The Mask (1994)

Το The Mask  είναι μια Super hero fantasy comedy που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Ιουλίου του 1994. Ειναι μια ταινία βασισμένη στην ομώνυμη σειρά  κόμικ της Dark Horse Comics, που δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο John Arcudi και τον σχεδιαστή  Doug Mahnke, πάνω σε μια ιδέα του εκδότη Mike Richardson. Παραγωγοί ήταν η Dark Horse Entertainment και η New Line Cinema. Σκηνοθέτης ήταν ο Chuck Russel γνωστός για τις ταινίες : A Nightmare on Elm Street 3 - Dream warriors, The Blob, The Eraser, The Scorpion King, Collateral αλλά και για την σκηνοθεσία του σε αρκετά επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Fringe.
Ο Russel κατάφερε να αποδώσει με  μεγάλη επιτυχία σε εικόνα τις περιπέτειες του Stanley Ipskiss (βασικού ήρωα του κόμικ), και να τις κάνει προσιτές σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό που διάβαζε το κόμικ. Τα πλάνα του είναι απλά και κατανοητά. Η ροή της ιστορίας είναι ξεκάθαρη και ο τρόπος που την παρουσιάζει αν και απλοϊκός δεν ενοχλεί τον θεατή γιατί είναι ολότελα κομίστικος- άλλωστε βλέπεις μια κόμικ μεταφορά. Η αισθητική της εικόνας με τους έντονους χρωματισμούς -ειδικά όταν ο ήρωας φοράει την μάσκα, ταιριάζει γάντι με την pop κουλτούρα που χαρακτηρίζει το κόμικ. Όπως επίσης και η ατμόσφαιρα που αποπνέει η ταινία, είναι πολύ κοντά με αυτή των χάρτινων σελίδων. Η χρήση των ειδικών εφέ είναι πανέξυπνη. Τόσο όσο ακριβώς χρειάζεται. Ενώ η απόδοση τους  ήταν τρομερή για την εποχή. Η ταινία ήταν υποψήφια και για το βραβείο των ειδικών εφέ στα 67 βραβεία Oscar αλλά έχασε από το Forrest Gump.


Η πιο έξυπνη όμως κίνηση του Russel ήταν η ελευθερία που έδωσε στον βασικό πρωταγωνιστή Jim Carrey , να αυτοσχεδιάζει και να προσθέτει δικά του στοιχεία στον ήρωα. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν τεράστια επιτυχία και ο Carrey μετά από αυτή την ταινία ανέβηκε στο επίπεδο των μεγάλων Star του Hollywood. Κέρδισε και μια υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα αν δεν κάνω λάθος. Αυτή του η ερμηνεία πάντως είναι μια από τις καλύτερες της καριέρας του. Γεμάτη σουρεαλιστικούς θεατρινισμούς και γκροτέσκο στοιχεία. Η καλύτερη επιλογή ηθοποιού για αυτό το ρόλο. Το cast που αξίζει να αναφέρω, συμπληρώνει η Cameron Diaz  ως  η ωραία της υπόθεσης .Κατάφερε να πετύχει αυτό που έπρεπε. Μετά από αυτό τον ρόλο που δεν την ήξερε σχεδόν κανείς, άρχισε να παίρνει ρόλους ως η πρώτη κυρία - πρωταγωνίστρια.
Η μεγαλύτερη και κυριότερη διαφορά που έχει το κόμικ από την ταινία είναι η απουσία της βίας. Το κόμικ που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1985, έχει εμπνευστεί από ένα συνδυασμό άλλων χαρακτήρων όπως του Joker , του Creeper και του Mr Hyde.  Για αυτό και στις αρχικές ιστορίες της σειράς όποιος φόραγε την μάσκα γινόταν επικίνδυνος και αποκτούσε άκρως βίαιες διαθέσεις ακόμα και  αν αυτό δεν ήταν  στο χαρακτήρα του. Έτσι κέρδισε και τον χαρακτηρισμό underground σειρά. Μπορεί να μην έχει τόσο αίμα και θάνατο αλλά έχει  πολλές σκληρές σκηνές. Στην ταινία αυτός που φοράει την μάσκα αποκτάει την ικανότητα να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα όπως αυτός ορίζει όπως και στο κόμικ, αλλά η μάσκα είναι τόσο επικίνδυνη όσο αυτός που την φοράει.
Η ταινία ήταν μια επιτυχία ακόμα και αν το κοιτάξεις ρεαλιστικά, δηλαδή με νούμερα. Οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και  αποκόμισε αρκετά θετικά σχόλια από κριτικούς. Αλλά και σε ότι αφορά την δημοτικότητα της προς το κοινό, ακόμα και στις μέρες είναι αρκετά αγαπητή, ειδικά στα μικρά παιδιά.
Για μένα είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές της δεκαετίας του 90 αλλά και μια ταινία που την βλέπω ευχάριστα ακόμα και σήμερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου