Shingeki no Kyojin-Attack On Titan

Μια νέα σχετικά σειρά που  κατάφερε να τραβήξει την προσοχή αρκετού κόσμου με την μεταφορά της στην μικρή οθόνη πριν απο μερικούς μήνες αποτελεί το Attack on Titan και δικαιολογημένα αφού είναι κάτι φρέσκο με αρκετή δράση,συναίσθημα και πάνω απ'όλα ενδιαφέρουσα πλοκή.
Αν και το manga έχει μια πορεία τεσσάρων χρόνων απ'το 2009 που εκδόθηκε απ'την Kondansha στο μηνιαίο περιοδικό Bessatsu Shonen Magazine,η μεταφορά του σε anime series φαίνεται να ανέβασε ακόμα περισσότερο τον τίτλο.Φαίνεται πως ο κόσμος διψάει για κάτι καινούριο και έχει ίσως βαρεθεί και ταλαιπωρηθεί ακόμα από τίτλους όπως το Νaruto π.χ (στο anime αναφέρομαι).

Τεράστια Τείχη 

Στον φανταστικό κόσμο του Attack On Titan για τα τελευταία 100 χρόνια τα απομεινάρια της ανθρωπότητας είναι αναγκασμένα να ζουν μέσα σε μια τεράστια πόλη που προστατεύεται από γιγάντια τείχη ύψους 50 μέτρων.Η αιτία ήταν η ξαφνική εμφάνιση των Τιτάνων(Kyojin),ανθρωπόμορφα πλάσματα χωρίς φύλο που το ύψος τους άγγιζε τα 15 μέτρα!Οι Τιτάνες χωρίς λόγο και αιτία και όπως φαίνεται χωρίς καθόλου νοημοσύνη άρχισαν να επιτίθενται στους ανθρώπους και να τους τρώνε!Μετά από χρόνιες μάχες προσπαθώντας να τους αποκρούσει η ανθρωπότητα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης.
Βλέποντας οτι αντιμετωπίζουν ένα φαινομενικά ανίκητο αντίπαλο μιας και οι Τιτάνες δεν πεθαίνουν παρα μόνο άν λαβώνονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σβέρκο,οι άνθρωποι οχυρώνονται σε μια τεράστια πόλη που προστατεύεται απο ένα σύστημα τριών ομόκεντρων τειχών ύψους όπως προανέφερα 50 μέτρων.
Για 100 χρόνια λοιπόν όλα είναι ειρηνικά και οι άνθρωποι καταφέρνουν να επιβιώσουν προστατευόμενοι απ'τα τείχη ζώντας όμως σαν φυλακισμένοι.Οι Τιτάνες απ'την άλλη δεν έχουν εξαφανιστεί πράγμα που μας φανερώνει ότι δεν έτρωγαν ανθρώπους από ανάγκη για επιβίωση και κάνει ακόμα πιο περίεργα τα πράγματα για τους ανθρώπους που ακόμα δεν ξέρουν τίποτα για τον αντίπαλό τους.Δεν έχουν κάτσει όμως με σταυρωμένα τα χέρια.Οι άνθρωποι δημιούργησαν τον "εξοπλισμό οριζόντιου ελιγμού"  που επιτρέπει την "Τρισδιάστατη Μάχη" όπως την αποκαλούν προσφέροντας στον χρήστη την δυνατότητα να "ελιχθεί" στον αέρα με την βοήθεια συρμάτινων σχοινιών (σαν τον spiderman ένα πράγμα) και κατ'αυτόν τον τρόπο να χτυπήσει τους Τιτάνες στο αδύναμο σημείο τους με δύο κοφτερές λεπίδες και να τους σκοτώσει.Οργανώθηκε λοιπόν μια ειδική στρατιωτική μονάδα που εκπαιδεύεται πάνω στην χρήση του εξοπλισμού και έχει σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής.
Πέρα απ'αυτό όμως οι ανθρωπότητα δεν έχει καθόλου γνώσεις για τους Τιτάνες,ούτε από που προήλθαν,ούτε τους λόγους που τρώνε τους ανθρώπους,απολύτως τίποτα και πασχίζει ακόμα να επιβιώσει αφού οι πόροι της είναι περιορισμένοι.
Η περίοδος όμως της ασφάλειας και ηρεμίας θα κλονιστεί όταν μια μοιραία μέρα θα κάνει την εμφάνισή του ένας Τιτάνας ύψους 60 μέτρων και θα γκρεμίσει το εξωτερικό τείχος...
Κάπου εδώ θα έρθουμε σε επαφή και με τους πρωταγωνιστές της σειράς,τον νεαρό Eren Yeager,την "υιοθετημένη" αδερφή του Mikasa Ackerman και τον πολύ καλό τους φίλο Armin Arlert.Τα τρία αυτά παιδιά θα επιβιώσουν απ'την εισβολή των Τιτάνων και θα καταφέρουν να περάσουν μαζί με μια μερίδα επιζώντων στο μεσαίο κομμάτι της πόλης πίσω απ'την πλέον αμφισβητούμενη ασφάλεια του τοίχου Rose.
Εκείνη την μέρα η άνθρωποι δεν έχασαν μόνο το εξωτερικό κομμάτι της πόλης στους Τιτάνες αλλά και την πίστη τους στην ασφάλεια που μέχρι τώρα τους παρείχαν τα τείχη.Ο νεαρός Eren που πάντα πίστευε οτι οι άνθρωποι έπρεπε να αγωνιστούν ενάντια στους Τιτάνες απ'το να επαναπαύονται πίσω απ'την ασφάλεια των τειχών και ψυχολογικά κλονισμένος έχοντας δεί την μητέρα του να καταβροχθίζεται από ένα Τιτάνα κατα την διάρκεια της εισβολής,ορκίζεται να καταστρέψει τους Τιτάνες και κατατάσσεται στην στρατιωτική δύναμη της πόλης έχοντας στόχο την επίλεκτη ομάδα που αναλαμβάνει αποστολές πέρα απ'τα τείχη προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον εχθρό τους.Φυσικά η αδερφή του Mikasa και ο φίλος του Armin θα τον ακολουθήσουν...

Fee-Fi-Fo-Fum!
Το Attack on Titan γράφτηκε και σχεδιάστηκε απ'τον Hajime Isayama και έκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβρη του 2009.Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου δεν έκανε και ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στον κόσμο των shonen manga μέχρι την στιγμή που έγινε η anime μεταφορά του μόλις μερικούς μήνες πριν,τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς.Η κίνηση αυτή εκτόξευσε τον τίτλο στην κορυφή των Γιαπωνέζικων chart μετατρέποντας το σε "γιγαντιαία" εμπορική επιτυχία αφού μέχρι τα μέσα του έτους πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια τόμους!Αν αυτό σας ξαφνιάζει σας αναφέρω οτι εκτός απ'την anime σειρά ετοιμάζονται τέσσερις video game τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και μια Live-action ταινία της οποίας η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει!
Γιατί το manga δεν είχε την ίδια αναγνώριση θα αναρωτιέστε πολύ σωστά.Η απάντηση θα έρθει μόνη της μόλις ξεκινήσετε να το διαβάζεται.Και εγώ όπως πολύς κόσμος άρχισα να το διαβάζω μετά την επαφή μου με την anime μεταφορά του και δεν μπορώ να πω οτι με κέρδισε απ'την αρχή.Το σχέδιο μου φάνηκε φτωχό και "πρόχειρο" και αν και το κεντρικό σενάριο ήταν αρκετά καλό η απόδοση του με κούρασε.Πολύ μελοδραματικές καταστάσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών ακόμα και αν αυτό είναι κάτι που θα το συναντήσουμε σε πολλά manga ο Isayama μου φάνηκε κάπως υπερβολικός,προσπαθώντας να μας δώσει την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων.Αυτό σε συνδυασμό με το όχι και τόσο καλό σχέδιο σίγουρα δεν με ενθάρρυνε να το συνεχίσω.Ακόμα και όταν το σχέδιο βελτιώθηκε κάπως στα μετέπειτα κεφάλαια,οι διάλογοι και η εμβάθυνση στην προσωπικότητα του κάθε χαρακτήρα με κούραζαν και σε ορισμένα σημεία πιστεύω οτι υπάρχει αδικαιολόγητη φλυαρία και επαναλαμβανόμενα μοτίβα διαλόγων.Σίγουρα υπάρχει περισσότερο βάθος στο manga και η ιστορία έχει μια α' πρωτοτυπία που είναι ιδιαίτερα όμορφη με μυστήριο και ανατροπές αλλά η άσκοπη φλυαρία και η υπερβολική ανάλυση είτε χαρακτήρων είτε καταστάσεων αποθαρρύνει τον αναγνώστη.
Ίσως γι'αυτό το anime τράβηξε το κοινό,επειδή ακολούθησε μια πιο "ευθεία" προσέγγιση αφαιρώντας τα πολλά-πολλά "μπλα-μπλα" και "μπου-χου","κλαψ-σνιφ" και ισορροπώντας καλύτερα την κατάσταση.Το οτι ανέδειξε τον τίτλο τα λέει όλα.
Η πρώτη σεζόν του anime ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου ενώ το manga συνεχίζει ακάθεκτο έχοντας ολοκληρώσει 11 volumes και εκδίδεται μηνιαία.Αν λοιπόν ψάχνεται κάτι καινούριο για να ασχοληθείτε κάντε μια στάση στον κόσμο του Attack on Titan και ίσως να γίνει το αγαπημένο σας καινούριο manga-anime.Το μόνο που θα σας συμβούλευα είναι να ξεκινήσετε με το anime και αν σας εντυπωσιάσει περάστε στο manga.Από εμένα καλή προβολή-ανάγνωση...

'Til Next Time!

                                                                       AMV


                                              Opening 2






    


















1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Yatamura, ειδικέ των Manga & των Japanese animation, νομίζω πως μόλις με ''έψησες'' να ξανακάνω μια βουτιά στην Ιαπωνική κουλτούρα.
    Το σενάριο νομίζω πως είναι κάτι ιδιαίτερο και γενικότερα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον δουλειά απο τα video που πόσταρες. Βy the way και τα δύο vids έχουν ωραίες μουσικές. Και το radioactive των IM αλλά και η Ιαπωνική ''επικούρα''. Ελπίζω μόνο στην πορεία του χρόνου να μην τραβήξουν και αυτή την σειρά απο τα μαλλιά έτσι ώστε να κρατήσει παραπάνω. Είναι κουραστικό να βλέπεις όλο Fillers . Well done πάντως για αυτό το post

    ΑπάντησηΔιαγραφή