The Fabulous Furry Freak Brothers

Οι The Fabulous Furry Freak Brothers είναι ένα κόμικ του Gilbert Shelton που γρήγορα γνώρισε επιτυχία και απέκτησε φανατικούς οπαδούς χάρη στο ιδιαίτερο και θεότρελο στυλ του. Πρωτοεμφανίστηκαν το 1968 στην underground εφημερίδα Rug στο Austin του Τέξας και χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητα τους κυκλοφόρησαν σε όλες τις Η.Π.Α. και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικ ήταν στο Feds 'n' Heads το 1969, ενώ το 1971 κυκλοφόρησε το The Collected Adventures of the Fabulous Furry Freak Brothers ως η πρώτη συλλογή με τις περιπέτειές τους. Εμφανίσεις έκαναν επίσης και σε περιοδικά όπως το Playboy, το High Times και το Rip Off Comix. O Shelton συνέχισε να γράφει ιστορλιες τους μέχρι το 1992 με συνεργασία στο σχέδιο τον Dave Sheridan και τον Paul Mavrides.
Οι ζωές των Freak Brothers γυρνάνε γύρω από την απόκτηση και κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, κυριώς μαριχουάνας. Κανείς τους δεν δουλεύει και εννοείται ότι δεν ψάχνει για δουλειά. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται πάντα για την αγορά φαγητού ή ναρκωτικών με την κατάλληλη αποφυγή της αστυνομίας. Άλλες ιστορίες αναφέρονται στην γάτα του Fat Freddy ή στην αυτοκρατορία των κατσαρίδων που ζει στην κουζίνα τους! Πάντα υπάρχει μια αντίθεση για την άρχουσα τάξη, τους πλούσιους και την "δεξιά" πολιτική των Ρεπουπλικάνων.
Οι Freak Brothers δεν είναι συγγενείς. Είναι ένα τρίο κλασικών μηχανόβιων, ροκάδων σαν τους χίπις αλλά μόνο στην εμφάνιση και όχι στην ιδεολογία. Τα ονόματα τους είναι Phineas Freakears, Fat Freddy Freekowtski και Freewheelin' Franklin. Αντιήρωες, τεμπέληδες, αναξιόπιστοι, με μόνο ενδιαφέρον να καπνίζουν "χόρτο" και να περιφρονούν κάθε μορφή εξουσίας. Χαρακτήρες με ξεχωριστές προσωπικότητες που μπλέκουν σε κωμικές καταστάσεις με μπόλικο σεξ και ναρκωτικά.
Ο Freewheelin' Franklin αν και στην εμφάνιση δείχνει "αλήτης¨στην πραγματικότητα είναι ο πίο έξυπνος από το τρίο. Μεγαλύτερος σε ηλικία, είναι στους δρόμους πιο πολύ καιρό και ξέρει όλα τα κόλπα. Δεν τον κάνει όμως αυτό ικανότερο από τους άλλους. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και ποτέ δεν γνώρισε τους γονείς του. Ψηλός, αδύνατος με μεγάλη στρογγυλή μύτη, μακρύ μουστάκι και μαλλιά αλογοουρά. Συνήθως φορά καουμπόικες μπότες και καπέλο. Αναφέρεται ότι έχει ένα παιδί από μια πρώην γκόμενα του, το οποίο είναι ολόιδιο με αυτόν, με μουστάκι και αλογοουρά. Παρόλα αυτά δεν το αναγνωρίζει και προσπαθεί πάντα να αποφύγει κάθε σχέση μαζί του. Είναι η καλασική περίπτωση ανθρώπου πλήρως ακατάλληλου να μεγαλώσει οικογένεια.
Ο Phineas Freakears είναι ο φιλελεύθερος και ο ιδεαλιστής της ομάδας. Είναι μεγάλος γνώστης της χημείας μεαποτέλεσμα να δημιουργεί συνέχεια καινούργια ναρκωτικά. Ενδιαφέρεται πολύ για το περιβάλλον και έχει "αριστερές" άποψεις. Ψηλός, αδύνατος, με γυαλιά και με πολλές τρίχες στο πρόσωπό του, τον αναγνωρίζεις από την χαρακτηριστική του μύτη, που θυμίζει "τσιγαριλίκι".
Τελευταίος στην παρέα είναι ο Fat Freddy Freekowtski. Είναι ο λιγότερο έξυπνος από τους άλλους και εκτός από τα ναρκωτικά έχει πολύ καλή σχέση με το φαγητό. Είναι χοντρούλης, με ξανθά μπουκλωτά μαλλιά. Η εμμονή του με το φαγητό μπλέκει πολλές φορές την ομάδα σε μπελάδες. Όταν είναι μαστουρωμένος συνήθως χάνει τα χρήματα όλων ή τα υπόλοιπα ναρκωτικά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που τα άφησε μέσα σε μια τσάντα, μπροστά από έναν ανεμιστήρα σκορπίζοντάς τα έξω από το παράθυρο, σε ένα παρκαρισμένο περιπολικό.
Συπληρωματική στην παρέα είναι και η γάτα του Fat Freddy. Εμφανίζεται στις ιστορίες τους αλλά και στο κάτω μέρος των σελίδων του κόμικ σε ένα σύντομο gag. Συνήθως μπλέκει σε μπελάδες με τα ποντίκια και τις κατσαρίδες που ζούνε στην κουζίνα των Freak Brothers. Είναι πολύ πιο έξυπνη από τον Fat Freddy που τον ονομάζει "παχύσαρκο". Δημιουργήθηκε αρχικά από τον Shelton για να γεμίζει τις σελίδες του κόμικ, αλλά στην συνέχεια έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των Freak Brothers.
Η συνεχής χρήση αλλά και εμπόριο μαριχουάνας και ψυχεδελικών ναρκωτικών είναι μέσα σε κάθε ιστορία του κόμικ. Η μαριχουάνα είναι το αγαπημένο τους ναρκωτικό, χωρίς να αποκλείουν διάφορα διεργετικά ή και παραισθησιογόνα. Λείπει εντελώς η ηρωίνη σε βαθμό να την αποφεύγουν, σαν τον διάολο το λιβάνι, όποτε αναφερθεί.
Το κόμικ είναι ανατρεπτικό και σατυρίζει πολύ την κυβέρνηση και την αστυνομία. Οι πολιτικοί συνχά παρουσιάζονται ως πλούσιοι, ανίκανοι, διεφθαρμένοι και αποτελούν την νέμεσση των Freak Brothers. Όλες τους οι ιστορίες αρχίζουν με μια δόση ρεαλισμού και πάντα οδηγούνται σε  σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις.
Στο "Grass Roots" οι Brothers βρίσκουν ενός χρόνου προμήθεια σε κοκαϊνη, αποσύρονται στην επαρχία, αλλά την τελειώνουν σε 2 μέρες. Στο "Chariots of the Globs" η γάτα του Fat Freddy απαγάγεται από εξωγήινους, ενώ στο "The Idiots Abroad" ταξιδεύουν στην Κολομβία για να βρουν φθηνά ναρκωτικά, αλλά ο Fat Freddy καταλάθος γίνεται μέλος μιας ομάδας Σκωτσέζων τρομοκρατών, αφού πρώτα διαλύει μια στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα καταλήγοντας σκλάβος στην Αφρική, ο Franklin γίνεται πειρατής στην νότια Αμερική και τέλος ο Phineas ταξιδεύει στη Μέκκα και γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπός στον κόσμο αφού ανακαλύπτει μια καινούργια θρησκεία!
Έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και στην Ελλάδα η Μαμούθ Κόμιξ είχε κυκλοφορήσει συλλογές με ιστορίες τους.
Τα κόμικ που κυκλοφορούν είναι:
Underground Classics (Freak Brothers No.0)
The Collected Adventures Of... (Freak Brothers No.1)
Further Adventures of those... (Freak Brothers No.2)
A Year Passes Like Nothing (Freak Brothers No.3)
Brother, Can You Spare 75¢ for the... (Freak Brothers No.4)
Grass Roots (Freak Brothers No.5)
Six Snappy Sockeroos (Freak Brothers No.6)
Several Short Stories (Freak Brothers No.7)
The Idiots Abroad, Part I (Freak Brothers No.8)
The Idiots Abroad, Part II (Freak Brothers No.9)
The Idiots Abroad, Part III (Freak Brothers No.10)
Freak Brothers No.11
Freak Brothers No.12
Freak Brothers No.13

Και όπως λένε οι Freak Brothers : "Smoking grass and drinking beer is like pissing into the wind."


2 σχόλια:

  1. το καλυτερο κομικ ολων των εποχων!ενα απο τα λιγα αμερικανικα που αγγιζει τη ψυχη του Ελληνα!πολυ ωραιο αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή