Wolverine: Old Man Logan

O Wolverine είναι ένας από τους πιο εμπορικούς και πολυδημοσιευμένους ήρωες των X-Men. Δεκάδες οι τίτλοι που έχουν κυκλοφορήσει (Weapon X, Alpha Flight, Dept. H., X-Men, X-Force) και άλλοι ακόμα με αρκετή επιτυχία. Θεωρώ όμως το Wolverine: Old Man Logan, από τις καλύτερες ιστορίες που έχουν γραφτεί για τον μονίμως θυμωμένο σούπερ ήρωα.
Δημοσιεύτηκε από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Σεπτέμβριο του 2009. Γραμμένο από τον Mark Millar και σχεδιασμένο από τον Steve McNiven, κυκλοφόρησε σε οκτώ τεύχη του Wolverine #66-72 και τελείωσε στο Wolverine Giant-Size: Old Man Logan. Επίσης μια hardcover συλλεκτική έκδοση κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010.
Διαδραματίζεται σε 50 χρόνια από τώρα, σε ένα μέλλον όχι και τόσο ρόδινο για την ανθρωπότητα. "Nobody knows what happened on the night the heroes fell..." και μπαίνουμε στο νόημα αμέσως. Οι σούπερ κακοί κατάλαβαν ότι μόνο αν ένωναν τις δυνάμεις τους θα κατορθώσουν να βγάλουν τους καλούς από την μέση. Έτσι μετά από μια μεγάλη μάχη νικάνε. Όλοι οι καλοί ήρωες της Marvel σκοτώνονται ή χάνονται.
Οι νικητές κακοί μοιράζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα τέσσερα, με τους Abomination (αργότερα τον Hulk), Dr Doom, Magneto (αργότερα τον Kingpin) και Red Skull σαν κυβερνήτες. Ενδιαφέρον είναι ότι οι σούπερ κακοί δεν δίνουν σημασία στον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνο στην Αμερική.
Κάτι τρομερό όμως συμβαίνει στον Wolverine που απομωνώνεται στο Sacramento της California, μια περιοχή γνωστή ως Hulkland και ζει με την γυναίκα του Maureen και τα δύο του παιδιά Scotty και Jade. Αρκετά γερασμένος με άσπρα μαλλιά, ζει σαν αγρότης αφήνοντας πίσω του το βίαιο παρελθόν. Προτιμά να τον φωνάζουν Logan και αρνείται να βγάλει τα νύχια του για οποιοδήποτε λόγο, παρόλο το ξύλο που τρώει συχνά από τους ιδιοκτήτες της φάρμας του, τους βίαιους παραμορφωμένους απόγονους του Bruce Banner/Hulk. Αγανακτισμένος για χρήματα, δέχεται την πρόταση του παλιού του φίλου, τυφλού τώρα, Hawkeye, να παραδώσουν ένα μυστηριώδες πακέτο στην άλλη άκρη της χώρας.
Στο δρόμο θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες και θα αντιμετωπίσουν αρκετούς κινδύνους. Ο Logan αρνείται ακόμα να χρησιμοποιήσει τα νύχια του και ο Hawkeye αναλαμβάνει τα δύσκολα. Αν και τυφλός βλέπουμε ότι χρησιμοποιεί την ακοή του στο μέγιστο με αποτελεσμα να είναι και πάλι άσσος στο σημάδι.
Στην πορεία τους έρχονται αντιμέτωποι με τους Moloids (Mole Men), μια φυλή που ζει υπογείως και σκάβοντας "καταπίνουν" σιγά σιγά κτίρια, εξαφανίζοντας τις μεγαλουπόλεις. Επίσης ένας δεινόσαυρος, από την Savage Land έχει καταληφθεί από το εξωγήινο συμβιοτικό του Venom και σκορπίζει τον πανικό στις ερημιές.
Μέσα από την ιστορία καταλαβαίνουμε ότι ο Logan "αποκύρηξε" τον Wolverine την ημέρα που οι κακοί νίκησαν πριν από 50 χρόνια. Με flashbacks βλέπουμε ότι την νύχτα της μεγάλης επίθεσης οι κακοί κατέλαβαν το X-Mansion. Χωρίς να βρει τους συντρόφους του ο Wolverine επιτείθεται και σφαγιάζει όλους τους εισβολείς. Όταν και ο τελευταίος πέφτει νεκρός αποκαλύπτεται ότι όλη η επίθεση ήταν μια ψευδαίσθηση του Mysterio και οι φερόμενοι εισβολείς ήταν οι σύντροφοί του X-Men.
O Logan και ο Hawkeye παραδίδουν τελικά το πακέτο το οποίο είναι ένα Super Soldier Serum, με σκοπό να δημιουργηθούν καινούργοι σούπερ ήρωες για να αντιμετωπίσουν τους κακούς. O Red Skull όμως τους αιχμαλωτίζει και τους σκοτώνει. O Logan θεραπεύεται και τον αντιμετωπίζει χωρίς πάντα να χρησιμοποιεί τα νύχια του. Γυρνώνας όμως σπίτι του βρίσκει την οικογένειά του δολοφονημένη από τους απόγονους του Hulk. Και τότε είναι που η περσόνα του Wolverine έρχεται στην επιφάνεια μετά από 50 χρόνια για εκδίκηση.
Ο Mark Millar μας παρουσιάζει ένα post-apocalyptic κόσμο όπου η απόγνωση κυριαρχεί παντού. Οι επιζήσαντες άνθρωποι της μεγάλης μάχης των υπερηρώων ζουν χωρίς ελπίδα για το αύριο. Οι μεγαλουπόλεις είναι ερείπια και όλα έχουν ερημώσει. Παντού χαλάσματα και κόκκαλα σε ένα αχανές τοπίο, όπου ο Logan και ο Hawkeye καλούνται να το διασχίσουν για την παράδοση του πακέτου.
Αν και θα περίεμενε κανείς ότι η ιστορία θα ήταν αργή, το σχέδιο του Steve McNiven είναι κινηματογραφικό και πολλές φορές βάζει πίσω τους διαλόγους και κρατά μόνο του το σενάριο. Η στάση του Logan να αποφεύγει τις συμπλοκές σε βάζει σε αναμονή για την ώρα που θα ακούσεις το "snikt!" από τα νύχια του, αλλά πρέπει να κάνεις πολύ υπομονή. Σίγουρα δεν περιμένεις να μείνει "στάσιμος" σε όλη την ιστορία, αλλά όταν προς το τέλος ο Wolverine τρελαίνεται, ξέρεις ότι θα δεις αίμα, δάκρυα και ξανά αίμα. Ότι περιμένεις να δεις δηλαδή από μια ιστορία με τον Wolverine πρωταγωνιστή.
Αν θα προσπαθούσα να περιγράψω το Wolverine: Old Man Logan σαν ταινία, θα έλεγα ότι ο Wolverine ανακατεύει το Unforgiven με το Mad Max και το The Road.


1 σχόλιο:

  1. Παναγιώτη πολύ καλή επιλογή για παρουσίαση αυτή η σειρά. Noμίζω κάθε ''Μarvelάκιας'' θα πρέπει να την τσεκάρει . Πολύ εύστοχή επίσης περιγραφή με τον κιν/φικό τρίπτυχο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή