Most Important Superman Covers

Περίπου 75 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη εμφάνιση του Superman στον χώρο των comics. Ο πλέον αναγνωρίσιμος σούπερ ήρωας ήταν δημιουργία του Jerry Siegel και του Joe Shuster όταν ήταν νεαροί φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Cleveland την δεκαετία του 30. Από τότε ο Superman απέκτησε δικούς του τίτλους comic, τηλεοπτικές σειρές, επιτυχημένες κινηματογραφικες ταινιες, παιχνίδια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Από τους πιο παλιούς υπερήρωες, μέχρι και σήμερα, έχει επιτυχία και συνεχίζει να πουλάει.
Εγκαινιάζουμε την καινούργια στήλη με τα σημαντικότερα εξώφυλλα στην ιστορία του από το 1938 μέχρι και σήμερα.

“Action Comics” #1, 1938
Πρώτη εμφάνιση του Superman από την πένα του Jerry Siegel και το σχέδιο του Joe Shuster. Στο τεύχος αυτό σώζει την Lois Lane από τα χέρια των γκάνγκστερ διαλύοντας το αμάξι τους μπροστά στα έντρομα μάτια τους. Σκηνή που αποτυπώνεται στο πρώτο του εξώφυλλο. Ερχόμαστε σε επαφή με την κόκκινη μπλε στολή του και μαθαίνουμε για τις υπερδυνάμεις του. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξύφυλλα στην ιστορία των κόμικ και επίσης ένα από τα πιο σπάνια και ακριβοπληρωμένα τεύχη.




“Superman” Vol. 1, #1, 1939
Μετά την τεράστια επιτυχία του “Action Comics” #1,  o κυκλοφορεί το “Superman” Vol. 1, #1 κάνοντας τον Superman, το 1939, τον πρώτο κόμικ χαρακτήρα που αποκτά δικό του τίτλο. Στο τεύχος αυτό γνωρίζουμε τους θετούς γονείς του, που τον βρήκαν στο διαστημόπλοιό του, οι οποίοι λέγονταν τότε John και Mary Kent (αντί για Johnathan και Martha). Ο Shuster στο εξώφυλλο μας δείχνει τον υπερήρωα να πηδά από πανύψηλους ουρανοξύστες. Στην αρχή δεν είχε την ικανότητα να πετά, αλλά το έμαθε αργότερα.



“Superman vs. Muhammad Ali,” 1978

Σε αυτό το τεύχος του Neal Adams και του Dick Giordano ο Superman μάχεται στο ρίνγκ με τον βαρεών βαρών πρωταθλητή Muhammad Ali για να αναδειχτεί ποιός είναι ο καλύτερος μαχητής της Γης. Ο νικήτης θα παλέψει με έναν εξωγήινο εισβολέα. Στο τέλος συνεργαστήκαν και νίκησαν τους εξωγήινους.
Πέρα από το αφελές σενάριο, περισσότερο ενδιαφέρον έχει το εξώφυλλο του τεύχους. Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές που μάχονται στο ρίνγκ, γύρω τους παρατηρούμε το κοινό ότι είναι όλοι celebrity της εποχής αλλά και άλλοι κόμικ ήρωες. Έτσι έχουμε τους Barry Allen (Flash), Batman, Plastic Man, Hal Jordan (Green Lantern), Clark Kent, Lois Lane, Lex Luthor, Jimmy Olsen, Diana Prince (Wonder Woman), Oliver Queen (Green Arrow), αλλά και τους Πρόεδρο Gerald Ford, Πρόεδρο Jimmy Carter, Pelé, The Beatles, Cher, The Jackson 5, Christopher Reeve, Frank Sinatra, Andy Warhol, John Wayne και πολλοί άλλοι. Το σύνθετο αυτό εξώφυλλο επιμελήθηκαν οι Neal Adams στα μολύβια και Dick Giordano με Τerry Austin στο μελάνι και χρώμα.

“Action Comics” Vol. 1, #583, 1986
Για περίπου τρείς δεκαετίες ο Curt Swan σχεδίαζε τον Superman στην Silver Age περίοδο του δείχνοντάς τον δυνατό, επιβλητικό αλλά και ηθικό, ευγενικό και μεγαλόκαρδο. Πάνω σε αυτά στηρίχτηκαν οι παραγωγοί της πρώτης ταινίας Superman και διάλεξαν τον Christopher Reeve για τον ρόλο που έμεινε στην ιστορία. Το αντίο του Swan στην επιτυχημένη καριέρα του αλλά και στoν Silver Age Superman, έγινε με την σειρά Whatever Happened to the Man of Tomorrow? σε σενάριο του μεγάλου Alan Moore.




“Man of Steel” #1, Special Collector’s Edition, 1986
Μετά τα γεγονότα του Crisis on Infinite Earths ο σεναριογράφος και κομίστας John Byrne έκανε ένα reboot στον Superman για την Modern Age περίοδο με την σειρά του 1986 The Man of Steel.
Το εξώφυλλο του, απλό αλλά κατανοήτό, είναι το καινούργιο ξεκίνημα και το νέο origin για τον ήρωα. O Kal-El σαν μοναδικός επιζών του πλανήτη Krypton, έρχεται μέσα σε ένα διαστημόπλοιο και γεννιέται στην Γη. Αποκτά τις δυνάμεις του σταδιακά για να γίνει τελικά ο Man of Steel.





“Action Comics” Vol. 1, #662, 1991
Στο εξώφυλλο του Brett Breeding και του Kerry Gammill βλέπουμε μια έκπληκτη Lois Lane να μαθαίνει την μυστική ταυτότητα του Superman. Στο τεύχος αυτό ο Clark Kent αποκαλύπτει στην αρραβωνιαστικιά του ότι είναι ο Superman. Έτσι στις τελευταίες σελίδες διαβάζουμε: “Lois, for the past few years I’ve lived a double life using the name you gave me after I was forced to use my powers in public…. Ever since that day, I’ve been both Clark Kent … and Superman!”. Και με την σειρά μας εμείς απορούμε, δεν είχε δει ποτέ τον αρραβωνιαστικό της χωρίς τα γυαλιά του; Αν αφήσουμε την γκαβομάρα της Lois στην άκρη, δεν παύει να έιναι μια σημαντική στιγμή στην ζωή του Superman.


“Superman” Vol. 2, #75, 1993
Σε ένα από τα πιο ανατρεπτικά σενάρια που γράφτηκαν ποτέ το The Death of Superman του 1992-1993, ο Superman μάχεται με ένα προϊστορικό όν του πλανήτη Krypton, τον Doomsday. Πανίσχυρος αντίπαλος που αφού νικάει με άνεση την Justice Legue αντιμετωπίζει μπροστά από το κτίριο της Daily Planet τον Superman. Αυτός κατορθώνει μετά από μια τιτάνια μάχη να τον εξοντώσει με αντάλλαγμα όμως την ίδια του την ζωή. Ο κόσμος παθαίνει ένα σοκ και οι πωλήσεις εκτινάσσονται στα ύψη. Πολλοί λένε ότι η DC το έκανε επίτηδες για να ανεβεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τον ήρωα, πράγμα που έγινε. Το εξώφυλλο του Dan Jurgens και του Brett Breeding είναι μοναδικό και πραγματικά τιμά τον ήρωα και θρηνεί ταυτόχρονα για τον θάνατό του.


“All-Star Superman” Vol. 1., #1, 2006
Στο εξώφυλλο αυτού του τεύχους βλέπουμε ένα άνετο και σίγουρο Superman να ατενίζει από ψηλά την Metropolis μια πόλη που προστατεύει και αγαπά. Ο Grant Morrison και ο Frank Quitely με την σειρά All-Star Superman θέλουν να δείξουν περισσότερο στον χαρακτήρα του Clark Kent ότι δεν είναι ένας ενθουσιώδης δημοσιογράφος, που γίνεται τιμωρός σούπερ ήρωας, αλλά ένα ευγενικό, τίμιο αγροτόπαιδο που μεγάλωσε σωστά από τους Kent στο Smallville και η μοίρα του ήταν να προστατεύει τον κόσμο.




“Action Comics” #1, 2011
Το 2011 η DC έκανε ένα αρκετά επιτυχημένο reboot στους τίτλους της και ανάμεσα στα New 52 που κυκλοφόρησαν ήταν και το Action Comics. Εδώ ξεχνάμε ότι ξέραμε για την ζωή, τον γάμο ή τον θάνατο του Superman και γυρνάμε στην εφηβική ηλικία του που ξεκινά να μαθαίνει ποιός είναι και τι μπορεί να κάνει. Μπλέκεται σε καινούργιες περιπέτειες αλλά είναι άπειρος και προσπαθεί να προσαρμοστεί στον καινούργιο τρόπο ζωής του. Στο σενάριο είναι ο Grant Morrison και στο εξώφυλλο του Rags Morales γνωρίζουμε και το νέο του look, με το μπλε νεανικό τζην να αντικαθιστά επιτέλους το κόκκινο βρακί.



“Superman Unchained” #1, 2013
Στην τελευταία κυκλοφορία Superman Unchained ο σεναριογράφος Scott Snyder βάζει τον ήρωα να ψάχνει περισσότερο τον εαυτό του και να μάχεται εκτός από άλλους εχθρούς, τον εσωτερικό του κόσμο, κάνοντας τον όμως ευάλωτο λόγω του ηθικού του κώδικα. Στο artwork ο ταλαντούχος Jim Lee σχεδιάζει έναν Superman περισσότερο εκφραστικό, πιο νενικό και με μια ανανεωμένη στολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου