Corto Maltese

Αν και το όνομα του χαρακτήρα που θα σας παρουσιάσω σήμερα μεταφράζεται ως '' κοντός Μαλτέζος'' σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις πως δεν έχει το  καλλιτεχνικό εκτόπισμα αλλά και το  μπόι να αναμετρηθεί στήθος με στήθος με τους πιο αξιόλογους  και καλύτερα δομημένους κατά την γνώμη μου, χαρακτήρες όλων των εποχών.  Για πολλούς κομιξάκιδες και όχι μόνο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία  πως αυτός ο ήρωας είναι ''σταθμός''
στην ιστορία της 9ης τέχνης. Αποτελεί σημείο αναφοράς καλαισθησίας και έκφρασης - δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο οίκος Dior τον επέλεξε για να λανσάρει  ένα από τα αρώματα του . Βάσιμο επιχείρημα διαλόγου  ενάντια σε  όσους αδυνατούν  να αναγνωρίσουν τα κόμικς ως τέχνη.  Είναι ένας ήρωας που έχει προσφέρει πολλά στην  πιο  εκλεπτυσμένη και πιο ώριμη Ευρωπαϊκή σκηνή των κόμικς σε σχέση με αυτή της Αμερικής. Με άλλα λόγια αν οι Superheroes ήταν ταινίες δράσης γεμάτες εφέ,  ο Colto Maltese θα ήταν ασπρόμαυρο film noir.


Είναι δημιουργία του κορυφαίου και αείμνηστου  Ιταλού σχεδιαστή Hugo Pratt ( στο μέλλον  σίγουρα θα σας μιλήσουμε για αυτόν και για το έργο του)  και έκανε την παρθενική του εμφάνιση τον Ιούλιο του 1976 μέσα από τις σελίδες του Ιταλικού περιοδικού sergente Kirk.  Πιο συγκεκριμένα στην 5 σελίδα της ιστορίας Una ballata del mare salato ( Η μπαλάντα της αλμυρής θάλασσας).  Μιας ιστορίας με θέμα λαθρέμπορους και πειρατές των νησιών του Ειρηνικού ωκεανού την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Τυχοδιώκτης ναυτικός χωρίς πλοίο και χωρίς πατρίδα. Λακωνικός καπετάνιος. Μόνιμος εραστής των θολών γραμμών του ορίζοντα. Εκείνων που αγαπούσε να ατενίζει  και ο δικός μας  Νίκος Καββαδίας.   Μοναχικός, απόκληρος, μποέμ και λάτρης της περιπέτειας. Αγαπούσε το κυνήγι του χρυσού και των γυναικών και δεν έμενε ποτέ  σε ένα λιμάνι η μια αγκαλιά. Μούτρο του υποκόσμου αλλά με χρυσή καρδιά. Συμπονετικός με τους αδύνατους και τους ανήμπορους.  Μέσα του είναι καλά ριζωμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης και μεγάλος σεβασμός για το αίσθημα της φιλίας.  Σύμφωνα με το story του, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1887 στην πρωτεύουσα της Μάλτας, την Valletta.  Γιος ενός ναυτικού από τις ακτές της Κορνουάλης - δεν τον γνώρισε ποτέ,  και μιας Ανδαλουσιανής τσιγγάνας που ήταν πόρνη και μάγισσα. Αυτή τον μεγάλωσε στην Εβραϊκή περιοχή της πόλης Cordoba της Ανδαλουσίας.  Εκεί όπου ανακάλυψε πως στην παλάμη του δεν υπάρχει γραμμή του πεπρωμένου,  για αυτό και έφτιαξε μια με την βοήθεια ενός ξυραφιού.. Το πεπρωμένο μας το ορίζουμε εμείς, ήταν τα λόγια του.... 
 Το όνομα του πιθανόν να προέρχεται από το Ενετικό Corte Maltese -  Courtyard of the Maltese ( αυλή των Μαλτέζων ) ενώ ο χαρακτήρας του είναι εμπνευσμένος από ένα υπαρκτό πρόσωπο. Τον Πολωνό συγγραφέα  & δημοσιογράφο & εξερευνητή & καθηγητή πανεπιστημίου,   Ferdynand Antoni Ossendowski (1876 - 1945). Ο Corto
ενσαρκώνει τον σκεπτικισμό του Pratt  σε θέματα πολιτικής και θρησκείας. Το εύρος των ιστοριών του  κυμαίνεται από απλές εξιστορήσεις περιπετειών, μέχρι απόκρυφες ονειρικές σκηνές. Μέσα από την μεγάλη αγάπη του ήρωα για ταξίδια και  τον μυστικισμό που κληρονόμησε από την τσιγγάνα μάνα του,  ο συγγραφέας  του δίνει την ευκαιρία να βιώσει εποιποιίες γεμάτες λυρικότητα και μαγεία  και άλλες φορές να δώσει το παρών σε  αληθινά ιστορικά γεγονότα, όπως η κατάρριψη του αεροπλάνου του κόκκινου βαρόνου (Red Byron).  Επίσης , γνωρίζει και συνάπτει φιλίες  με ιστορικά πρόσωπα . Πρόσωπα όπως ο Ernest Hemingway,  Joseph Stalin,
ο Hermann Hesse, ο Jack London κ.α.  
Ο Corto στις φιλιές του  δεν κάνει διακρίσεις. Δεν γνωρίζει χρώματα, σημαίες και κοινωνικά στρώματα.  Φίλοι του γίνονται δολοφόνοι, Ιέρειες βουντού, πειρατές... αρκεί η καρδιά τους να μην είναι σάπια...


Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1979 μέσα από τις σελίδες του περιοδικού '' Σκαθαρι'' ενώ οι υπόλοιπες ιστορίες του κυκλοφορούν από τη ΜΑΜΟΥΘ ΚΟΜΙΞ εκτός  από την ιστορία  Η Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας που έχουν εκδώσει οι εκδόσεις Παρά Πέντε.
Υπάρχουν συνολικά 29 ιστορίες που έχουν εκδοθεί σε 11 graphic novels. Στην χώρα μας 13.  Μετά τον θάνατο του δημιουργού του αποσύρθηκε διακριτικά από το προσκήνιο. 
 Από το 1975 εώς  το 1977 μεταφέρθηκαν σε animated εκδοχή  για την Ιταλική κρατική  τηλεόραση  οι ιστορίες του. Το 2002 κυκλοφόρησε η animated movie : Κόρτο Μαλτέζε-  Η Κρυφή Αυλή του Μυστηρίου. Επίσης το 2002 το γαλλικό κανάλι  Canal + δημιούργησε μια σειρά των περιπετειών του Κόρτο που περιλαμβάνει τις ιστορίες: Η Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας, Στον Αστερισμό του Αιγόκερω, Κέλτικα, Το Χρυσό Σπίτι της Σαμαρκάνδης.

 O  Corto Maltese όπως είπε ένας  καλός φίλος είναι ιδανικό ανάγνωσμα για ναυτικούς. Δεν διαφωνώ. Θα έλεγα όμως πως είναι ιδανικό ανάγνωσμα για όποιον  η καρδιά του αγαπά την απόλυτη ελευθερία και θέλει να ταυτίσει με κάτι τις τάσεις φυγής του. Να φύγει μακριά που λένε...
Κατά την γνώμη μου είναι ενα αριστούργημα από όποια πλευρά και αν το δείς. Σχεδιαστικά, σεναριακά... 

 Σε πολλούς από εσάς είναι συμπαθής, παρ'όλο που ξέρετε μόνο το όνομα του και την φιγούρα του. Αξίζει να διαβάσετε και τις περιπέτειες του.
Να σας θυμίσω πως ο Corto είναι ήρωας μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής που οι ρυθμοί ζωής δεν έτρεχαν ξέφρενα όπως σήμερα. ..

 Όπως έλεγε και ο δημιουργός του ¨Ο Corto δεν θα πεθάνει ποτέ. Απλά θα  εξαφανιστεί σιγά και αθόρυβα γιατί ο κόσμος στον οποίο τα πάντα είναι ηλεκτρονικά και η πρώτη ανάγκη του ανθρώπου είναι η κατανάλωση δεν είναι κατάλληλος για έναν τύπο σαν και αυτόν. . 


3 σχόλια:

  1. Corto malteze htan kai ena mparaki stou psiri. Ksekinisame na pigainoume apo to onoma tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρόλαβα... Δεν πρόλαβα...
    Αν και δεν έχω αγαπημένους ήρωες λόγω χαρακτήρα και ποταπών συναισθημάτων, αν είχα ο Κόρτο θα βρισκόταν στην κορυφή.

    Thanks Mr C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω δεν ξερω αν θα τον τοποθετούσα στους πιο αγαπημένους μου ήρωες αγαπητέ Tiefling. Σίγουρα όμως είναι ένας απο τους χαρακτήρες που έχει κερδίσει τον υπέρμετρο σεβασμό μου. Πάει καιρός απ'όταν διάβασα για πρώτη φορά τις ιστορίες του. Τότε σχετικά μικρός ακόμα, μου είχαν φανεί καλές αλλά '' βαριές΄΄. Τώρα, όπως έγραψα και στο post δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη λέξη εκτός απο το αριστούργημα.

    Thanks για το good work mate, σχόλιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή