Marvel's First Appearances Part 1

Το περιβάλλον της Marvel περιλαμβάνει πολλούς αγαπημένους κόμικ ήρωες. Σίγουρα με τα χρόνια, μετά από άπειρες περιπέτειες, οι περισσότεροι έχουν αλλάξει την εμφάνισή τους ή τον χαρακτήρα τους. Ρόλο έπαιξαν οι διαφορετικοί σχεδιαστές και σεναριογράφοι που ο καθένας έβαζε την δικιά του πινελιά και "έχτιζε" σιγά σιγά τον σούπερ ήρωα. Πως ήταν όμως οι γνωστοί μας ήρωες στις πρώτες τους εμφανίσεις; Αυτό θα δούμε παρακάτω στα μοναδικά εξώφυλλα της Marvel που όταν κυκλοφόρησαν κανείς δεν περίμενε την επιτυχία που θα είχαν στην συνέχεια.


To 1962 o εκδότης και επικεφαλής συγγραφέας της Marvel Comics Stan Lee έψαχνε για έναν νέο σούπερ ήρωα που να είναι έφηβος για να ταιριάζει με την ηλικία των αναγνωστών του. Αυτό το βρήκε στο πρόσωπο του Spider-man. Ο Lee έπρεπε νε πείσει τον εκδότη Martin Goodman να εισάγει τον Spiderman στο τελευταίο τεύχος της σειράς Amazing Adult Fantasy, το οποίο ονομάστηκε Amazing Fantasy για το συγκεκριμένο τεύχος το #15 τον Αύγουστο του 1962. Στην αρχή τον σχεδιασμό ανέλαβε ο θρυλικός Jack Kirby, αλλά τα σχέδιά του δεν αρέσαν στον Lee, που προτίμησε τον Steve Ditko o οποίος του έδωσε και την μορφή που όλοι ξέρουμε.


Ο Captain America δημιουργήθηκε από τον Joe Simon και τον Jack Kirby σαν ένας από τους πολλούς μασκοφόρους ήρωες που είχαν μεγάλη επιτυχία το 1940. Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθούν σούπερ ήρωες για να πολεμήσουν τους κατακτητές Ναζί. Στην πρώτη του εμφάνιση στο Captain America Comics #1 τον Μάρτιο του 1941 ο Cap δίνει γροθιά στον Χίτλερ, αν και οι Η.Π.Α. πήραν μέρος στον πόλεμο μετά από 9 μήνες. Πρώτη εμφάνιση επίσης για τον sidekick του Bucky και τον εχθρό του Red Skull. Το 1ο τεύχος πούλησε περίπου ένα εκατομμύριο αντίτυπα.


Ο Tony Stark έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Tales of Suspence #39 το 1963. Δημιουργήθηκε από τον Stan Lee, τον Larry Lieber, τον Don Heck και τον Jack Kirby. Ο χαρακτήρας του Stark είναι επηρεασμένος από τον μεγιστάνα Howard Hughes. Λόγω της δεκαετίας του 60, όπου ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στα φόρτε του, ο Iron Man θεωρούταν καπιταλιστικό σύμβολο, γιατί εκτός ότι πολεμούσε τους κουμμουνιστές και ανθρώπους από το Ανατολικό Μπλόκ περνούσε το μήνυμα ότι σπουδαία πράγματα μπορεί να επιτύχει κανείς με ρίσκο, χρήματα και σκληρή δουλειά. (και όχι από εργαστηριακά ατυχήματα και δαγκώματα από ραδιενεργά έντομα).
Ευτυχώς που η χοντροκομμένη πρωτοεμφανιζόμενη στολή γρήγορα αντικαταστήθηκε από πιο σύγχρονες και καλύτερες.


Ο Thor δημιουργήθηκε από τον Stan Lee και τον Jack Kirby που βασίστηκαν στον θεό της καταιγίδας Thor της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Journey into Mystery # 83.
Η ανάγκη του Lee να δημιουργήσει έναν ήρωα ο οποίος θα ήταν δυνατότερος από τον πιο δυνατό, τον έστρεψε στους θεούς. Τι πιο ισχυρότερο από έναν θεό; Και επειδή οι Ολύμπιοι θεοί ήταν κάπως γνωστοί, αναζήτησε τον ήρωά του στην Σκανδιναβική μυθολογία. Ξανθοί, μουσάτοι, πολεμιστές με κερασφόρα κράνη και τσεκούρια. Έτσι γεννήθηκε ένας σύγχρονος Βίκινγκ στα κόμικς.


Το ντεμπούτο του Punisher ήταν το 1974 στο The Amazing Spider-Man #129. Μας συστήθηκε σαν ένας πληρωμένος δολοφόνος ο οποίος κλήθηκε να σκοτώσει τον Spiderman. Αυτό φαίνεται πολύ ξεκάθαρα και στο εξώφυλλλο που πρωτοεμφανίστηκε.
Δημιουργοί του ήταν ο Gerry Conway στο σενάριο και οι John Romita Sr και Ross Andru στο σχέδιο. Ο Conway αρχικά τον ήθελε σαν villain, αλλά η δημοτικότητά του και το ύφος του άρεσε στον κόσμο που τον ήθελε με την πλευρά των "καλών".


Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Deadpool τον γνωρίσαμε το 1991 στο The New Mutants #98. Δημιουργοί του οι Rob Liefeld στο σχέδιο και Fabian Nicieza στο σενάρι. O Liefeld έχει πει ότι ήθελε έναν ήρωα με απλή στολή, στο στυλ του Spiderman, έτσι σχεδόν τον αντίγραψε.
Αρχικά ξεκίνησε σαν παρωδία του Deathstroke της DC μετον οποίο έχουν και παρόμοιο όνομα (Slade Wilson για τον Deathstroke και Wade Wilson για τον Deadpool). Το όνομα είναι εμπνευσμένο από την 5η ταινία Dirty Harry: The Dead Pool.
Όσο αφορά το εξώφυλλο, πιστεύω ότι ο Liefeld είναι λίγο αμφιλεγόμενος σαν καλλιτέχνης, έτσι η πόζα και τα μακριά αδύνατα πόδια του Deadpool δεν τον κολακεύουν.


Τον Ιούλιο του 1967 στο Amazing Spider-man #50 έκανε την εμφάνισή του ο άρχοντας του οργανωμένου εγκλήματος και του υποκόσμου Kingpin. O Stan Lee και ο John Romita ήθελαν να παρουσιάσουν έναν κακό που θα ήταν πίσω από όλες της εγκληματικές οργανώσεις αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο θα ήταν ένας τίμιος επιχειρηματίας. 'Οπως φαίνεται και στο εξώφυλλο o Kingpin είναι επιβλητικός, σωματώδης, με χαρακτηριστικό ξυρισμένο κεφάλι και άσπρο κοστούμι. Κλασική εμφάνιση που εμπνεύστηκε από τον ηθοποιό Sydney Greenstreet.


Την περίοδο που τα κόμικ είχαν αρχίσει να γίνονται δημοφιλή σον Καναδά, ο αρχιεκδότης της Marvel, Roy Thomas πρότεινε στον Len Wein να δημιουργήσει ένα Καναδό χαρακτήρα για να τον βάλει στο επόμενο τεύχος του Ηulk. Τα προτεινόμενα ονόματα ήταν The Badger και The Wolverine. Αφού επιλέχθηκε το δεύτερο έμενε να βρούνε ποιά θα είναι η εμφάνιση του. Ο John Romita Sr σχεδίασε τον ήρωα με βάση το ζώο wolverine, δηλαδή κοντό, οξύθυμο και με νύχια στα δυο του χέρια. Έτσι το 1974, στο The Incredible Hulk #180, μας συστήθηκε ο δημοφιλής σούπερ ήρωας. Στο συγκεκριμένο εξώφυλλο τον Wolverine σχεδίασε ο Herb Trimpe.



Ο Nick Fury "γεννήθηκε" από την πένα του Stan Lee και το σχέδιο του Jack Kirby σαν χαρακτήρας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στο #1 του Sgt. Fury and his Howling Commandos το 1963. Το 1965 ο Lee ανανέωσε τον ήρωα και τον έβαλε στην σύγχρονη εποχή σαν αρχηγό του S.H.I.E.L.D. στο Strange Tales #135. Εκεί του δόθηκε και το γνωστό look με το eye-patch και την James Bond εμφάνιση.


Στο #1 του Daredevil το 1964 κάνει την εμφάνιση του ο ομώνυμος τυφλός τιμωρός του εγκλήματος. Δημιούργημα της φαντασίας του Stan Lee, με τα μολύβια του Jack Kirby και τα μελάνια του Bill Everett, γεννιέται ο Daredevil, αρχικά με κόκκινη και κίτρινη στολή, αργότερα στο #7 με την γνωστή ολοκόκκινη.
Αν και στο εξύφυλλο εμφανίζονται ο Spiderman και οι Fantastic Four, δεν παίρνουν μέρος στην ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου