη μορφή τους αλλά εκεί είναι και το όριο.Αν απελευθερώσουν παραπάνω από 80% Yoki τότε η επαναφορά τους είναι αδύνατη,ενώ στο 100% γίνονται Awakened Beings όπως τα ονομάζουν, με τρομακτικές δυνάμεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα Yoma.

Claymore No.47 - Clare


Η πρωταγωνίστρια του Claymore είναι η Clare η οποία καλείται σε ένα χωριό για να βρει και να εξοντώσει ένα Yoma που τρομοκρατεί την περιοχή.Ένα νεαρό αγόρι ονόματι Raki που έχασε την οικογένειά του απ'το Yoma και μένει με τον μεγαλύτερο αδερφό του,έχει ένα μεγάλο ενθουσιασμό για τα Claymore.Η Clare θα ανακαλύψει στην πορεία οτι ο αδερφός του Raki είναι στην πραγματικότητα το Yoma και θα σώσει την ζωή του εξοντώνοντας το.Χωρίς οικογένεια πλεον ο Raki θα ακολουθήσει την Clare μακριά απ'το χωριό θέλοντας να την συνοδέψει στα ταξίδια της.Εκείνη λιγομίλητη και κλεισμένη στον εαυτό της στην αρχή αποθαρρύνει τον νεαρό να την ακολουθήσει αλλά στην πορεία θα του επιτρέψει να την συνοδέψει σαν προσωπικός της μάγειρας,αν και τα Claymores δεν χρειάζονται φαΐ όπως οι άνθρωποι,αφού μια μικρή ποσότητα,ένα μήλο π.χ,μπορεί να τα  κρατήσει για αρκετές μέρες.
Καθώς εξελίσσεται η ιστορία θα μάθουμε πράγματα για το παρελθόν της Clare καθώς και για την Organization,και θα γνωρίσουμε και άλλα Claymore ξετυλίγοντας σιγά-σιγά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή με πολλές ανατροπές και καταπληκτικές μάχες.

Anime Adaptation

To 2007 η Γιαπωνέζικη εταιρία παραγωγής anime Madhouse αναλαμβάνει να μεταφέρει το Claymore στην μικρή οθόνη.Ξεκινώντας τον Απρίλιο και προβάλλοντας 26 επεισόδια απ'την Nippon TV μέχρι τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς καταφέρνει να καλύψει τα πρώτα 11 κεφάλαια του manga στα 24 επεισόδια του με τα δύο τελευταία να είναι ένα εναλλακτικό τέλος της ιστορίας.
Καθόλου άσχημη δουλειά στην μεταφορά του,καταφέρνει να περάσει το ύφος του manga στη μικρή οθόνη αν και εμένα λόγο του οτι διάβαζα το manga τότε,μου άφησε μια γλυκόπικρη "γεύση" το τέλος που του έδωσαν...Όλοι περιμέναμε μια συνέχεια,μια δεύτερη σεζόν, αλλά έπρεπε να αρκεστούμε σε αυτό το κάπως απότομο τέλος.

Κλείνοντας κάπου εδώ να σας ενημερώσω οτι κυκλοφόρησε το 2009 και σε παιχνίδι για το Nintento DS απ'την Digital Works Entertainment με το ύφος του στα πρότυπα των side-scrolling όπως τα παλαιότερα Metroid και Castlevania.
Το Claymore εκδίδεται ακόμα έχοντας φτάσει την ιστορία σε απίστευτα επίπεδα και έχει συμπληρώσει 24 τόμους που μεταφράζονται σε 142 τεύχη.Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε 31/08 και εκδίδονται περίπου δύο τεύχη τον μήνα.
Όσοι αρέσκεστε σε μεσαιωνικά μοτίβα και σκληροπυρινικές γκόμενες που κραδαίνουν μεγάλα σπαθιά και πετσοκόβουν δαίμονες σε ξέφρενες μάχες κάντε μια στάση στο Claymore και ίσως να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετό καιρό.Επίσης θα μπορούσα να επισημάνω οτι λόγω του γεγονότος ότι το πρωταγωνιστικό καστ απαρτίζεται από γυναίκες, βρίσκει κάπως πρόσφορο έδαφος στο ασθενές φύλλο...με άλλα λόγια αν προσπαθείτε να βρείτε κάτι για να διαβάσει η καλή σας που κατά πάσα πιθανότητα δεν ασχολείται με τα κόμικ,ίσως το Claymore να είναι μια καλή επιλογή.
Εγώ να ευχηθώ καλό φθινόπωρο σε όλους,κουράγιο και δύναμη στους μαθητές που ξεκινάνε πάλι το σχολείο και ακόμα περισσότερο κουράγιο και δύναμη σε όλους τους υπόλοιπους να καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας.Winter is coming!!
'Till Next Time!

                                  Claymore Opening-Ending

                                               AMV












  

3 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο αγαπητέ Yatamura.Φαίνεται αρκετα ενδιαφέρον. Με 'έψησες' να το κατεβάσω.
    Καλή σεζόν να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή ανάγνωση κύριε Comic και καλό φθινόπωρο(αν υπάρχει ακόμα).Να σε ενημερώσω κιόλας,γιατί μάλλον δεν το ήξερες, οτι πέθανε ο Damian Wayne...let it sink a little bit...άσχετο αλλά είπα να σου δείξω πόσο έχω προχωρήσει στον κόσμο της DC.Και ναι φίλοι μου,πάει και αυτός ο Robin...R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχχχ...
    Κι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που έχω με τα manga.
    Τα βλέπεις τα Claymore, τι όμορφα, λιτά και απέριττα εργαλεία θανάτου που είναι (φωτό 2). Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις μεταλλική σκαλωσιά σαν όπλο, πες τη με τ' όνομά της, μην τη λες Claymore... Ύβρις.

    Επίσης, το Claymore τύγχανε από κατασκευής να είναι για 2 χέρια και εκτός από τραβηγμένες περιπτώσεις εξαιρετικής (μην πω υπεράνθρωπης) δύναμης χρησιμοποιόταν, εύλογα για πολύ λίγο, με ένα χέρι. Όταν δεις κάποιον με ένα Claymore στο κάθε χέρι, είτε εξωγήινος θα είναι είτε μελλοθάνατος (χαρ χαρ χαρ)

    Ακριβολογία: not for manga.

    ΑπάντησηΔιαγραφή