Worst Movies from Comics 2000-2010

Επιστροφή στα Top 5 για να δούμε τις χειρότερες αλλά και τις καλύτερες ταινίες από κόμικ της δεκαετίας 2000-2010. Έχουμε μπει στο millenium και τα σπέσιαλ εφέ οργιάζουν στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα υπάρχει τώρα η δυνατότητα να δούμε τα πάντα στον κινηματογράφο, όσο απίστευτα και αν φαίνονται. Αρκούν όμως τα σπέσιαλ εφέ για να είναι μια ταινία πολύ καλή μεταφορά από τα κόμικ; Το παρακάτω Top 5 μάλλον δείχνει το αντίθετο.

5. Blade Trinity 2004

Ο Blade είναι ένας χαρακτήρας που δεν μου έκανε πολύ εντύπωση στα κόμικ. Όταν βγήκε η πρώτη ταινία με τον Wesley Snipes στο ρόλο του μισού άνθρωπου μισού βρυκόλακα, να κυνηγά τα πλάσματα της νύχτας, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που μεταφέρθηκε το κόμικ στη μεγάλη οθόνη. Ιδιαίτερα με ένα δεύτερο μέρος καλύτερο από το πρώτο, περίμενε κανείς να κλείσει η τριλογία με κάτι αξιόλογο. Αμ δε!
Το Blade Trinity ακολουθεί την πορεία που χάραξαν τα Matrix, X-Men, Spiderman, όπου το τρίτο μέρος έχανε από παντού. Και εδώ μια από τα ίδια. Ένας κακός Δράκουλας που θέλει να μολύνει όλη την ανθρωπότητα, ένα σενάριο με πολλά κενά, σκηνές δράση που δεν οδηγούσαν πουθενά και ένα αμφιλεγόμενο τέλος για μια τριλογία με δύο πολύ καλά μέρη. Επίσης θέλοντας να δώσουν κάτι καινούργιο στην σειρά έβαλαν τον Ryan Reynolds και την Jessica Biel σαν καινούργιους sidekicks του Blade. Αφού είχε τον Whistler που ήταν πολύ καλός από μόνος του, τι βάζεις και άλλους; Η Biel είναι φυσικά η ωραία παρουσία της ταινίας και ο Reynolds κάνει διάφορα καραγκιοζιλίκια και πετάει "έξυπνες" ατάκες συνεχώς. Δυστυχώς η ιστορία γυρνάει αρκετά γύρω από αυτούς, αφήνοντας τον Blade πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα.
Το κοινό όμως δεν θέλει να δει τους κοιλιακούς του Reynolds, ούτε τις καμπύλες της Biel, σε μια ταινία δράσης με vampire. Έτσι η ταινία δεν πήγε καλά εισπρακτικά όσο η προηγούμενες, ο Wesley Snipes και ο Kris Kristofferson (Whistler) είχαν συχνά παράπονα για την μείωση του ρόλου τους στην ταινία, οπότε τελειωσε άδοξα μια τριλογία που είχε ελπίδες και για συνέχεια. Μια σειρά στην TV ίσως;

4. Electra 2005

Η Electra είναι μια αντιηρωίδα από τις λίγες στο περιβάλλον της Marvel που περάσαν και από τα δύο στρατόπεδα καλών και κακών. Η πολύ επιτυχημένη νίνζτα δολοφόνος πρωτοεμφανίστηκε σαν εχθρός του Daredevil, για να καταλήξει να τον βηθάει στη μάχη του με το έγκλημα. Στην ταινία Daredevil του 2003 ο ρόλος της πήγε στην Jennifer Garner η οποία ήταν αρκετά καλή και μας έδωσε μια πολύ πειστική Electra.
Έτσι το 2005 βγήκε η ομώνυμη ταινία με την ίδια ηθοποιό να συνεχίζει την ιστορία από εκεί που σταμάτησε στο Daredevil. Δυστυχώς η ταινία δεν ήταν ότι καλύτερο. Το σενάριο ήταν κακό με την Electra να ξαναζωντανεύει με την βοήθεια του τυφλού δάσκαλου Stick (ο οποίος στα κόμικ ήταν αυτός που της έμαθε πολεμικές τέχνες, στην εφηβεία όμως), και να συνεχίζεται αργά μέχρι το τέλος με κακούς διαλόγους. Υποτίθεται ότι την στέλνουν να εκτελέσει ένα πατέρα με την κόρη του, αλλά "δένεται" μαζί τους και καταλήγει να τους βοηθά. Αυτό που τελικά εκτελεί είναι την ώρα μας και τα χρήματά μας για όσους την είδαν στο σινεμά.
Το μόνο καλό στην ταινία είναι οι εχθροί: Typhoid, Stone και Tattoo οι οποίοι είναι εντυπωσιακοί αλλά εμφανίζονται μόνο λίγο στο τέλος της ταινίας και εξουδετερώνονται πολύ γρήγορα. Βαρετή ταινία μόνο για τους φανατικούς της Jeniffer.

3. Ghost Rider 2007

Nicolas Cage σαν σούπερ ήρωας. Μόνο αυτό σε κάνει να μη θες να δεις την ταινία. (ή να την δεις για να την κράξεις αργότερα). Ψάχνω να βρω κάποιον που να του άρεσε η μεταφορά του Ghost Rider στο σινεμά. Ένας χαρακτήρας που είναι Bad Ass με όλη την σημασία της λέξης. Είναι μηχανόβιος που πίνει και καπνίζει ότι θέλει, οδηγάει μια τσόπερ από την κόλαση και κυνηγάει από δαίμονες μέχρι τον ίδιο τον Διάβολο. Πως μπορείς να το καταστρέψεις; Βάζεις ένα ηθοποιό που φαίνεται ο ίδιος σε ότι ρόλο παίζει, του βάζεις μαύρο περουκίνι και αφήνεις τα ειδικά εφέ να τελειώσουν την ταινία.
Ο Ghost Rider είναι ένας τρομακτικός και εκδικητικός χαρακτήρας που στην ταινία δεν τρόμαζε αλλά καμιά φορά μου προκαλούσε γέλιο. Σίγουρα τα εφέ κλέβουν την παράσταση με την απεικόνηση της μηχανή του να είναι σχεδόν άψογη. Αλλά η ιστορία και το casting δεν βοήθησαν την κατάσταση να σωθεί. Η ταινία είναι πολύ μέτρια και απορώ πως κατάφεραν και γύρισαν sequel το 2012 το οποίο είναι χειρότερο από το πρώτο.

2. X-Men The Last Stand 2006

Βασικά δεν είναι ανάγκη να είσαι φαν της Marvel για να καταλάβεις τι λάθη έχουν γίνει στο X-Men The Last Stand. Στην τρίτη αυτή ταινία, ο Brett Ratner καλείται να συνεχίσει την πολύ καλή δουλεια του Bryan Singer, σκηνοθέτη των δύο προηγουμένων.
Παίρνοντας πολύ επιφανειακά στοιχεία από τις κλασικές ιστορίες The Dark Phoenix Saga και Gifted χτίζει ένα σενάριο γύρω από μια "θεραπεία" που κάνει τους μεταλλαγμένους, κανονικούς ανθρώπους. Βάζει ένα κάρο καινούργιους ήρωες και villains που εμφανίζονται για δευτερόλεπτα στην οθόνη και με pause προσπαθείς να τους βρεις όλους. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν αναπτύσσει χαρακτήρες και δημιουργεί σύγχηση με τόσους σουπερ ήρωες μαζεμένους. Αυτό δεν συνέβηκε, για παράδειγμα στο X2 όπου γνωρίσαμε έναν Nightcrawler με παρελθόν, είδαμε τις αδυναμίες του και το κυριότερο τον είδαμε σε δράση. Εδώ βλέπουμε μόνο τον Beast και τον Angel να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο από όλους τους άλλους "νέους". Μην πω καλύτερα για τον Juggernaut γιατί έδειχνε σαν τον Vinnie Jones να προσπαθεί να παίξει ράγκμπυ. Περισσότερο χρόνο βέβαια έχουν οι πιο δημοφιλείς Wolverine και Magneto.
Εκτός όμως από τον αχταρμά χαρακτήρων σκεφτήκαν αφού λέγεται Last Stand να καθαρίσουμε και κάποιους. Έτσι για διάφορους λόγους σκοτώνονται βασικοί μεταλλαγμένοι όπως ο Professor X, o Cyclops, η Jean Grey, ο Pyro και χάνουν τις δυνάμεις τους οι Rogue και Mystique. Και στο τέλος κλείνουμε με μια κηδεία.
Όλα αυτά όμως δεν τα συγχώρησαν οι φίλοι των κόμικ που έδωσαν ένα μεγάλο Χ στην ταινία. Θέλουμε να δούμε X-Men σε δράση αλλά με μέτρο και σημαντικότερο δεν θέλουμε να σκοτωθούν.

1. Catwoman 2004

Για τις προηγούμενες ταινίες είχα κάποια αμφιβολία για την σειρά που θα είχαν. Για την χειρότερη όμως της δεκαετίας 2000-2010, η Catwoman παίρνει άνετα την πρώτη θέση.
Σίγουρα θα περιμέναμε μια Selina Kyle, εχθρό του Batman, κάτι που να πλησίαζε έστω το ρόλο που είχε η Michelle Pfeiffer στο Batman Returns. Αλλά όχι. Έχουμε την Halle Berry σαν Patience Phillips, η οποία δολοφονήθηκε και επανήλθε στη ζωή από μια ιέρια μιας Αιγυπτιακής Θεάς Γάτας, που της έδωσε σούπερ δυνάμεις να αντιμετωπίσει την Sharon Stone που θέλει να κάνει κάτι κακό στον κόσμο με καλλυντικά. Ναι, διαβολικά όμως καλλυντικά. Όσο αστείο ακούγεται, άλλο τόσο είναι όταν το βλέπεις.
Απορώ τι σκέφτηκαν οι παραγωγοί της ταινίας αυτής. "Ας πάρουμε την Halle Berry που είναι μια όμορφη γυναίκα, έχει κερδισει όσκαρ και ας της δώσουμε μια σκισμένη στολή και ας την ονομάσουμε Catwoman, χωρίς όμως να έχει σχέση με τον κόσμο της DC".
Και αυτή η στολή! Ποιος είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό άραγε; Αφού είναι Catwoman να τις βάλουμε σκισίματα παντού σαν να τις τα έκαναν γάτες. Α, και μεγάλα αυτιά. Genius!
Οι σκηνές μάχης είναι σχεδόν όλες CGI σε σημείο να είναι πολύ φανερό και γελοίο. Μια χάλια ταινία που μέχρι και η ίδια η Halle Berry έχοντας χιούμορ, την έκραξε όταν πήγε η ίδια να παραλάβει το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ηθοποιού. Τα λόγια της, κριτικάρουν καλύτερα από όλους την ταινία: "First of all I want to thank Warner Brothers. Thank you for putting me in a piece of shit, god-awful movie...It was just what my career needed!"

1 σχόλιο: