Comic Book Heroes vs Comic Book Heroes in films

Με τις ταινίες με σούπερ ήρωες να παίρνουν φωτιά και να γεμίζουν τις αίθουσες, όλο και περισσότερος κόσμος βλέπει τους αγαπημένους του heroes ή villains να ξεπηδούν από το χαρτί και να παίρνουν σάρκα και οστά στην μεγάλη οθόνη. Είναι χαρακτήρες που τους διαβάζαμε από μικροί και συνεχίζουμε ακόμη και τώρα. Άρα περιμένουμε να αντιμετωπιστούνε με σεβασμό και η παραμικρή διαφορά θα φανεί στους φίλους των κόμικς. Και αυτό δεν συγχωρείται σήμερα γιατί με το internet πολύ γρήγορα μια ταινία μπορεί να θαφτεί και να ξεχαστεί. Παρακάτω θα δούμε τις περιπτώσεις που ο χαρακτήρας της ταινίας σε σχέση με το κόμικ, είχαν πολύ λίγο έως καθόλου σχέση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χαλάει και την ίδια την ταινία.

Sandman/Venom vs Sandman Venom (Spiderman 3)

Το ίδιο το φίλμ ήταν αρκετά κακό οπότε περίμενε κανείς ότι θα τα κάνουν λίγο σαλάτα με τους γνωστούς εχθρούς του Spidey. Αν και κράτησαν ίδιο το origin του Sandman, σαν τον κακοποιό Flint Marko ο οποίος μπλέχτηκε σε ένα πείραμα και τα μόριά του ανακατεύτηκαν με αυτά της άμμου, η συνέχεια ήταν καταστροφική. Από το πρώτο Spiderman είδαμε ότι ένας κακοποιός σκότωσε τον θείο του Peter Parker, τον Ben, με αποτέλεσμα να τον κάνει να θέλει να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, όπως άκριβώς και στο κόμικ. With great power.... και τα γνωστά. Για κάποιο λόγο οι ιδιοφυείς σεναριογράφοι θέλησαν να δείξουν ότι ο πραγματικός δολοφόνος ήταν ο Flint Marko, όπου στο τέλος μετανιώνει κιόλας. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο Parker τον συγχωρεί και κοιτάζονται βουρκωμένοι στο ξημέρωμα. Μόνο σε reality show με super heroes αυτή η πλοκή.
Όσο για τον Venom, είδαμε στο περίπου πως το εξωγήινο συμβιωτικό μπήκε στον ρεπόρτερ Eddie Brock, αλλά το casting ήταν εδώ λίγο άκυρο. Ο ηθποποιός Topher Grace ήταν λίγο κοντούλης και δεν είχε την σωματική διάπλαση του Venom, ο οποίος είναι λίγο τεράστιος και τα εφέ δεν έφταναν για να σωθεί η κατάσταση. Και επίσης σαν να μην έφτανε αυτό ο Venom βγαίνει από την μέση μετά από 10 λεπτά στο τέλος της ταινίας σαν guest star. Ο Stan Lee περισσότερο χρόνο είχε στα cameo που κάνει.

Bane vs  Bane (Batman & Robin)

Στην ταινία Batman & Robin έχουμε αναφερθεί πολλές φορές ως η χειρότερη super hero movie. Υπάρχουν τόσα λάθη και άσχετοι διάλογοι, που το Plan 9 From Outer Space του Ed Wood φαντάζει αριστούργημα μπροστά της. Από εκεί δεν γλιτώνει ούτε ο Bane, ένας από τους πιο φοβερούς και δύσκολους αντιπάλους του Batman. Ο χαρακτήρας του είναι μεθοδικός, έξυπνος και ικανός απένανται στον Σκοτεινό Ιππότη. Όπως είδαμε στο The Dark Knight Rises είχε μεγαλώσει σε φυλακές με κάθε λογής εγκληματίες γύρω του, αλλά η μεταμόρφωσή του έγινε όταν διοχέτευσαν υγρό "venom" που του έδωσε την υπερφυσική του δύναμη. Ήταν το μόνο στοιχείο που το Batman & Robin κράτησε ίδιο με το κόμικ. Κατά τα άλλα ο Bane εμφανίζεται σαν ένας κινούμενος καθυστρερημένος σφίχτης που επαναλαμβάνει ότι λέει η Poison Ivy και διαλύει τοίχους. Σκέτος όλεθρος η εμφάνιση του.

The Mask vs The Mask (The Mask)

Λίγοι ξέρουν ότι το The Mask πριν γίνει ταινία, ήταν κόμικ και δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε για παιδιά. Ο χαρακτήρας λεγόταν Big Head στο κόμικ και το alter ego του, ο Stanley Ipkiss δεν κράτησε τόσο πολύ. Η ιστορία αφορούσε μια μάσκα που όποιος την φόραγε απόκτουσε δυνάμεις και γίνόταν πολύ βίαιος σε όποιον δεν συμπαθούσε. Ο Ipkiss την φορούσε και αποκούσε δολοφονικά ένστικτα σκορπώντας πτώματα γύρω του. Στο τέλος η κοπέλα του τον πυροβόλησε όταν την έβγαλε. Η μάσκα παραδώθηκε αργότερα στον αστυνόμο Kellaway, ο οποίος υπάρχει και στην ταινία, που την φοράει και κυνηγάει εγκληματίες με διάφορους ανορθόδοξους αλλά πάντα βίαιους τρόπους. Τελικά καταλαβαίνει ότι η μάσκα τον εξουσιάζει και αποφασίζει να την ξεφορτωθεί θάβοντας τη. Στην ταινία του 1994, όσο απολαυστική και αν είναι, πολύ λίγη σχέση έχει με το κόμικ. Ο Jim Carrey στο ρόλο του Stanley Ipkiss, φορώντας την μάσκα γίνεται καρτούν και επιδίδεται σε διασκεδαστικούς ρόλους χωρίς να προκαλεί άσκοπη βία. Η ταινία είναι καθαρή κωμωδία και τίποτα παραπάνω. Επίσης και ο στυνόμος Kellaway δεν φορά ποτέ την μάσκα.

John Constantine vs John Constantine (Constantine)

Όταν ανακοινώθηκε ότι θα γυριστεί ταινία από το κόμικ Hellblazer, ο δημιουργός του Alan Moore απέσυρε το όνομά του από τα credit. Βασικά όλα τα χαρακτηριστικά που έδωσαν αξία στο κόμικ δεν υπάρχουν στην ταινία. Ο John Constantine στο κόμικ είναι ένας τυχωδιώκτης περιπλανώμενος, μανιώδης καπνιστής, με πολλά ελαττώματα και κακίες, που μάχεται με τα πλάσματα του σκότους και προσπαθεί να θεαπεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα που έχει. Με κάθε τέχνασμα που έχει κατορθώνει κάθε φορά να νικάει, κάνοντας έτσι πολλούς εχθρούς στον κάτω κόσμο. Στην ταινία κυνηγά δαίμονες και θυσιάζει τον εαυτό του με σκοπό να σώσει μια κοπέλα, προκαλώντας τον Διάβολο να του θεραπεύσει τον καρκίνο για να ζήσει και να πεθάνει αργότερα κατεβαίνοντας στην κόλαση. Και κόβει και το κάπνισμα. Έτσι το Χόλλυγουντ φτιάχνει happy end και περνάει το μύνημα του. Κάτι τέτοιο δν θα έκανε πότε ο κόμικ Constantine γιατί απλά είναι μισάνθρωπος, καταστροφικός και καθόλου πονόψυχος. Και τέλος είναι ξανθός, Άγγλος, με την εμφάνιση του τραγουδιστή Sting και δεν μοιάζει καθόλου με τον Neo.

Deadpool vs Deadpool (X-Men Origins: Wolverine)

Η ταινία X-Men Origins: Wolverine ήταν μια ματιά για τα πρώτα βήματα του Wolverine που σε αρκετούς δεν άρεσε τόσο. Μπορεί το σενάριο να μην ήταν τόσο δυνατό και να είχε αρκετούς μεταλλαγμένους με λίγο screen time, είχε και έναν Deadpool που ήταν απογοητευτικός. Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ryan Reynolds θα έπαιρνε τον ρόλο, είχα ελπίδες ότι ο φλύαρος και φαφλατάς σούπερ ήρωας θα ήταν καλή πρόκληση για τον κωμικό ηθοποιό. Αλλά όμως εκτός από την αρχή της ταινίας που τον βλέπουμε σε δράση, η συνέχεια δεν έχει καμία με τον ήρως της Marvel. Καταρχήν σήμα κατατεθέν του Deadpool είναι το "breaks the fourth wall" δηλαδή μιλά στο κοινό σαν να παίζει σε θέατρο, πράγμα που δεν κάνει καθόλου στην ταινία. Επίσης στο τέλος που εμφανίζεται ξανά, του έχουν ράψει το στόμα (αν είναι δυνατόν στον Merc with a Mouth!) και του έχουν δώσει άσχετες δυνάμεις, όπως τηλεμεταφορά, λεπίδες να βγαίνουν από τα χέρια και την ικανότητα να πετά ακτίνες από τα μάτια. Ότι να 'ναι δηλαδή. Ευτυχώς που υπήρχε μια μικρή εμφάνιση του Gambit που μας ικανοποίησε κάπως.

Mandarin vs Mandarin (Iron Man 3)

Από το trailer του Iron Man 3 είδαμε ότι θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον μεγάλο αντίπαλό του Iron Man τον Mandarin. Ο Mandarin είναι ένας πανέξυπνος επιστήμονας, master των πολέμικών τεχνών, έχοντας πάντα την διάθεση να καταστρέψει τον κόσμο. Στην κατοχή του έχει 10 μαγικά δαχτυλίδια που το καθένα έχει δυνατότητες πέρα του ανθρώπινου νου. Είναι ο πιο παλιός και ίσως ο πιο επικύνδυνος εχθρός του Iron Man. Και από την αρχή είδαμε την καταστροφική του μανία όπου μέχρι την μέση της ταινίας περιμέναμε να δούμε μια αναμέτρηση ανάλογη των κόμικ. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο γίνεται μια παράλογη ανατροπή και αποκαλύπτεται ότι ο Mandarin είναι ένας τελειωμένος ηθοποιός που πληρώθηκε από τον πραγματικό κακό της ταινίας τον Aldrich Killian που τον έπαιζε ο Guy Pearce, για να τρομοκρατεί τον κόσμο. Πραγματικό χαστούκι στους φαν του Iron Man που είχαν την ελπίδα να δουν κάτι αξιόλογο. Και είναι άσχημο γιατί στο trailer παρουσιάζεται σαν ο κύριος εχθρός του Iron Man και επίσης για όσους το ξέχασαν, υπήρχε και ένα μικρό hint από την πρώτη ταινία ότι η οργάνωση Ten Rings που απαγάγει τον Tony Stark είχε κάποια σχέση με τον Mandarin. Μεγάλο λάθος που μείωσε και άλλο την μέτρια αυτή ταινία.

Galactus vs Galactus (Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer)

Στην συνέχεια της ταινίας Fantastic Four είδαμε ένα καταπληκτικό Silver Surfer που πιστέυω ότι ικανοποίησε τους πάντες. Αλλά δυστυχώς μέχρι εκεί. Η ταινία ήταν μέτρια με βαρετούς διαλόγους και είχε πολλά κενά. Ένα από τα άσχημα ήταν και η απεικόνηση του Galactus. O Galactus είναι μια οντότητα που ταξιδεύει το σύμπαν και τρέφεται από πλανήτες καταστρέφοντάς τους. Είναι τεράστιος και έχει μια πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση και στολή που αν θυμάμαι καλά δεν έχει αλλάξει ποτέ στα κόμικ. Στο Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, ο Galactus εμφανίζεται σαν ένα μεγάλο πολύχρωμο νέφος που κυκλώνει τους πλανήτες και τους καταστρέφει χάνοντας έτσι το μεγαλείο και την τρομακτική του μορφή. Αν ήθελαν να μείνουν πιστοί στο κόμικ μπορούσαν, όσο περίεργο φαινόταν ένας γίγαντας να αιωρείται στο διάστημα, να τον έκαναν έτσι. Η τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα αλλά εδώ τα σπέσιαλ εφέ μάλλον θεωρήθηκαν υπερβολή.

Catwoman vs Catwoman (Catwoman)

Το μόνο κοινό που έχουν η Catwoman με την Halle Berry και η Catwoman της DC είναι το όνομα και τίποτα άλλο. Δεν είναι η Selina Kyle αλλά η Patience Phillips(?) η οποία ανακαλύπτει ότι η μεγαλοεταιρία καλλυντικών που δουλεύει, παράγει προϊόντα με άσχημες παρενέργειες στους πελάτες τους. Οι παρενέργειες επηρεάζουν και εμάς που απορούμε με το σενάριο που θέλει την Patience να δολοφονείται και να επιστρέφει στη ζωή από μια αρχαία Αιγυπτιακή γάτα που της δίνει υπερφυσικές δυνατότητες. Είναι ένα origin επιστημονικής φαντασίας που ξεπερνάει κάθε παράλογη ιστορία. Ευτυχώς που λυπηθήκαν το περιβάλλον της DC και δεν μπλέξανε τον Batman σε αυτή την παρωδία. Εμφανισιακά δεν το συζητάμε, μόνο νιαουρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου